Områdesstyrelsen, möte 23-01-2024

Protokollet är granskat

§ 5 Godkännande av den allmänna delen i regelboken för servicesedlar

VAKEDno-2024-209

Beskrivning

Beredare av ärendet: Nina Linja ja Sara Sahanen

Enligt 47 § i Vanda och Kervo välfärdsområdes förvaltningsstadga beslutar välfärdsområdesstyrelsen om regelboken för servicesedeln, servicesedelns villkor och värde samt om servicesedelns användningsändamål. I regelboken fastställer välfärdsområdesstyrelsen kriterierna för godkännande som avses i 5 § i lagen om servicesedlar och villkoren för servicesedeltjänsten för serviceproducenterna.

Servicesedeln är ett sätt att ordna social- och hälsovårdstjänster som välfärdsområdet ansvarar för. Med regelbok avses en handling med vilken välfärdsområdet fastställer kriterierna för godkännande av serviceproducenter som avses i 5 § i lagen om servicesedlar. Vid övergången till Vanda och Kervo välfärdsområde började man använda servicesedlar från Vanda. Regelböckerna för servicesedlarna redigerades så att de gäller välfärdsområdet och samtidigt konstaterades att det finns behov att göra ändringar i flera regelböcker under de närmaste åren.

Regelboken för servicesedlar består av två delar: en allmän del och en servicespecifik del. Den allmänna delen kommer som namnet antyder att vara en del som gäller alla servicesedlar och som är likadan i alla regelböcker för välfärdsområdets servicesedlar, oberoende av vilken tjänst det gäller. Då det gäller servicesedlarna från Vanda har de allmänna delarna skiljt sig från varandra och de har förenhetligats till en allmän del som omfattar alla servicesedlar.

Den allmänna delen innehåller gemensamma frågor och riktlinjer för alla servicesedlar. I den allmänna delen finns anvisningar om frågor som till exempel att ansöka om att bli servicesedelproducent, om kvalitetskontroll och prisändringar. I den allmänna delen har man dessutom beaktat de ändringar som lagen om tillsynen över social- och hälsovården (741/2023), som trädde i kraft den 1 januari 2024, medför i fråga om ändringar i de privata serviceproducenternas registreringspraxis i och med övergången till Soteri-registret samt kraven på att utarbeta ett program för egenkontroll. Avsikten är att den allmänna delen av regelboken ska börja användas för alla servicesedlar inom Vanda och Kervo välfärdsområde.

Den allmänna delen har kompletterats med en servicespecifik del där kraven på tjänstens minimikvalitet samt servicesedelns värde fastställs för varje tjänst som produceras med servicesedel.

Som bilaga finns ett förslag till en ny allmän del i regelboken för servicesedlar.

Beslutsförslag

Regionstyrelsen beslutar att godkänna den bifogade allmänna delen av regelboken för servicesedlar och att denna ska börja användas för alla servicesedlar inom Vanda och Kervo välfärdsområde.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.