Områdesstyrelsen, möte 23-01-2024

Protokollet är granskat

§ 8 Remissbehandling av utkastet till välfärdsområdets upphandlingsstrategi

VAKEDno-2023-390

Beskrivning

Välfärdsområdesfullmäktige har vid sitt möte 22.11.2022 § 94 godkänt välfärdsområdesstrategin för Vanda och Kervo välfärdsområde för 2023–2025. På sidan 28 i välfärdsområdesstrategin har följande konstaterats: "En upphandlingsstrategi utarbetas för välfärdsområdet. I strategin fastställs och stöds genomförandet av strategiska upphandlingar, upphandlingarnas ansvarsfullhet, effektivitet samt utvecklingen av innovationer."

Välfärdsområdesstyrelsen har vid sitt sammanträde 7.2.2023 § 27 fört en remissdebatt om att inleda utarbetandet av upphandlingsstrategin i vilken kundorientering, innovation, ansvarsfullhet, upphandlingskompetens och marknadens funktionalitet var huvudteman. Företag och organisationer involverades i arbetet med upphandlingsstrategin med en enkät i maj 2023 i vilken man samlade in tankar från företag och organisationer om upphandlingens mål samt utvecklingsidéer. Välfärdsområdets ledningsgrupp deltog i upphandlingsstrategiarbetet vid en workshop i oktober 2023, där man samlade in ledningsgruppens synpunkter på strategins huvudteman och metoder. Upphandlingsstrategin behandlades ännu efter ledningsgruppens workshop vid välfärdsområdesstyrelsens aftonskola 15.11.2023. Därefter har utkastet till upphandlingsstrategi behandlats vid påverkansorganens sammanträden:

  • Delegationen för mångkulturfrågor: sammanträde 29.11.2023
  • Ungdomsfullmäktiges sammanträde 4.12.2023
  • Äldrerådets sammanträde 13.12.2023
  • Rådet för personer med funktionsnedsättning, sammanträde 14.12.2023

Utifrån ovan nämnda samarbete har man utarbetat ett utkast till upphandlingsstrategi för Vanda och Kervo välfärdsområde, vars huvudmål är kundorientering, kostnadseffektivitet och ansvarsfullhet. Varje huvudmål innehåller för sin del metoder med vilka man stöder upphandlingarnas grundläggande uppgift och roll och ytterligare uppnår man det som upphandlingar och upphandlingstjänsterna kommer att vara inom Vanda och Kervo välfärdsområde 2030.

Det nuvarande utkastet till upphandlingsstrategi för Vanda och Kervo välfärdsområde samt visualiseringen av upphandlingsstrategin finns som kompletterande material. Avsikten är att välfärdsområdesstyrelsen vid detta sammanträde ska föra en remissdebatt om det utarbetade utkastet och att upphandlingsstrategin ska behandlas vid välfärdsområdesstyrelsens nästa sammanträde 13.2.2024, så att den kan läggas fram för godkännande av välfärdsområdesfullmäktige 4.3.2024.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen för en remissdebatt om utkastet till upphandlingsstrategi för välfärdsområdet.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen förde en remissdebatt om utkastet till välfärdsområdets upphandlingsstrategi och beslutade att ge följande rekommendationer om den fortsatta beredningen av upphandlingsstrategin:

i upphandlingsstrategins punkt 2.4.3.1 i avsnittet om kundorientering korrigeras termen "kostnadseffektivitet" till "värdebaserad" (sida 12).

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

------------------

Upphandlingschef Marianne Punkki avlägsnade sig från sammanträdet efter att beslutet hade fattats kl. 10.11.

Möte hantering

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade bevilja upphandlingschef Marianne Punkki rätt att närvara och yttra sig i detta ärende. Hon anlände till sammanträdet kl. 10.00. Välfärdsområdesstyrelsens ledamot Antero Eerola anlände till sammanträdet kl. 10.02 medan behandlingen av ärendet pågick.