Områdesstyrelsen, möte 23-01-2024

Protokollet är granskat

§ 6 Godkännande av regelboken för servicesedeln för personlig assistans samt servicesedelns värde

VAKEDno-2024-268

Beskrivning

Beredare av ärendet: Kirsi Leväpelto och Terhi Tehola

Enligt 47 § i Vanda och Kervo välfärdsområdes förvaltningsstadga beslutar välfärdsområdesstyrelsen om regelboken för servicesedeln, servicesedelns villkor och värde samt om servicesedelns användningsändamål. I regelboken fastställer välfärdsområdesstyrelsen kriterierna för godkännande som avses i 5 § i lagen om servicesedlar och villkoren för servicesedeltjänsten för serviceproducenterna.

Servicesedeln är ett sätt att ordna social- och hälsovårdstjänster som välfärdsområdet ansvarar för. Med regelbok avses en handling med vilken välfärdsområdet fastställer kriterierna för godkännande av serviceproducenter som avses i 5 § i lagen om servicesedlar. Vid övergången till Vanda och Kervo välfärdsområde började man använda servicesedlar från Vanda. Regelböckerna för servicesedlar redigerades så att de gäller välfärdsområdet och samtidigt konstaterades att det finns behov att göra ändringar i flera regelböcker under de närmaste åren.

Regelboken för servicesedlar består av två delar: en allmän del och en servicespecifik del. Den allmänna delen kommer som namnet antyder att vara en del som gäller alla servicesedlar och som är likadan i alla regelböcker för välfärdsområdets servicesedlar, oberoende av vilken tjänst det gäller.

Den allmänna delen kompletteras med en servicespecifik del där kraven på tjänstens minimikvalitet samt servicesedelns värde fastställs för varje tjänst som produceras med servicesedel.

I reformen av regelboken för servicesedeln för personlig assistans har man beaktat servicebeskrivningen för personlig assistans inom Vanda och Kervo välfärdsområde och uppdaterat behörighetskraven för ansvarspersonerna för de anställda som jobbar inom den personliga assistansen. Förslaget till uppdaterad regelbok för servicesedeln för personlig assistans (servicespecifik del) är bifogat. Som kompletterande material finns dessutom den tidigare regelboken för personlig assistans.

Som en del av den servicespecifika delen i servicesedelns regelbok fastställs också servicesedelns värde. Det föreslås att värdet på servicesedeln för personlig assistans höjs med sammanlagt 11,9 procent för vardagar och lördagar (mellan kl. 06.00 och kl. 23.00 från 21,00 euro till 23,50 euro och mellan kl. 23.00 och kl. 06.00 från 26,30 euro till 29,43 euro). För söndagens del föreslås servicesedeln förbli 42,00 euro. I den bifogade regelboken beskrivs servicesedelns värde på följande sätt:

"Servicesedeln är lika stor för personlig assistans. Klientens självriskandel tas inte ut för personlig assistans, servicesedelns värde täcker serviceproducentens hela pris. Utöver servicesedelns värde kan producenten inte fakturera klienten för andra kostnader. För tjänster som produceras med servicesedel kan serviceproducenten högst ta ut ett timpris enligt tabellen nedan. Prisändringarna beskrivs närmare i regelbokens allmänna del.

Veckodag Tid Pris (€/h)
Vardag (mån–fre) 06.00–23.00 23,50      
Vardag (mån–fre) 23.00–06.00 29,43
Lördag 6.00–23.00 23.50
Lördag 23.00–06.00 29,43
Söndag 6.00–23.00 42.00
Söndag 23.00–06.00 42.00

Välfärdsområdet kan ändra antalet timmar för servicesedeln genom klientbeslut. Klienten meddelar serviceproducenten om ändringen."

Det är skäl att observera att det i regelboken för servicesedlar för personlig assistans kan uppstå behov av förnyelse i och med lagen om funktionshinderservice som träder i kraft 1.1.2025.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar godkänna regelboken för servicesedeln för personlig assistans och servicesedelns värde enligt bilagan.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.