Aluevaltuusto, kokous 4.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Hyvinvointialueen hankintastrategian hyväksyminen

VAKEDno-2023-390

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian valmistelija: järjestämisen tuen johtaja Nina Linja ja hankintapäällikkö Marianne Punkki

Aluevaltuusto on kokouksessaan 22.11.2022 § 94 hyväksynyt Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hyvinvointialuestrategian vuosille 2023–2025. Hyvinvointialuestrategian sivulla 28 on todettu seuraavasti: ”Hyvinvointialueelle laaditaan hankintastrategia, jossa määritellään ja tuetaan strategisten hankintojen toteutumista, hankintojen vastuullisuutta, vaikuttavuutta sekä innovaatioiden kehittämistä.” 

Aluehallitus on kokouksessaan 7.2.2023 § 27 käynyt lähetekeskustelun koskien hankintastrategian laadinnan aloittamista, jossa hankintastrategian pääteemoiksi nousivat asiakaslähtöisyys, innovatiivisuus, vastuullisuus, hankintaosaaminen sekä markkinoiden toimivuus. Yritykset ja järjestöt osallistettiin hankintastrategia työhön toukokuussa 2023 järjestetyn kyselyn muodossa, jossa kerättiin yrityksiltä ja järjestöiltä ajatuksia hankinnan tavoitteista ja kehitysideoista. Hyvinvointialueen johtoryhmä osallistui hankintastrategiatyöhön työpajan muodossa lokakuussa 2023, jossa kerättiin johtoryhmän näkemyksiä pääteemoihin ja keinoihin liittyen. Hankintastrategiaa käsiteltiin vielä johtoryhmän työpajan jälkeen aluehallituksen iltakoulussa 15.11.2023. Tämän jälkeen hankintastrategialuonnosta on käsitelty vaikuttamistoimielinten kokouksissa:

  • Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunnan kokous 29.11.2023
  • Nuorisovaltuuston kokous 4.12.2023
  • Vanhusneuvoston kokous 13.12.2023
  • Vammaisneuvoston kokous 14.12.2023
     

Edellä mainitun yhteistyön perusteella on muodostettu Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hankintastrategialuonnos, jossa päätavoitteiksi on muodostunut asiakaslähtöisyys, kustannusvaikuttavuus ja vastuullisuus. Jokainen päätavoite sisältää osaltaan keinot, joilla tuetaan hankintojen perustehtävää ja roolia ja edelleen saavutetaan se, mitä hankinnat ja hankintapalvelut tulevat olemaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella ovat vuonna 2030. 

Tämän hetkinen luonnos Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hankintastrategiasta sekä hankintastrategian visualisoinnista ovat oheismateriaalina. Tarkoituksena on, että tässä kokouksessa aluehallitus kävisi lähetekeskustelun laaditusta luonnoksesta ja että hankintastrategia tulisi seuraavaan aluehallituksen kokoukseen 13.2.2024 käsiteltäväksi niin, että se voitaisiin esittää edelleen aluevaltuuston 4.3.2024 hyväksyttäväksi.

Ehdotus

Aluehallitus käy lähetekeskustelun hyvinvointialueen hankintastrategian luonnoksesta.

Päätös

Aluehallitus kävi lähetekeskustelun hyvinvointialueen hankintastrategian luonnoksesta ja päätti evästää hankintastrategian jatkovalmistelua seuraavasti:

  • hankintastrategiasta korjataan kohdassa 2.4.3.1 asiakaslähtöisyyskappaleesta termi ”kustannusvaikuttavuus” muotoon ”vaikuttavuusperusteisuus” (sivu 12).

 

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.​​​

------------------

Hankintapäällikkö Marianne Punkki poistui kokouksesta päätöksenteon jälkeen klo 10.11.

Kokouskäsittely

Aluehallitus päätti myöntää puhe- ja läsnäolo-oikeuden hankintapäällikkö Marianne Punkille tähän asiakohtaan. Hän saapui kokoukseen klo 10.00. Aluehallituksen jäsen Antero Eerola saapui kokoukseen klo 10.02 asian käsittelyn aikana.

Perustelut

Asian valmistelija: järjestämisen tuen johtaja Nina Linja ja hankintapäällikkö Marianne Punkki

Aluehallitus kävi kokouksessaan 23.1.2024 § 8 lähetekeskustelun hyvinvointialueen hankintastrategian luonnoksesta ja päätti evästää hankintastrategian jatkovalmistelua seuraavasti:

  • hankintastrategiasta korjataan kohdassa 2.4.3.1 asiakaslähtöisyyskappaleesta termi ”kustannusvaikuttavuus” muotoon ”vaikuttavuusperusteisuus” (sivu 12).


Hankintastrategiaan on tehty kyseinen muutos. Ehdotus Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hankintastrategiasta on liitteenä. Lisäksi oheismateriaalina on hankintastrategian visualisointi.

Ehdotus

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle että aluevaltuusto päättää hyväksyä  Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hankintastrategian liitteen mukaisesti.

Päätös

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle että aluevaltuusto päättää hyväksyä  Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hankintastrategian liitteen mukaisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.​​​

Kokouskäsittely

Päätettyään asiasta käydyn keskustelun aluehallituksen puheenjohtaja totesi, että Antero Eerola oli tehnyt pohjaehdotuksesta poikkeavan muutosehdotuksen, joka kuului seuraavasti: "Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ei tee hankintoja sotaa käyvistä erityisesti sotarikoksiin syyllistyneistä maista."

Antero Eerolan muutosehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi kannattamattomana.

Ehdotus

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää hyväksyä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hankintastrategian liitteen mukaisesti.

Päätös

Aluevaltuusto päätti hyväksyä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hankintastrategian liitteen mukaisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Päätettyään asiasta käydyn keskustelun aluevaltuuston puheenjohtaja totesi, että Antero Eerola oli tehnyt pohjaehdotuksesta poikkeavan muutosehdotuksen, joka kuului seuraavasti: "Hankintastrategiaan lisätään kirjaus: Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ei tee hankintoja sotaa käyvistä erityisesti sotarikoksiin syyllistyneistä maista."

Funda Demiri kannatti Antero Eerolan muutosehdotusta. Koska oli tehty pohjaehdotuksesta poikkeava kannatettu muutosehdotus, totesi aluevaltuuston puheenjohtaja tarpeen äänestää asiassa. Puheenjohtaja ehdotti äänestyksen suorittamista sähköisellä äänestysjärjestelmällä, minkä aluevaltuusto hyväksyi äänestystavaksi. JAA merkitsi pohjaehdotuksen kannattamista ja EI Antero Eerolan muutosehdotuksen kannattamista. JAA äänesti 61 aluevaltuutettua, EI äänesti 7 aluevaltuutettua ja 1 aluevaltuutettu äänesti tyhjää, joten aluevaltuusto hyväksyi pohjaehdotuksen äänin 61-7.

Äänestysluettelo:

  • JAA: Jouko Jääskeläinen, Soile Eriksson, Janne Hartikainen, Sari Linnansalmi, Susanna Kaiju, Patrik Karlsson, Tiina Keskimäki, Eve Rämö, Olga Gilbert, Loviisa Kaartokallio, Pirkko Letto, Vaula Norrena, Niina Saarinen, Anne Karjalainen, Teemu Purojärvi, Jarkko Rönnholm, Ranbir Sodhi, Tiina Vartiainen, Anitta Orpana, Nina Korventaival, Eva Tawasoli, Toni Eskelinen, Lauri Kaira, Riitta Särkelä, Satu Ek, Marja Suomela, Marja Ahava, Marjo Vacker, Sini Syrjäläinen, Timo Laaninen, Reija Friman, Carita Orlando, Laura Tulikorpi, Tuire Kaimio, Ulla-Maija Kopra, Sari Viinikainen, Jouko Lindtman, Sirkka-Liisa Kähärä, Tarja Eklund, Markku Pyykkölä, Otso Kivimäki, Sami Kanerva, Jari Sainio, Hanna Holmberg-Soto, Ida Tamminen, Tuija Haapalainen, Jüri Linros, Sirpa Siru Kauppinen, Sakari Rokkanen, Anniina Pylsy, Terhi Enjala, Markku Weckman, Heli Hakala, Kai-Ari Lundell, Paula Lehmuskallio, Oskari Iivarinen, Niilo Kärki, Inna Kallioinen, Mika Kasonen, Pirjo Luokkala, Anssi Aura
  • EI: Funda Demiri, Gashaw Kaisa Bibani, Ville Karinen, Tuukka Saimen, Antero Eerola, Elina Nykyri, Tuomas Suihkonen
  • TYHJÄ: Tia Seppänen