Områdesstyrelsen, möte 23-01-2024

Protokollet är granskat

§ 10 Svar på fullmäktigemotionen om begränsningar av fyrverkerier för människors och djurs bästa

VAKEDno-2023-36

Beskrivning

Beredare av ärendet: Jyrki Landstedt och Jarno Kivistö

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 11.9.2023 105 § lämnades Tuire Kaimios och Vaula Norrenas fullmäktigemotion "Begränsningar av fyrverkerier för människors och djurs bästa". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 33 ledamöter i välfärdsområdesfullmäktige. Fullmäktigemotionen löd enligt följande:

 "Fyrverkeripjäser utgör en hälsorisk för både människor och djur.

Vid årsskiftet 2022 orsakade fyrverkerierna enligt Tukes 20 ögonskador, av vilka en del krävde kirurgisk vård, samtidigt som sjukhusens jourer var som mest överbelastade.

Varje nyår förorsakar raketerna bränder, senast 79 st. Branden sysselsätter brandkårerna och orsakar materiella, till och med personskador. Dessutom orsakar raketerna hörselskador: deras ljudtryck kan vara upp till 110–170 decibel.

Det finns upp till 100 000 hundar och katter på Vanda-Kervo välfärdsområde, av vilka många lider av ljud- och ljusföroreningarna under nyårshelgen. Förutom husdjur blir också vilda djur skrämda av ljud- och ljusföroreningar som ockuperar himlen vid varje årsskifte. Fåglar dör av kollisioner, stress och rädsla som orsakas av smällar och ljusexplosioner. Ett djur som skrämts av ett plötsligt ljud börjar ofta också vara rädd för andra typer av ljud, känsligheten för hårda ljud blir i allmänhet starkare med tiden.

Det är nu tillåtet att under nyårsaftonen smälla och skjuta fyrverkerier mellan kl. 18 och 02. Ingenstans i stan kommer man undan explosionerna. Tänk om Vanda och Kervo skulle ha bara några öppna platser där det skulle vara tillåtet att skjuta fyrverkerier?

2019 samlade det riksomfattande medborgarinitiativet "Rajat räiskeelle" (på svenska Gränser för skjutandet) 65 000 underskrifter på kort tid för att helt förbjuda fyrverkerier, men riksdagens ekonomiutskott avvisade initiativet.

Många städer har på eget initiativ begränsat eller förbjudit användningen av fyrverkeripjäser. Vissa städer (såsom Karleby) har ordnat en professionell ljusuppvisning på himlen i stället för ett fyrverkeri.

Vi föreslår att räddningsväsendet på Vanda-Kervo välfärdsområde undersöker möjligheten att begränsa skjutandet av fyrverkeripjäser antingen helt eller endast till några platser i städerna Vanda och Kervo.

En fullmäktigemotion om ärendet har lagts fram i Vanda fullmäktige 19.12.2022 och den undertecknades av 29 ledamöter. I Vandas svar på motionen konstaterades att ärendet bör understödas, men att välfärdsområdets räddningsväsende numera beslutar om det."

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 26.9.2023 233 § att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare till räddningsdirektören för beredning senast 11.3.2024.

Svar på fullmäktigemotionen:

Mellersta Nylands räddningsverk har gjort en omfattande utredning av behovet av att införa regionala förbud mot användningen av fyrverkeripjäser 2014 och 2015. I enlighet med 92 § i lagen om säkerhet vid hantering av farliga kemikalier och explosiva varor (390/2005) kan räddningsmyndigheten meddela sådana bestämmelser om användningen av fyrverkeripjäser som beror på lokala förhållanden och som gäller räddningsområdet eller en del av det. I dessa bestämmelser kan räddningsmyndigheten förbjuda användningen av fyrverkeripjäser på sådana platser inom räddningsväsendets område där användningen kan anses medföra särskild fara.

Fullmäktigemotionen 11.9.2023 § 105 som lämnades in till Vanda och Kervo välfärdsområdesfullmäktige har förts till räddningsmyndigheten för behandling. I motionen ombeds räddningsväsendet undersöka möjligheten att begränsa avfyrandet av fyrverkerier, antingen helt eller genom att koncentrera fyrverkeriverksamheten till några platser i Vanda och Kervo.

Gällande lagstiftning gör det inte möjligt att begränsa fyrverkerier enbart genom de störningar för människor, natur och djur som konstateras i motionen. Räddningsmyndigheten är behörig att vidta begränsningsåtgärder endast om fyrverkeriet i verkligheten kan medföra särskild fara. Lagstiftningen gör det inte heller möjligt för räddningsmyndigheten att utfärda ett allmänt förbud mot användningen eller utfärda bestämmelser som gäller användarnas egenskaper.

Mellersta Nylands räddningsverk har under 2014 och 2015 genomfört en enkät bland kommuninvånarna och en omfattande remissbehandling utifrån vilken räddningsmyndighete bedömde om en särskild fara i verkligheten orsakas i omedelbar närhet av de kemikalieobjekt för vilka en säkerhetsutredning ska göras enligt Seveso II-direktivet. Inte heller då kategoriskt i närheten av alla Seveso II-objekt, utan när det gäller objekt som valts genom en särskild riskgranskning.

För närvarande har räddningsmyndighete begränsat fyrverkerier regionalt endast på en plats i omedelbar närhet av Tikkurila Abp:s färgfabrik i Dickursby i Vanda. Förbudsbeslutet har meddelats genom tjänsteinnehavarbeslut 14.11.2014 §27/2014, kompletterats 28.12.2015 §27/2015 och gäller tills vidare.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:

  1. ge Tuire Kaimio och Vaula Norrena samt 33 andra ledamöter, som undertecknat fullmäktigemotionen, svar på fullmäktigemotionen enligt redogörelsedelen ovan;
  2. föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige antecknar den inkomna utredningen för kännedom som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar att fullmäktigemotionen är slutbehandlad.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt att återremittera ärendet för ny beredning till räddningsnämnden.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.