Aluevaltuusto, kokous 4.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 Hyvinvointialueen hallintosäännön päivittäminen 4.3.2024 lukien

VAKEDno-2022-12

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian valmistelija: hallintojohtaja Riikka Liljeroos

Hyvinvointialueen päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto,​ joka voi kuitenkin siirtää toimivaltaansa hyvinvointialueen muille toimielimille sekä luottamushenkilöille ja viranhaltijoille hallintosäännön kautta. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosääntö on hyväksytty ensimmäisen kerran aluevaltuustossa 8.3.2022 § 4. Tämän jälkeen sitä on päivitetty useampaan kertaan vuosien 2022 ja 2023 aikana. Viimeisimmän kerran hallintosääntöä on päivitetty aluevaltuuston kokouksessa 12.12.2023 § 132. 

Loppuvuoden 2023 ja alkuvuoden 2024 aikana on kartoitettu toimialoilta mahdollisia hallintosäännön muutostarpeita niin, että ne voidaan tuoda kootusti aluehallituksen käsiteltäväksi ja edelleen aluevaltuuston 4.32024 kokoukseen. Muutosehdotukset koskevat hallintosäännön seuraavia kohtia:

  • §:t 37, 39, 41 ja 97: Yksittäisten valvontaa koskevien kirjausten poisto ja yksi täsmennyskirjaus. Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta annetun lain muutosten johdosta valvontaa koskevia kirjauksia on perusteltua poistaa tarpeettomana, sillä kyseiset vastuut ovat siirtyneet 1.1.2024 lukien aluehallintovirastolle sekä sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle (Valvira). § 97 lisätty täsmennyskirjaus "järjestämisvastuulle kuuluvan palvelutuotannon omavalvonta (oma- sekä ostopalvelu)". 
  • §:t 33, 34 ja 35: Lisätty muistutuksia ja kanteluita koskien selvennykseksi lisäkirjaus "ja muuhun vastaavaan selvityspyyntöön".
  • § 37: Lisätty tilakeskuksen päällikön toimivaltaan selvennykseksi lisäkirjaus koskien vuokrasopimusten irtisanomista ja purkamista.
  • § 39: Lasten nuorten ja perheiden palvelujen toimialalla useita toimialan muutosehdotuksia perustuen toimialalla havaittuihin tarpeisiin ja sisäisiin tehtäväjärjestelyihin.
  • § 47: Hankintojen toimivaltoihin tarkoituksena nostaa suorahankintojen toimivalta palvelualuejohtajalle siten, ​​​että hankintaohjeessa määritellyn hankintarajan ylittävissä suorahankinnoissa toimintayksikön esihenkilöllä / tehtäväalueen päälliköllä ei kuitenkaan ole toimivaltaa, vaan toimivalta on palvelualuejohtajalla. 
  • § 52 ja 53: Muutettu virkasuhteen muuttaminen työsuhteeksi sekä virkojen siirtämistä koskeva toimialajohtajilta hyvinvointialuejohtajille, sillä hyvinvointialueen virat ovat hyvinvointialueen yhteisiä lukuun ottamatta pelastuslaitosta.
  • §:t 112 ja 146: Muutettu aluehallituksen ja aluevaltuuston puhe- ja läsnäolo-oikeuden kohta juristi muotoon juristi/laki- ja päätöspalveluiden päällikkö.
  • Lisäksi tehty pieniä stilistisiä korjauksia ja korjattu numerointeja.
     

Luonnos päivitetystä hallintosäännöstä 4.3.2024 lukien on esityslistan liitteenä. Kaikki muutokset on tehty dokumenttiin vihreällä sekä punaisella värillä ja lisäksi kommentti-toiminnolla.

Ehdotus

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle,​​​ että aluevaltuusto päättää hyväksyä liitteenä olevan luonnoksen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen päivitetystä hallintosäännöstä 4.3.2024 lukien.

Päätös

Aluehallitus päätti yksimielisesti esittää aluevaltuustolle,​​​ että aluevaltuusto päättää hyväksyä liitteenä olevan luonnoksen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen päivitetystä hallintosäännöstä 4.3.2024 lukien.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.​​​

Kokouskäsittely

Todettiin hallintosääntöliitteeseen seuraavat muutokset, jotka huomioitu pöytäkirjassa:

  1. Siirretään oikeaan kohtaan kaksi sosiaali- ja kriisipäivystyksen sosiaalityöntelle laitettua lisäystä, joiden oli tarkoitus olla johtavalla sosiaalityöntekijällä:
    • "lapsen yksityisen sijoituksen hyväksymisestä"
    • "sosiaalihuoltolain mukaisten sosiaalipalvelujen antamisesta"
  2. Lisätään toimialalta saapunut lisäysehdotus palvelutarpeen arvioinnin sosiaalityöntekijän sekä lapsiperheiden ja lastensuojelun päivystyksen sosiaalityöntekijän toimivalta -kohtaan:
    • "edustaa lasta lapsen tekemäksi ilmoitetun rangaistavan teon esitutkinnassa, jollei sosiaalihuollosta vastaava toimielin arvioi läsnäolon olevan ilmeisen tarpeetonta;"

Ehdotus

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle,​​​ että aluevaltuusto päättää hyväksyä liitteenä olevan luonnoksen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen päivitetystä hallintosäännöstä 4.3.2024 lukien.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.