Aluehallitus, kokous 23.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Palvelusetelin sääntökirjan yleisen osan hyväksyminen

VAKEDno-2024-209

Perustelut

Asian valmistelija: järjestämisen tuen johtaja Nina Linja ja erityisasiantuntija Sara Sahanen

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 47 §:n mukaan aluehallitus päättää palvelusetelin sääntökirjasta, palvelusetelin ehdoista ja arvosta sekä palvelusetelien käyttötarkoituksista. Sääntökirjassa aluehallitus asettaa palvelusetelilain 5 §:ssä tarkoitetut hyväksymiskriteerit ja palvelusetelipalvelun ehdot palveluntuottajille.

Palveluseteli on yksi tapa järjestää hyvinvointialueen vastuulle kuuluvia sosiaali- ja terveyspalveluita. Sääntökirjalla tarkoitetaan asiakirjaa, jolla hyvinvointialue asettaa palvelusetelilain 5 §:ssä tarkoitetut hyväksymiskriteerit palvelun tuottajille. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle siirryttäessä otettiin käyttöön Vantaan aikaiset palvelusetelit. Palvelusetelien sääntökirjat muokattiin hyvinvointialuetta koskeviksi ja samalla tunnistettiin, että useassa sääntökirjassa on muutostarpeita lähivuosina. 

Palvelusetelien sääntökirjassa on kaksi osaa; yleinen osa ja palvelukohtainen osa. Yleinen osa tulee olemaan nimensä mukaisesti kaikkia palveluseteleitä koskeva osuus, joka on samanlainen kaikissa hyvinvointialueen palvelusetelien sääntökirjoissa palvelusta riippumatta. Vantaan aikaisissa palveluseteleissä yleiset osat ovat eronneet toisistaan ja ne on yhtenäisestetty yhdeksi yleiseksi osaksi, joka kattaa kaikki palvelusetelit.

Yleinen osa sisältää kaikille palveluseteleille yhteisiä asioita ja linjauksia. Yleisessä osassa ohjataan esimerkiksi palvelusetelituottajaksi hakeutumiseen, laadunvalvontaan ja hinnanmuutosten tekemiseen liittyvissä asioissa. Lisäksi yleisessä osassa on huomioitu 1.1.2024 voimaan astuneen lain sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta (741/2023) tuomat muutokset, jotka koskevat yksityisten palveluntuottajien rekisteröintikäytäntöjen muutoksia Soteri-rekisterin käyttöönoton myötä sekä vaatimuksia omavalvontaohjelman laatimiseen. Sääntökirjan yleinen osa on tarkoitus ottaa käyttöön kaikissa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palveluseteleissä.

Yleinen osa täydentyy palvelukohtaisella osalla, jossa määritellään kullekin palvelusetelillä tuotettavalle palvelulle palvelun vähittäislaatuvaatimukset sekä palvelusetelin arvo.

Liitteenä on ehdotus uudesta palvelusetelien sääntökirjan yleisestä osasta.

Ehdotus

Aluehallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan palvelusetelien sääntökirjan yleisen osan käyttöönotettavaksi kaikissa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palveluseteleissä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.​​​