Aluehallitus, kokous 23.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Hyvinvointialueen eri toimialojen virkojen perustaminen

VAKEDno-2024-224

Perustelut

Asian valmistelija: henkilöstöjohtaja Anne Sivula

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 51 §:n mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialuejohtajan ja toimialajohtajien virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta. Aluehallitus päättää muiden virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta. Viran kelpoisuusvaatimusten muuttamisesta päättää toimialajohtaja alaistensa viranhaltijoiden osalta ottaen huomioon, mitä erikseen on säädetty tai määrätty. Hyvinvointialuejohtajan viran kelpoisuusvaatimuksista päättää aluevaltuusto. Muiden virkojen kelpoisuusvaatimuksista päätetään virkaa perustettaessa. Pelastuslautakunta päättää pelastuslaitosta koskevat asiat 25 §:n mukaisesti.

Toimialoilta on tullut esityksiä seuraavista vakanssimuutoksista virkoja koskien:

Talousarvioon sisältyvät perustettavat virat:

  • yksitoista lääkärin virkaa perustetaan seuraavasti:
    • viisi lääkärin virkaa  (Terveydenhuollon palvelujen toimiala, sairaalapalvelut, Kotona-asumista tukevat lääkäripalvelut)
    • yksi lääkärin virka  (Terveydenhuollon palvelujen toimiala, sairaalapalvelut, Akuutit ja palliatiiviset lääkäripalvelut)
    • yksi lääkärin virka  (Terveydenhuollon palvelujen toimiala, sairaalapalvelut, Kotona-asumista tukevat lääkäripalvelut)
    • kolme lääkärin virkaa (Terveydenhuollon palvelujen toimiala, terveysasemapalvelut, Kivistön terveysasema)
    • yksi lääkärin virka (Terveydenhuollon palvelujen toimiala, terveysasemapalvelut, Päihde- ja mielenterveyspalvelut)
  • kymmenen sosiaalityöntekijän virkaa perustetaan seuraavasti: 
    • neljä sosiaalityöntekijän virkaa (Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimiala, Perheiden erityispalvelut, Lastensuojelun sijaishuolto)
    • kuusi sosiaalityöntekijän virkaa (Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimiala, Perheitä tukevat palvelut, Lapsiperheiden sosiaalityö)

 

Talousarvion ulkopuoliset perustettavat virat ja virkanimikkeiden muuttamiset:

  • neljä sosiaalityöntekijän virkaa perustetaan (Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimiala, Perheitä tukevien palvelujen palvelualue)
  • yksi sosiaalityöntekijän virka perustetaan (Aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimiala, Aikuissosiaalityön palvelujen palvelualue)
  • yksi laadunvalvonnan erityisasiantuntijan virka perustetaan (Konsernipalvelujen toimiala, Järjestämisen tuen ja hankintojen palvelut)
  • yksi asumispalvelujen esihenkilö virka perustetaan (Vanhusten palvelujen toimiala, Hoiva-asumisen palvelualue)
  • yksi osastonhoitajan virka perustetaan (Terveydenhuollon palvelujen toimiala, Sairaalapalvelut)
  • yksi osastonhoitajan virkanimike muutetaan asumispalveluiden esihenkilön virkanimikkeeksi (Vanhustenpalvelujen toimiala, Hoiva-asumisen palvelualue)
  • yksi sosiaalityöntekijän virkanimike muutetaan erityissosiaaliohjaajan virkanimikkeeksi määräajaksi 1.2.-31.12.2024 (Terveydenhuollon palvelujen toimiala, Terveyspalvelujen palvelualue)

 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen talousarviossa 2024 on päätetty vakanssien perustamisesta eri toimialoille. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella asukkaiden palvelutarve kasvaa väestön kasvaessa ja ikääntyessä. Laskennallinen, palvelutarpeen kasvuarvioiden mukainen henkilöstölisäys olisi jopa 3,5 % palvelutuotannon ammattilaisista eli noin 150 henkilötyövuotta. Määrärahakehys vuodelle 2024 sisältää 54,5 vakanssin lisäyksen, joista sijoittuu lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialalle 24 vakanssia, vanhusten palvelujen toimialalle 11 vakanssia, terveydenhuollon palvelujen toimialalle 18 vakanssia sekä konsernipalvelujen toimialalle 1,5 vakanssia.

Tässä aluehallituksen kokouksessa näistä perustettavista vakansseista esitetään perustettavaksi terveydenhuollon palvelujen toimialalle 11 virkaa ja lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialalle 10 virkaa. Vanhustenpalvelujen toimialalle ja konsernipalvelujen toimialalle sijoittuvat vakanssit ovat toimia.

Talousarvioon kuulumattomia virkoja esitetään myös perustettavaksi. Lasten, nuorten ja perheiden toimialueella, perheitä tukevissa palveluissa, lapsiperheiden psykososiaalisten palvelujen tehtäväalueella on välttämätön tehdä muutoksia sosiaalityöntekijöiden työsuhteissa muuttamalla työsuhteet virkasuhteiksi. Muutos tehdään, jotta sosiaalityöntekijät voivat tehdä sosiaalihuoltolain mukaisia päätöksiä toimivaltansa puitteissa.

Aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimialalla turvataan erityistä tukea tarvitsevien asiakkaiden palvelut perustamalla sosiaalityöntekijän virka. Muutos rahoitetaan lakkauttamalla kaksi tyhjäksi jäänyttä sosiaaliohjaajan tointa. 

Konsernipalvelujen toimialalla halutaan tehdä muutos, jossa erityisasiantuntijan toimi muutetaan laadunvalvonnan erityisasiantuntijan viraksi. Perusteena tälle on, että valvonnan ja tuottajaohjauksen yksikkö hyötyy enemmän laadunvalvontaan varattavasta lisäresurssista kuin yleishallinnollisesta erityisasiantuntijasta.

Vanhusten palvelujen toimialalla on tarvetta asumispalveluiden esihenkilölle. Simonkylän vanhustenkeskus 2 ja Simonkylän vanhustenkeskus 3 tarvitsevat omat esihenkilöt hyvän johtamisen turvaamiseksi. Simonkylän hoivakoti 2:n sairaanhoitajan vakanssi muutetaan asumispalvelujen esihenkilön viraksi.

Terveydenhuollon palvelujen toimialan sairaalapalvelujen palvelualueella on tarvetta osastonhoitajalle. Sairaalapalvelujen osastoilla Akos 1 ja Akos 2 on tällä hetkellä yksi yhteinen osastonhoitajan virka, joten sairaalapalveluihin täytyy perustaa toinen osastonhoitajan virka työkuorman kohtuullistamiseksi. Muutos rahoitetaan lakkauttamalla yksi lähihoitajan toimi ja yksi toimistosihteerin toimi. 

Vanhusten palvelujen toimialalla osastonhoitajan virka siirtyy Terveydenhuollon palvelujen toimialalta Hoitotyönpalvelut 1/ Keravan os 9:ltä Hoiva-asumisen palvelujen palvelualueelle/ tehtäväalue 3. Osastonhoitaja nimikettä ei käytetä vanhuspalveluissa. Osastonhoitajan virkanimike muutetaan asumispalveluiden esihenkilön virkanimikkeeksi.

Terveydenhuollon palvelujen toimialalla sosiaalityöntekijä jää ajalle 1.2.-31.12.2024 hoitovapaalle. Hänen tehtäväänsä hoitamaan on vaikea saada sosiaalityöntekijää. Tehtävä tulee täyttää mahdollisimman pian. Sijaiseksi on mahdollista saada ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut sosionomi, jolla on edellytykset hoitaa viransijaisuutta.

Hyvinvointialueiden virkojen perustamiseen liittyvät yleiset määräykset

Lain hyvinvointialueesta 92 §:n mukaan hyvinvointialueen palveluksessa oleva henkilöstö on virkasuhteessa tai työsopimussuhteessa hyvinvointialueeseen. Virkasuhteesta ja työsopimussuhteesta sekä virka- ja työehtosopimuksista hyvinvointialueilla säädetään erikseen. Tehtävää, jossa käytetään julkista valtaa, hoidetaan virkasuhteessa. Tällaista tehtävää varten perustetaan virka. Perustellusta syystä henkilö voidaan kuitenkin ottaa tällaiseen tehtävään virkasuhteeseen myös ilman, että tehtävää varten on perustettu virka.

Edelleen lain hyvinvointialueesta 93 §:n 1 momentin mukaan viran perustamisesta ja lakkauttamisesta päättää aluevaltuusto tai hyvinvointialueen hallintosäännössä määrätty muu toimielin. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 51 §:n nojalla viran perustaminen ja viran kelpoisuusvaatimuksista päättäminen kuuluu aluehallituksen toimivaltaan. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle perustettavat virat ovat hyvinvointialueen yhteisiä virkoja.

Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lain kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 6 §:n mukaan virkasuhteeseen otettavalla on lisäksi oltava erikseen säädetty tai hyvinvointialueen päättämä erityinen kelpoisuus. Henkilö voidaan ottaa määräaikaiseen virkasuhteeseen erityisistä kelpoisuusvaatimuksista riippumatta, jos siitä erikseen säädetään tai hyvinvointialue erityisestä syystä yksittäistapauksessa toisin päättää. Virkasuhteeseen voidaan ottaa vain 18 vuotta täyttänyt henkilö.

Hyvinvointialue voi päätöksellään tiukentaa laissa tai asetuksessa säädettyjä kelpoisuusvaatimuksia. Sen sijaan kelpoisuusvaatimuksia ei voida lieventää hyvinvointialueen päätöksellä. Kun kelpoisuusvaatimuksia ei ole säädetty lailla tai asetuksella, hyvinvointialueen toimivaltainen viranomainen harkitsee viran tarkoituksenmukaiset kelpoisuusvaatimukset. Viran kelpoisuusvaatimukset voidaan määrätä hallintosäännön määräyksillä, virkaa perustettaessa tai erillisillä päätöksillä. Toimivaltaan päättää kelpoisuusvaatimuksista kuuluu myös kelpoisuusvaatimusten muuttaminen.

Hyvinvointialueen hallintosäännön 57 §:n mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialuejohtajan ja toimialajohtajien valinnasta. Hyvinvointialuejohtaja valitsee suorat alaisensa, jotka eivät ole toimialajohtajia. Lisäksi hyvinvointialuejohtaja päättää toimialajohtajan avoimen viran hoitajan. Toimialajohtaja, palvelualuejohtaja ja tehtäväalueen päällikkö ja toimintayksikön esihenkilö valitsee alaisensa henkilöstön. Palvelussuhteeseen ottamisessa on huomioitava kulloinkin voimassa olevat mahdolliset täyttölupamääräykset. Palvelussuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen noudattaa palkkauksessa hyvinvointialueen palkkausjärjestelmiä. Palvelussuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen päättää myös valittavan koeajan määräämisestä tai siitä sopimisesta. Pelastusjohtajan valinnasta päätetään 25 §:n mukaisesti.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

1. perustaa seuraavat virat kelpoisuusehtoineen: 

  • yksitoista lääkärin virkaa. Viran kelpoisuusehtona Suomessa laillistettu lääketieteen lisensiaatti;
  • kymmenen sosiaalityöntekijän virkaan. Viran kelpoisuusehtona laki sosiaalihuollon ammattihenkilöstä 817/2015 7 §;
  • neljä sosiaalityöntekijän virkaa. Viran kelpoisuusehtona laki sosiaalihuollon ammattihenkilöstä 817/2015 7 §;
  • yksi sosiaalityöntekijän virka. Viran kelpoisuusehtona laki sosiaalihuollon ammattihenkilöstä 817/2015 7 §;
  • yksi laadunvalvonnan erityisasiantuntijan virka. Viran kelpoisuusehtona ylempi korkeakoulututkinto;
  • yksi asumispalveluiden esihenkilön virka. Viran kelpoisuusehtona laki sosiaalihuollon ammattihenkilöstä 817/2015 7 § tai laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 559/1994 5 § sekä riittävä johtamistaito;
  • yksi osastonhoitajan virka. Viran kelpoisuusehtona laki sosiaalihuollon ammattihenkilöstä 817/2015 7 § tai laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 559/1994 5 § sekä riittävä johtamistaito.

 

2.  muuttaa seuraavat virkanimikkeet:

  • yksi osastonhoitajan virkanimike muutetaan asumispalveluiden esihenkilön virkanimikkeeksi. Viran kelpoisuusehtona laki sosiaalihuollon ammattihenkilöstä 817/2015 7 § tai laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 559/1994 5 § sekä riittävä johtamistaito
  • yksi sosiaalityöntekijän virkanimike muutetaan erityissosiaaliohjaajan virkanimikkeeksi määräajaksi 1.2.-31.12.2024. Viran kelpoisuusehtona soveltuva ylempi korkeakoulututkinto.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.