Områdesfullmäktige, möte 04-03-2024

Protokollet är granskat

§ 14 Svar på fullmäktigemotionen om införande av sysselsättningsgaranti i välfärdsområdet

VAKEDno-2023-36

Tidigare behandling

Beskrivning

Ärendets beredare: sektordirektören för koncerntjänster Mikko Hokkanen och sektordirektören för Vuxensocialarbete och funktionshinderservice Kirsi Leväpelto

 Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 11.9.2023 § 105 lämnades fullmäktigemotionen "Införande av sysselsättningsgaranti inom välfärdsområdet" av Gashaw Bibani och Antero Eerola. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 28 ledamöter i välfärdsområdesfullmäktige. Fullmäktigemotionen löd enligt följande: 

"Sysselsättningsgarantimodellen är som namnet antyder en garanti för att utexaminerade studerande garanteras en arbetsplats. Garantin kan ytterligare omfattas av uppgifter som närvårdare, anstaltsbiträden och andra uppgifter i välfärdsområdet vars kravnivå är en yrkesexamen. I Sverige har sysselsättningsgarantin prövats bland annat av Uppsala kommun (Anställningsgaranti för utbildade barnskötare och undersköterskor - Uppsala kommun) med goda resultat. Tack vare modellen har studerandena varit mer motiverade och branschernas dragningskraft har ökat.  Sysselsättning så snabbt som möjligt efter studierna ger de unga en tro på framtiden, hjälper dem att få att i början försörja sig självständigt, förebygger risken för utslagning och engagerar unga i arbetslivet och samhället på ett bredare plan. Välfärdsområdet är en betydande arbetsgivare och dess samhälleliga ansvar är uppenbart.  Motsvarande initiativ har också lämnats in i Vanda stadsfullmäktige 21.8.2023. Även nämnden för fostran och lärande har gjort ett förslag med samma innehåll. Kervo stadsstyrelse har även för avsikt att lämn in ett motsvarande initiativ.  På ovan nämnda grunder lägger vi undertecknade ledamöter i välfärdsområdesfullmäktige fram en motion med följande innehåll: Vanda och Kervo välfärdsområde utreder möjligheterna att testa och senare genomföra sysselsättningsgarantimodellen i samarbete med Varia, Keuda och kommunernas undervisningsväsende."

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 26.9.2023 235 § att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare till sektordirektören för koncerntjänster och sektordirektören för Vuxensocialarbete och funktionshinderservice för beredning senast 11.3.2024.

 

Svar på fullmäktigemotionen:

I strategin för Vanda och Kervo välfärdsområde har som ett av de huvudsakliga målen för fullmäktigeperioden 2023–2025 antecknats "Personalsituationen förbättras avsevärt".  För att uppnå strategins mål gör välfärdsområdet en övergripande personalplanering som grundar sig på klientbehovet och beaktar förändringarna i den på lång sikt. Andra åtgärder för att förbättra personalsituationen är bl.a. utveckling av introduktionen och studerandehandledningen, internationell rekrytering, konstruering av karriärvägar utifrån personalens behov och en stimulerande lönestruktur. Ett av målen i reformprogrammet är också att förbättra vakansernas tillsättningsgrad och minska den inhyrda arbetskraften. 

I november 2023 fanns det 197 arbetslösa närvårdare i Vanda, varav 41 var under 30 år och av dem var färre än 5 nyutexaminerade. Under motsvarande tid fanns det 21 arbetslösa närvårdare i Kervo, varav färre än 5 var under 30 år och nyutexaminerade. Inom arbetsförmedlingstjänsterna i Vanda och Kervo har man inte kunnat statistikföra det exakta antalet nyutexaminerade på grund av det låga antalet respondenter. 

Välfärdsområdet hade utmaningar med rekryteringen av närvårdare och handledare under 2023. Av rekryteringarna blev 53 vakanser för närvårdare och 33 för handledare otillsatta, eftersom det inte fanns behöriga sökande. Till sommarjobb 2023 anställdes 17 närvårdare genom egen rekrytering och 91 närvårdare via Seure. Av sommarvikariaten blev 20 vikariat för närvårdare eller handledare otillsatta.  

Den senaste lägesbilden för personalen i välfärdsområdet (06/23) innehöll 77/849 lediga tjänster för närvårdare, medan fyllnadsprocenten var 90,9 %.  Av handledarbefattnigarna var 21/245 otillsatta och fyllnadsprocenten var 91,4 % .  Av servicehandledarbefattningarna var 6/25 otillsatta och fyllnadsprocenten var 92,9 %.

Vanda och Kervo välfärdsområde kan förutom direkt rekrytering även erbjuda en möjlighet att avlägga en yrkesexamen eller delexamen med hjälp av läroavtal. För närvarande finns det 60 läroavtalsstuderande, av vilka 39 är närvårdare, 2 handledare, 5 tandskötare och 5 vårdbiträden. I januari 2024 inleddes också en särskild läroavtalsgrupp med S2-stöd (finska som andra modersmål) i samarbete med Vanda stads kompetenscenter (Vantaan osaamiskeskus på finska) för sysselsättningstjänster.  Målet är att sysselsätta läroavtalsstuderande efter avlagd examen inom Vanda och Kervo välfärdsområde. 

Man har samarbetat med åtta läroanstalter på andra stadiet och många studerande inom olika branscher har erbjudits praktikplatser. Arbetsmöjligheterna i Vanda och Kervo välfärdsområde har marknadsförts på Rekrykarnevalen, som riktar sig till studerande som utexamineras och personer som söker sommarjobb. Rekryteringskarnevalen har ordnats till exempel i Vanda, Träskända, Tusby och Kervo. 

Praktikanter, sommararbetstagare, läroavtalsstuderande och arbetssökande på Vanda och Kervo välfärdsområde anställs kontinuerligt till lediga tjänster. Välfärdsområdet har utvecklat en läroavtalsmodell vars lönestruktur har förnyats i början av 2024. Syftet är att vidareutveckla läroavtals- och karriärvägsmodellen för att ytterligare öka läroavtalsutbildningens dragningskraft och för att välfärdsområdet även i fortsättningen ska ha yrkeskunnig och engagerad personal. 

Utifrån det som beskrivs ovan är uppfattningen att man inte börjar pröva en separat modell för sysselsättningsgaranti, eftersom man redan med de nuvarande sysselsättningsmetoderna i välfärdsområdet kan garantera en hög sysselsättningsgrad för andra stadiets studerande efter examen.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:

  1. ge Gashaw Bibani, Antero Eerola samt 28 andra ledamöter, som undertecknat fullmäktigemotionen, svar på fullmäktigemotionen enligt redogörelsedelen ovan;
  2. föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige antecknar den inkomna utredningen för kännedom som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar att fullmäktigemotionen är slutbehandlad. 

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige antecknar den mottagna utredningen för kännedom som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar fullmäktigemotionen vara slutbehandlad.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.