Aluevaltuusto, kokous 4.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien työllistymistakuun käyttöönottoa hyvinvointialueella

VAKEDno-2023-36

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian valmistelija: konsernipalvelujen toimialajohtaja Mikko Hokkanen ja aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimialajohtaja Kirsi Leväpelto 

Aluevaltuuston kokouksessa 11.9.2023 § 105 jätettiin Gashaw Bibanin ja Antero Eerolan valtuustoaloite "Työllistymistakuun käyttöönotto hyvinvointialueella". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 28 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:  

"Työllistymistakuumalli on nimensä mukaisesti takuu työpaikan takaamisesta valmistuville opiskelijoille. Takuun piiriin voidaan lisätä lähihoitajien,​ laitosapulaisten sekä muita hyvinvointialueen tehtäviä,​ joiden vaatimustaso on ammatillinen tutkinto. Ruotsissa työllistymistakuuta on kokeillut muun muassa Uppsalan kunta (Anställningsgaranti för utbildade barnskötare och undersköterskor -​ Uppsala kommun) hyvin tuloksin. Mallin ansiosta opiskelijat ovat olleet enemmän motivoituneita ja alojen vetovoimaisuus on lisääntynyt.  Työllistyminen mahdollisimman nopeasti opintojen jälkeen antaa nuorille uskoa tulevaisuuteen,​ auttaa itsenäisen toimeentulon alkuun,​ ehkäisee syrjäytymisen riskiä ja kiinnittää nuoria työelämään ja laajemmin yhteiskuntaan. Hyvinvointialue on työnantajana merkittävä ja sen yhteiskunnallinen vastuu on ilmeinen.  Vastaava aloite on myös jätetty Vantaan kaupunginvaltuustossa 21.8.2023. Myös kasvatuksen ja oppimisen lautakunnassa on tehty samansisältöinen esitys. Myös Keravan kaupunginhallituksessa on tarkoitus jättää vastaavanlainen aloite.  Edellä olevilla perusteilla me allekirjoittaneet aluevaltuutetut teemme seuraavan sisältöisen aloitteen: Vantaan ja Keravan hyvinvointialue selvittää mahdollisuudet kokeilla ja myöhemmin toteuttaa työllistämistakuumallia yhteistyössä Varian,​ Keudan ja kuntien opetustoimen kanssa." 

Aluehallitus päätti kokouksessaan 26.9.2023 § 235 merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen konsernipalvelujen toimialajohtajan sekä aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 11.3.2024 mennessä. 

Vastaus valtuustoaloitteeseen: 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen strategiaan on kirjattu valtuustokaudelle 2023–2025 yhdeksi kärkitavoitteeksi ”Henkilöstötilanne paranee merkittävästi”.  Strategian tavoitteen toteuttamiseksi hyvinvointialueella tehdään kokonaisvaltaista, asiakastarpeeseen perustuvaa ja sen muuttumisen huomioivaa, pitkän aikajänteen henkilöstösuunnittelua. Muita toimenpiteitä henkilöstötilanteen parantamiseksi on mm. perehdytyksen ja opiskelijaohjauksen kehittäminen, kansainvälinen rekrytointi, urapolkujen rakentaminen henkilöstön tarpeista käsin ja kannustava palkkausrakenne. Uudistamisohjelmaan on myös kirjattu yhdeksi tavoitteeksi vakanssien täyttöasteen parantaminen ja vuokratyövoiman vähentäminen.  

Vantaalla oli marraskuussa 2023 työttömiä lähihoitajia 197, joista alle 30-vuotiaita oli 41, ja heistä vastavalmistuneita alle 5. Keravalla työttömiä lähihoitajia oli vastaavana aikana 21, joista alle 30-vuotiaita ja vastavalmistuneita oli alle 5. Vantaan ja Keravan kaupunkien työllisyyspalveluissa ei ole voitu tilastoida tarkkaa lukua vastavalmistuneiden tilanteesta vastaajien vähäisestä määrästä johtuen.  

Hyvinvointialueella oli haasteita vuoden 2023 aikana lähihoitajien ja ohjaajien rekrytoinneissa. Rekrytoinneista 53 lähihoitajan ja 33 ohjaajan vakanssia jäi täyttämättä, koska kelpoisia hakijoita ei ollut. Kesätyöpaikkoihin palkattiin vuonna 2023 hyvinvointialueen omista rekrytoinneista 17 lähihoitajaa ja Seuren kautta 91 lähihoitajaa. Kesälomasijaisuuksista jäi täyttämättä 20 lähihoitajan tai ohjaajan sijaisuutta.   

Viimeisimmässä hyvinvointialueen henkilöstön tilannekuvassa (06/23) oli lähihoitajan toimia avoinna 77/849, täyttöprosentin ollessa 90,9 %.  Ohjaajan toimia oli avoinna 21/245 kun täyttöprosentti oli 91,4 % sekä palveluohjaajan toimia oli avoinna 6/25, täyttöprosentin ollessa 92,9 %. 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella on suorien rekrytointien lisäksi mahdollisuus ammatillisen tutkinnon tai osatutkinnon suorittamiseen oppisopimuksen keinoin. Oppisopimusopiskelijoita on tällä hetkellä 60 henkilöä, joista lähihoitajia on 39, ohjaajia 2, hammashoitajia 5 ja hoiva-avustajia 5. Tammikuussa 2024 alkoi myös S2 -tuettu (suomi toisena äidinkielenä) erillinen oppisopimusryhmä yhteistyössä Vantaan kaupungin työllisyyspalvelujen osaamiskeskuksen kanssa.  Tavoitteena on työllistää oppisopimusopiskelijat valmistumisen jälkeen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle.  

Oppilaitosyhteistyötä on tehty kahdeksan toisen asteen oppilaitoksen kanssa ja monelle eri alojen opiskelijoille on tarjottu harjoittelupaikkoja. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen työmahdollisuuksia on käyty markkinoimassa Rekrykarnevaaleilla, jotka on suunnattu valmistuville opiskelijoille ja kesätöitä etsiville. Rekrykarnevaaleilla on käyty esimerkiksi Vantaalla, Järvenpäässä, Tuusulassa ja Keravalla.  

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella olevia harjoittelijoita, kesätyötyöntekijöitä, oppisopimusopiskelijoita ja työnhakijoita palkataan jatkuvasti avoimiin vakansseihin. Hyvinvointialueella on kehitetty oppisopimusmallia, jonka palkkausrakenne on uusittu vuoden 2024 alusta. Tarkoitus on jatkokehittää oppisopimus- ja urapolkumallia, jotta saisimme edelleen lisättyä oppisopimuskoulutuksen vetovoimaa ja jotta hyvinvointialueella olisi jatkossakin ammattitaitoista ja sitoutunutta henkilöstöä.  

Yllä kuvatun perusteella näkemyksenä on, että erillistä työllistämistakuu-mallia ei lähdetä kokeilemaan, sillä jo nykyisillä hyvinvointialueen työllistämiskeinoilla pystytään takaamaan korkea työllisyysaste toisen asteen opiskelijoille valmistumisen jälkeen.

Ehdotus

Aluehallitus päättää: 

  1. antaa Gashaw Bibanille, Antero Eerolalle ja 28 muulle valtuustoaloitteen allekirjoittaneelle aluevaltuutetulle yllä selostusosassa olevan vastauksen valtuustoaloitteeseen; 

  1. esittää aluevaltuustolle aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.  

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.​​​

Ehdotus

Aluehallitus ​​esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.  

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.