Områdesfullmäktige, möte 20-12-2022

Protokollet är granskat

§ 106 Andra kompletteringen av Kervo stads sammanställning över social- och hälsovårdens lokaler och bostäder som Kervo stad tillhandahåller och som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde 

VAKEDno-2022-30

Beskrivning

Välfärdsområdesstyrelse 14.12.2022 § 262 

Beredare av ärendet: jurist Tiia Tuovinen 

Sammanställningens bakgrund och kompletteringens grunder

Utarbetandet av sammanställningen över egendom grundar sig på lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen 616/2021 (nedan införandelagen), som trädde i kraft 1.7.2021. Enligt 26.1 § i lagen ska kommunen senast den 28.2.2022 ha gett välfärdsområdet en sammanställning över lokaler som används av social- och hälsovården och räddningsväsendet samt över lös egendom, avtal och ansvar som överförs, enligt vad som avses i 22, 23 och 25 §. 

Enligt 26.3 § i införandelagen har kommunen varit skyldig att komplettera ovan nämnda sammanställningar senast 30.6.2022, om det sedan sammanställningen lämnades har skett väsentliga förändringar i de lokaler, den lösa egendom eller de avtal och om välfärdsområdet anser att den behöver kompletteras. 

Stadsstyrelsen beslutade 28.2.2022 § 63 att godkänna Kervo stads sammanställning över av lokaler och bostäder inom social- och hälsovården som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområdes besittning. Stadsstyrelsen har med beslut 20.6.2022 § 174 enligt införandelagen 26.3 § kompletterat Kervo stads sammanställning över bostäder och lokaler som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde. 

Välfärdsområdesfullmäktige i Vanda och Kervo välfärdsområde har med sitt beslut 29.3.2022 § 34 godkänt överföring av bostäder och lokaler som avses i införandelagen 22–25 § till välfärdsområdet 1.1.2023 (införandelag 28 §). Dessutom har välfärdsområdesfullmäktige antecknat för kännedom den reserverade rätten att vid behov komplettera uppgifter som lämnats enligt införandelagen 26.3 §. 

Välfärdsområdesfullmäktige i Vanda och Kervo välfärdsområde har med sitt beslut 30.8.2022 § 72 godkänt Kervo stads komplettering av egendom enligt införandelagen 26.3 §. Dessutom har välfärdsområdesfullmäktige antecknat för kännedom den reserverade rätten att vid behov komplettera delgivna uppgifter. 

Välfärdsområdena har fortfarande rätten att av kommunen begära den kompletterande information och de handlingar det anser sig behöva. Om välfärdsområdet anser att dess möjligheter att orda social- och hälsovården och räddningsväsendet i området inte tryggas av de lokaler, den lösa egendom och de avtal som övergår i dess besittning enligt den sammanställning som kommunen lämnar ska välfärdsområdet hålla samråd med kommunen (införandelagen 26.2 §). 

Med denna föreställning framläggs stadsstyrelsens 28.2.2022 § 63 godkända sammanställning av egendom och stadsstyrelsens 20.6.2022 § 174 en ytterligare komplettering gjord till kompletteringen enligt införandelagen 26.3 § för godkännande. Kompletteringen meddelas för bostäder och lokaler som överförs samt för sådana redan tidigare anmälda bostäder och lokaler, som enligt införandelagen 26 § väsentligt har ändrats. Kervo stad har tillsammans med välfärdsområdet konstaterat, att denna andra komplettering av sammanställningen av egendom är nödvändig för välfärdsområdets ordnandeansvar. 

Stadsstyrelsen har även i 20.6.2022 § 62 godkänt den separata sammanställningen över den egendom och de avtal som används av social- och hälsovårdssektorn och som överförs till välfärdsområdet och dess komplettering 20.6.2022 § 173. En separat framställning om den här sammanställningens komplettering finns också på det här mötets föredragningslista. 

Alla ovan nämnda beslut som fattats av stadsstyrelsen den 28.2.2022 samt kompletteringar gjorda 20.6.2022 till sammanställningen över egendom har delgetts till Vanda och Kervo välfärdsområde. 

Med denna föreställning görs en andra komplettering av den sammanställning som godkändes 28.2.2022 § 63 av stadsstyrelsen och den komplettering som gjordes enligt införandelagen 26.3 § den 20.6.2022 § 174 och vars innehåll staden har förhandlat om tillsammans med Vanda och Kervo välfärdsområde. Ändringar meddelas för de bostäder och lokaler som överförs. 

Komplettering av avtal som överförs efter fristen enligt införandelagen 26.3 § 

För stadsstyrelsens beslut 20.6.2022 § 174 reserverade man sig rätten att komplettera sammanställningar ännu efter den i införandelagen satta fristen 30.6.2022. För lagstiftningen har man satt en frist, vars syfte är att försäkra att välfärdsområdena får de sammanställningar de behöver för att grunda sin egen förvaltning i tillräckligt god tid. Kervo stad har tillsammans med Vanda och Kervo välfärdsområde förhandlat om en andra komplettering av sammanställningen av egendom. I förhandlingarna har man konstaterat att kompletteringen är så pass nödvändig, att den ska göras efter fristen för lagstiftningen, så att man kan säkerställa en kontrollerad övergång för ordnandeansvaret av social- och hälsovården samt räddningsverket. 

I införandelagen har man lämnat en omfattande rätt för kommunen och välfärdsområdet att förhandla om verksamhetssätt som avviker från lagen. Denna förhandlingsreservation har lämnats i lagstiftningen, därför att det inte är möjligt att förverkliga syftet med lagstiftningen genom att noga följa de datum m.m. som man satt i den. Det bör noteras, att förverkligandet av lagens syfte är ett viktigare mål, än en noggrann tolkning av dess ordalydelse. Även Kommunförbundet och Finansministeriet har kommit fram till samma tolkning i sina egna utlåtanden, vilka grundar sig på skyldigheten i införandelagen 66 § att erbjuda kommuner och välfärdsområden ändringsstöd under reformen. Kommunförbundet och Finansministeriet har konstaterat att avtal och lös egendom samt lokaler som enligt lagen ska överföras, överförs till välfärdsområdet oberoende av datum. Denna innehållslogik är därför viktigare än de datum som fastställs i lagen. 

I införandelagens 12 § har kommunen enligt lag skyldighet att delta i beredningen av välfärdsområdena. För att uppfylla denna lagstadgade skyldighet ska kommunen med alla tillgängliga medel främja införandet av välfärdsområdet. För att uppfylla denna skyldighet har stadsstyrelsen tagit beslut om överföringar enligt avtal i bilagan för denna framställning, även om fristen som satts i införandelagen 26.3 § redan har gått ut. 

Komplettering av sammanställningen över hyrda lokaler och bostäder 

Enligt införandelagens 25 och 22 § övergår de avtal som gäller ordnande av social- och hälsovård och räddningsväsendet samt de lokaler som används inom specialiserad sjukvård, socialväsende och räddningsväsende till välfärdsområdet. 

Hyresavtalen för de lokaler och bostäder som Kervo stad hyr för ordnandet av social- och hälsovården och räddningsväsendet samt de lokaler som används inom specialiserad sjukvård, socialväsende och räddningsväsende i samband med ordnandet av social- och hälsovård och räddningsväsende överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde den 1.1.2023 om inte välfärdsområdet och kommunen kommer överens om något annat (införandelagen 22, 25 §) 

I kompletteringen meddelas som nytt objekt Ahjo bygårds inspelningsstudio. De objekt som avlägsnats fanns på Sampola servicecenters lista, dvs. social- och hälsovårdsarkivet (flyttas till hälsocentralen) samt 1/6 av samservicestället, vars behov ersätts med ett separat seviceavtal mellan Kervo och välfärdsområdet. För vårdhemmet Vomma har de nya kända hyrespriserna antecknats i meddelandet om prisändring. Till Marttila vårdhems tidigare kapitalhyra har man lagt till den kostnadseffekt för extra arbete som den blivande användaren önskat. 

Kervo stad samt Vanda och Kervo välfärdsområde har förhandlat enligt ”Förslag till statsrådets förordning om bestämmande av hyra enligt hyresavtal mellan kommuner och välfärdsområden under övergångsperioden 2023–2026” 272/2022 om möjligheten att Kervo stad sköter städningen av flyttbara fastigheter. Kostnaderna för städningen presenteras i en egen kolumn i den ifyllda tabellen. Vad gäller städningen kan avtalsparterna i fortsättningen fastställa innehållet och längden i serviceordern för övergångsperioden separat. 

Kervo stad har framfört för välfärdsområdet att man för lokalen för rehabiliterande arbetsverksamhet (stadshuset, Kauppakaari 11) inte tillämpar 3+1 års regeln enligt införandelagen som gäller hyrestid (införandelagen 22.2 §) Staden har för avsikt att planera bostadsbyggande i fastigheten under de kommande åren. Staden bör föreslå motsvarande ersättande lokaler från och med början av 2024 åtminstone till slutet av övergångsperioden 3+1. 

Det är fråga om Kervo stadsstyrelses beslut 7.12.2022 § 325 som finns som bilaga till detta beslutsförslag.

Beslutsförslag 

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att 

1.     anteckna för kännedom den mottagna kompletteringens andra komplettering, i bilagan till Kervo stadsstyrelse 28.2.2022 § 63, till den av Kervo stadsstyrelse 20.6.2022 § 174 godkända sammanställningen över de lokaler och bostäder inom Kervo stads social- och hälsovård som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde med stöd av 26 § i införandelagen; 

2.     godkänna att de lokaler och de hyresavtal som nämns i bilagan överförs från Kervo stad till välfärdsområdet den 1.1.2023. 

  

Behandling 

Nina Korventaival och Terhi Enjala anmälde jäv vid § 261 på grund av samfundsjäv också i denna ärendepunkt och Jüri Linros anmälde jäv vid § 261 på grund av anställningsjäv också i denna ärendepunkt. De var inte närvarande då ärendet behandlades och beslutet fattades. Efter beslutsfattandet återvände de till mötet. 

Beslut 

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion. 

Mer information om beslutet ges av jurist Tiia Tuovinen, tiia.tuovinen2@vantaa.fi. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar: 

1.     anteckna för kännedom den mottagna kompletteringens andra komplettering, i bilagan till Kervo stadsstyrelse 28.2.2022 § 63, till den av Kervo stadsstyrelse 20.6.2022 § 174 godkända sammanställningen över de lokaler och bostäder inom Kervo stads social- och hälsovård som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde med stöd av 26 § i införandelagen; 

2.     godkänna att de lokaler och de hyresavtal som nämns i bilagan överförs från Kervo stad till välfärdsområdet den 1.1.2023. 

​​​​​

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion. 

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.