Aluehallitus, kokous 23.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien ilotuliterajoituksia ihmisten ja eläinten hyväksi

VAKEDno-2023-36

Perustelut

Asian valmistelija: pelastusjohtaja Jyrki Landstedt ja johtava palotarkastaja Jarno Kivistö

Aluevaltuuston kokouksessa 11.9.2023 § 105 jätettiin Tuire Kaimion ja Vaula Norrenan valtuustoaloite "Ilotuliterajoituksia ihmisten ja eläinten hyväksi". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 33 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Ilotulitteet ovat terveysriski niin ihmisille kuin eläimille.

Vuodenvaihteessa 2022 ilotulitteet aiheuttivat Tukesin mukaan ihmisille 20 silmävammaa, joista osa vaati leikkaushoitoa, juuri sairaaloiden ruuhkaisimpaan päivystysaikaan.

Joka uutena vuonna raketit aiheuttavat tulipaloja, viimeksi 79 kpl. Tulipalot työllistävät palokuntia ja aiheuttavat aineellisia, jopa henkilövahinkoja. Lisäksi raketit aiheuttavat kuulovammoja: niiden äänenpaine voi olla jopa 110 - 170 desibeliä. 

Vantaa-Keravan hyvinvointialueella on jopa 100 000 koiraa ja kissaa, joista monet kärsivät ääni- ja valosaasteesta uutena vuonna. Kotieläinten lisäksi myös luonnonvaraiset eläimet pelästyvät ääni- ja valosaastetta, joka valtaa taivaan joka vuodenvaihteessa. Lintuja kuolee paukkujen ja valoräjähdysten aiheuttamaan törmäilyyn, stressiin ja pelkoon. Äkillistä ääntä säikähtänyt eläin alkaa usein pelätä muunkinlaisia ääniä, paukkuarkuus yleensä vain 
voimistuu ajan kuluessa.

Uutena vuonna on nyt sallittua paukutella ja ampua ilotulitteita klo 18–02 välisenä aikana. Räjähdyksiltä ei pääse pakoon missään päin kaupunkia. Entä jos Vantaalla ja Keravalla olisi vaikka vain muutama aukea paikka, joissa ilotulitteiden ampuminen olisi 
sallittua?

Vuonna 2019 valtakunnallinen kansalaisaloite ”Rajat räiskeelle” keräsi lyhyessä ajassa 65 000 allekirjoitusta ilotulitteiden kieltämiseksi kokonaan, mutta eduskunnan talousvaliokunta tyrmäsi aloitteen.

Monet kaupungit ovat oma-aloitteisesti rajanneet tai kieltäneet ilotulitteiden käyttöä. Jotkut kaupungit (kuten Kokkola) ovat järjestäneet ilotulituksen sijaan ammattimaisen valonäytöksen taivaalle.

Esitämme, että Vantaa-Keravan hyvinvointialueen pelastustoimi tutkii mahdollisuutta rajoittaa ilotulitteiden ampumista joko kokonaan tai vain muutamaan paikkaan Vantaan ja Keravan kaupungeissa.

Asiasta on tehty valtuustoaloite 19.12.2022 Vantaan valtuustossa ja sen allekirjoitti 29 valtuutettua. Vantaan aloitevastauksessa todettiin, että asia on kannatettava, mutta siitä päättää nykyisin hyvinvointialueen pelastustoimi."

Aluehallitus päätti kokouksessaan 26.9.2023 § 233 merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen pelastusjohtajan valmisteltavaksi 11.3.2024 mennessä.
 

Vastaus valtuustoaloitteeseen:

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos on selvittänyt laajasti tarvetta asettaa alueellisia kieltoja ilotulitteiden käytölle vuosina 2014 ja 2015. Vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta annetun lain (390/2005) 92 §:n mukaisesti pelastusviranomainen voi antaa ilotulitteiden käyttöä koskevia paikallisista olosuhteista johtuvia, pelastustoimen aluetta tai sen osaa koskevia määräyksiä. Näissä määräyksissä pelastusviranomainen voi kieltää ilotulitteiden käytön pelastustoimen alueella sellaisissa paikoissa, joissa käytön voidaan katsoa aiheuttavan erityistä vaaraa.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuustossa jätetty valtuustoaloite 11.9.2023 § 105 on saatettu pelastusviranomaisen käsittelyyn. Aloitteessa pyydetään pelastustoimea tutkimaan mahdollisuutta rajoittaa ilotulitteiden ampumista, joko kokonaan tai keskittäen ilotulitustoiminta muutamaan paikkaan Vantaalla ja Keravalla.

Voimassa oleva lainsäädäntö ei mahdollista ilotulittamisen rajoittamista pelkällä aloitteessa todetuilla ihmisten, luonnon ja eläinten häiriöillä. Pelastusviranomaisen toimivalta rajoitustoimiin on ainoastaan, jos tosiasiallisesti ilotulittamisen on mahdollista aiheuttaa erityistä vaaraa. Lainsäädäntö ei myöskään mahdollista pelastusviranomaisen antaa käytölle yleistä kieltoa, eikä antaa määräyksiä käyttäjien ominaisuuksiin liittyen.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos on vuosien 2014 ja 2015 aikana tehnyt kuntalaiskyselyn, sekä laajan lausuntokierroksen, jonka perusteella pelastusviranomainen arvioi tosiasiallisesti erityisen vaaran aiheutuvan Seveso II direktiivin mukaisten turvallisuusselvitys velvollisten kemikaalikohteiden välittömässä läheisyydessä. Tällöinkään ei kategorisesti kaikkien Seveso II kohteiden läheisyydessä vaan, erityisen riskitarkastelun kautta valituissa kohteissa.

Tällä hetkellä pelastusviranomainen on rajoittanut ilotulittamista alueellisesti ainoastaan yhdessä paikassa, Vantaan Tikkurilassa sijaitsevan Tikkurila Oyj maalitehtaan välittömässä läheisyydessä. Kieltopäätös on annettu viranhaltijapäätöksellä 14.11.2014 §27/2014, täydennetty 28.12.2015 §27/2015 ja se on voimassa toistaiseksi.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. antaa Tuire Kaimiolle ja Vaula Norrenalle sekä 33 muulle valtuustoaloitteen allekirjoittaneelle aluevaltuutetulle yllä selostusosassa olevan vastauksen valtuustoaloitteeseen;
  2. esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Aluehallitus päätti yksimielisesti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi pelastuslautakunnalle.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.