Områdesfullmäktige, möte 20-12-2022

Protokollet är granskat

§ 109 Godkännande av grunderna för avskrivningsplanen och fastställande av gränsen för små upphandlingar som tillämpas vid avskrivningar vid Vanda och Kervo välfärdsområde 

VAKEDno-2022-671

Beskrivning

§ 109 Godkännande av grunderna för avskrivningsplanen och fastställande av gränsen för små upphandlingar som tillämpas vid avskrivningar vid Vanda och Kervo välfärdsområde

Välfärdsområdesstyrelse 30.11.2022 § 250

Beredare av ärendet: ekonomiberedningsdirektör Hanna Heinikainen

Avskrivningsbehandlingen för investeringsutgifter grundar sig på bokföringslagen 1336/1997 (5:5.1 §) enligt vilken anskaffningsutgiften för tillgångar som hör till de materiella tillgångarna och väntas generera inkomst under flera räkenskapsperioder avskrivs enligt plan så att den kostnadsförs på respektive räkenskapsperiod under sin verkningstid (avskrivning). Med avskrivning enligt plan avses att bestående aktiva materiella och immateriella tillgångarnas anskaffningsutgifter bokförs systematiskt som kostnader inom deras ekonomiska verkningstid (Bokföringsnämndens välfärdsområdes- och kommunsektion – Allmän anvisning om välfärdsområdets bokföring av bestående aktiva).

För de tillgångar som ska avskrivas utarbetas en avskrivningsplan (bokföringslagen 1336/1997, 5:11 §), där man fastställer avskrivningstider, de avskrivningsmetoder som ska tillämpas och avskrivningsgrupper enligt den teknisk-ekonomiska förslitningen för  avskrivningsobjekten. Bokföringsnämndens välfärdsområdes- och kommunsektion rekommenderar att man använder sig av de nedre gränserna för avskrivningstiderna, ifall det inte finns en särskild grund för att använda en längre avskrivningstid för tillgången.

Enligt bokföringslagen 1336/1997 utarbetas avskrivningsplanen med beaktande av försiktighetsprincipen, enligt vilken kostnaderna beaktas i ett så tidigt skede som möjligt.  Avskrivningar görs enligt plan oberoende av räkenskapsperiodens resultat. Om de framtida förväntade inkomsterna av tillgångarna ändras väsentligt, beaktas de i första hand genom att ändra avskrivningsplanen.

Enligt Vanda och Kervo välfärdsområdes fullmäktiges 8.2.2022 godkända och 30.8.2022 uppdaterade förvaltningsstadga 78 § godkänner fullmäktige grunderna för planenliga avskrivningar.

I budgetförslaget 2023–2026 grundar sig avskrivningar på investeringsplanen som presenteras för staten. Planen grundar sig på det bekräftade maximalbeloppet enligt fullmakten att uppta lån. Investeringsplanen möjliggör genomförandet av de objekt som planen innehåller.

Välfärdsområden tillkännages ministeriernas beslut att godkänna eller inte godkänna investeringsplanen senast i slutet av november 2022.  Projekten enligt den godkända investeringsplanen kan genomföras mellan 2023 och 2027 på basis av separat beslutsfattande. Enligt besluten om genomförandet av projekten skapas projekt(tillgångs)specifika avskrivningsplaner. De projektspecifika avskrivningsplanerna läggs fram för beslutsfattande i samband med behandlingen av projekten.

I bilaga ett (1) presenteras grunderna för avskrivningsplanen vid Vanda och Kervo välfärdsområde och de centrala begreppen förklaras.

Gränsen för små upphandlingar

Enligt Vanda och Kervo välfärdsområdes uppdaterade förvaltningsstadga 78 § godkänner områdesstyrelsen avskrivningsplaner för olika tillgångar eller tillgångsgrupper och fastställer en gräns för små upphandlingar som tillämpas vid avskrivningar.

Enligt bokföringsnämndens välfärdsområdes- och kommunsektions allmänna anvisning om välfärdsområdets bokföring av bestående aktiva är upphandlingar med totalvärdet under 10 000 euro s.k. små upphandlingar. De bokförs i regel som kostnader under det innevarande året, även om de är i bruk eller generar inkomst under flera än en räkenskapsperiod.

Förslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att:

1. fastställa en gräns för små upphandlingar som tillämpas vid avskrivningar;

2. föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att godkänna grunderna för avskrivningsplanen vid Vanda och Kervo välfärdsområde från och med 1.1.2023 i enlighet med bilaga ett (1).

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussionen.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Beslutsförslag

Områdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att godkänna grunderna för avskrivningsplanen vid Vanda och Kervo välfärdsområde från och med 1.1.2023 i enlighet med bilaga ett (1).

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.