Aluevaltuusto, kokous 4.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Laadun ja omavalvontaohjelman raportti vuodelta 2023

VAKEDno-2022-575

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian valmistelijat: järjestämisen tuen johtaja Nina Linja, erityisasiantuntija Sara Sahanen ja erityisasiantuntija Miriam Tepora

Aluehallitus on kokouksessaan 30.11.2022 § 248 päättänyt hyväksyä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen omavalvontaohjelman 1.1.2023 lukien sekä hyväksyä Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen omavalvontaohjelman 1.1.2023 lukien.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 94 §:n mukaan aluehallitus vastaa kokonaisvaltaisen sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan sekä omavalvontaohjelman ja varautumisen että hyvän hallinnon ja lainmukaisuuden valvonnan järjestämisestä ja niiden toimeenpanon ja tuloksellisuuden valvonnasta. Aluehallitus hyväksyy omavalvontaohjelman, antaa vuosittaisessa raportissaan johtopäätökset ja selvityksen omavalvontaohjelman sekä varautumisen toimeenpanosta ja tuloksista sekä valmistelee omavalvontaohjelman vuosittaisen raportin.

Palvelunjärjestäjän ja useammassa kuin yhdessä palveluyksikössä palveluja antavan palveluntuottajan on laadittava vastuulleen kuuluvista tehtävistä ja palveluista omavalvontaohjelma sähköisesti ja julkaistava se julkisessa tietoverkossa tai muulla niiden julkisuutta edistävällä tavalla. Palveluntuottajan omavalvontaohjelma kattaa kaikki palveluntuottajan palveluyksiköt. (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta 741/2023 26 §)

Omavalvontaohjelman toteutumista on seurattava palveluja saavilta asiakkailta ja potilailta, heidän omaisiltaan ja läheisiltään sekä palveluyksikön henkilöstöltä säännöllisesti kerättävän palautteen perusteella. Omavalvontaohjelma sekä omavalvontaohjelman toteutumisen seurantaan perustuvat havainnot ja niiden perusteella tehtävät toimenpiteet on julkaistava neljän kuukauden välein julkisessa tietoverkossa tai muilla niiden julkisuutta edistävillä tavoilla. Palveluja on kehitettävä omavalvontaohjelman toteutumisen seurannassa tehtyjen havaintojen perusteella sekä asiakastyöhön osallistuvan henkilöstön riittävyyden seurannan sekä 3 momentissa tarkoitetun palautteen perusteella. (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta 741/2023 26 §)

Pelastuslaitoksen osalta raportointi perustuu lakiin pelastustoimen järjestämisestä (613/2021 16 § 3 mom.). Omavalvontaohjelma sekä omavalvontaohjelman toteutumisen seurantaan perustuvat havainnot ja niiden perusteella tehtävät toimenpiteet on julkaistava julkisessa tietoverkossa ja muilla niiden julkisuutta edistävillä tavoilla.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ensimmäinen omavalvontaohjelman raportointia koskeva dokumentti on valmisteltu ja se on nimetty laadun ja omavalvontaohjelman raportiksi. Ensimmäinen raportti koskee vuotta 2023. Jatkossa laadun ja omavalvontaohjelman raportti julkaistaan kvartaaleittain ja viedään tiedoksi aluehallitukselle. Vuoden viimeinen kokoava raportti viedään tiedoksi aluevaltuustolle. Laadun ja omavalvontaohjelman raportti koostuu seuraavista osa-alueista: saatavuus, yhdenvertaisuus ja jatkuvuus, asiakaskokemus ja osallisuus, laatu ja turvallisuus, henkilöstö ja työhyvinvointi sekä pelastuslaitos.

Liitteenä on ehdotus Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen laadun ja omavalvontaohjelman raportista vuodelta 2023.  

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. hyväksyä liitteenä olevan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen laadun ja omavalvontaohjelman raportoinnin muodon;
  2. merkitä tiedoksi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen laadun ja omavalvontaohjelman raportin vuodelta 2023;
  3. esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää merkitä tiedoksi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen laadun ja omavalvontaohjelman raportin vuodelta 2023.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.​​​

Ehdotus

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää merkitä tiedoksi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen laadun ja omavalvontaohjelman raportin vuodelta 2023.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.