Aluehallitus, kokous 23.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Henkilökohtaisen avun palvelusetelin sääntökirjan ja palvelusetelin arvon hyväksyminen

VAKEDno-2024-268

Perustelut

Asian valmistelija: aikuissosiaalityön ja vammaisten palveluiden toimialajohtaja Kirsi Leväpelto ja vammaisten palveluiden palvelualuejohtaja Terhi Tehola

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 47 §:n mukaan aluehallitus päättää palvelusetelin sääntökirjasta, palvelusetelin ehdoista ja arvosta sekä palvelusetelien käyttötarkoituksista. Sääntökirjassa aluehallitus asettaa palvelusetelilain 5 §:ssä tarkoitetut hyväksymiskriteerit ja palvelusetelipalvelun ehdot palveluntuottajille.

Palveluseteli on yksi tapa järjestää hyvinvointialueen vastuulle kuuluvia sosiaali- ja terveyspalveluita. Sääntökirjalla tarkoitetaan asiakirjaa, jolla hyvinvointialue asettaa palvelusetelilain 5 §:ssä tarkoitetut hyväksymiskriteerit palvelun tuottajille. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle siirryttäessä otettiin käyttöön Vantaan aikaiset palvelusetelit. Palvelusetelien sääntökirjat muokattiin hyvinvointialuetta koskeviksi ja samalla tunnistettiin, että useassa sääntökirjassa on muutostarpeita lähivuosina. 

Palvelusetelien sääntökirjassa on kaksi osaa; yleinen osa ja palvelukohtainen osa. Yleinen osa tulee olemaan nimensä mukaisesti kaikkia palveluseteleitä koskeva osuus, joka on samanlainen kaikissa hyvinvointialueen palvelusetelien sääntökirjoissa palvelusta riippumatta.

Yleinen osa täydentyy palvelukohtaisella osalla, jossa määritellään kullekin palvelusetelillä tuotettavalle palvelulle palvelun vähittäislaatuvaatimukset sekä palvelusetelin arvo.

Henkilökohtaisen avun palvelusetelin sääntökirjan uudistuksessa on huomioitu Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen henkilökohtaisen avun palvelukuvaus ja päivitetty henkilökohtaisen avun työntekijöiden vastuuhenkilöiden kelpoisuusvaadetta. Ehdotus päivitetystä henkilökohtaisen avun palvelusetelin sääntökirjasta (palvelukohtainen osa) on liitteenä. Esityslistan oheismateriaalina on lisäksi aiempi henkilökohtaisen avun sääntökirja.

Osana palvelusetelin sääntökirjan palvelukohtaista osaa vahvistetaan myös palvelusetelin arvo. Henkilökohtaisen avun palvelusetelin arvoja esitetään nostettavaksi arkipäivien ja lauantain osalta yhteensä 11,9 % verran (klo 06.00-23.00 välisenä aikana 21,00 euroa 23,50 euroon ja 23.00-06.00 välisenä aikana 26,30 eurosta 29,43 euroon). Sunnuntain osalta palvelusetelin esitetään pysyvän 42,00 eurossa. Liiteenä olevassa sääntökirjassa palvelusetelin arvo on kuvattu seuraavasti:

"Palveluseteli on henkilökohtaisessa avussa tasasuuruinen. Henkilökohtaisesta avusta ei peritä asiakkaan omavastuuosuutta, palvelusetelin arvo kattaa palveluntuottajan koko hinnan. Palvelusetelin arvon lisäksi tuottaja ei voi laskuttaa asiakkaalta muita kuluja. Palvelusetelillä tuotettavista palveluista palveluntuottaja voi maksimissaan periä oheisen taulukon mukaisen tuntihinnan. Hinnanmuutoksista kerrotaan tarkemmin sääntökirjan yleisessä osassa.

Viikonpäivä Aika Hinta (€/h)
Arkipäivä (ma-pe)        06.00-23.00       23,50              
Arkipäivä (ma-pe) 23.00-06.00 29,43
Lauantai 6.00-23.00 23,50
Lauantai 23.00-06.00 29,43
Sunnuntai 6.00-23.00 42,00
Sunnuntai 23.00-06.00 42,00

 

Hyvinvointialue voi muuttaa palvelusetelin tuntimäärää asiakaspäätöksillä. Muutoksesta asiakas ilmoittaa palveluntuottajalleen."

On huomioitava, että henkilökohtaisen avun palvelusetelin sääntökirjaan voi tulla uudistamistarvetta 1.1.2025 voimaantulevan vammaispalvelulain myötä.

Ehdotus

Aluehallitus päättää hyväksyä henkilökohtaisen avun palvelusetelin sääntökirjan ja palvelusetelin arvon liitteen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.​​​