Områdesfullmäktige, möte 04-03-2024

Protokollet är granskat

§ 6 Svar på fullmäktigemotionen om löneuppgifter i arbetsplatsannonser

VAKEDno-2023-36

Tidigare behandling

Beskrivning

Asian valmistelija: konsernipalvelujen toimialajohtaja Mikko Hokkanen ja HR-päällikkö Tiia Rouhiainen

Aluevaltuuston kokouksessa 12.6.2023 § 76 jätettiin Eve Rämön valtuustoaloite "Aloite palkkatietojen näkyvyydestä työpaikkailmoituksissa". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 29 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Esitän, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen työpaikkailmoituksissa ilmoitetaan aina peruspalkka. Tämän lisäksi ilmoitukseen kirjataan mahdolliset muut lisät tai kokonaispalkan muodostumiseen liittyvät seikat ja työsuhde-edut.

Palkkojen ilmoittaminen työpaikkailmoituksissa on osa palkkauksen avoimuutta ja se jo itsessään edistää palkkauksen oikeudenmukaisuutta ja helpottaa palkkauksen vertailtavuutta.

Hyvinvointialueella on monissa toimissa hyvinkin kilpailukykyinen palkka. Palkkojen avoin ilmoittaminen lisää kiinnostusta hyvinvointialueeseen työnantajana ja edistää reilua työnantajakuvaa"

Aluehallitus päätti kokouksessaan 22.8.2023 § 200 merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen konsernipalvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi.

Vastaus valtuustoaloitteeseen:

Kuten aloitteen tekijä toteaa, palkkojen julkisuus lisää kiinnostusta työnantajaa kohtaan ja edistää reilua työnantajakuvaa. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hyvinvointialuestrategiassa määriteltyjen arvojen oikeudenmukaisuus ja vastuullisuus mukaisesti hyvinvointialue pyrkii avoimuuteen myös palkkauksen osalta. Myös hyvinvointialueen toimintakulttuuriin on nostettu tahtotila vuorovaikutuksen avoimuudesta. Hyvinvointialueen ensimmäisen toimintavuoden aikana tähän tavoitteeseen ei ole vielä päästy, sillä palkkaharmonisointi on vielä kesken. Tämän vuoksi palkoissa on vielä yhteensovitettavaa, vaikkakin rekrytointipalkkataso on kaikkien tehtävien osalta määritetty.

Hyvinvointialueen henkilöstöhallinnon tavoitteena on siirtyä mahdollisimman pian rekrytoinnissa palkka-avoimuuteen siten, että kaikissa työpaikkailmoituksissa ilmoitetaan tehtäväkohtainen palkka tai vähintään palkkahaitari. Jo nyt näin toimitaan suurimmassa osassa hyvinvointialueen työpaikkailmoituksia. Lisäksi tuodaan aina myös esiin mahdollisuus työehtosopimuksen mukaiseen aikaisempaan työkokemukseen perustuvaan lisään. Myös hyvinvointialueen henkilöstöedut on myös esitelty vakioidusti kaikissa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen työpaikkailmoituksissa.

Vuoteen 2026 mennessä toimeenpantava palkka-avoimuusdirektiivi velvoittaa työantajia jatkossa olemaan läpinäkyviä palkkauksen suhteen, ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialue pyrkii toimimaan tässä edelläkävijänä. Henkilöstöhallinto arvioi, että ensi vuoden aikana hyvinvointialueella päästään tilanteeseen, jossa palkat lisineen ja myös henkilöstöedut hakuilmoituksissa tullaan julkaisemaan poikkeuksetta. 

Beslutsförslag

Aluehallitus päättää:

  1. antaa Eve Rämölle ja 29 muulle valtuustoaloitteen allekirjoittaneelle aluevaltuutetulle yllä selostusosassa olevan vastauksen valtuustoaloitteeseen;
  2. esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.

Beslut

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Beslutsförslag

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.

Beslut

Aluevaltuusto päätti yksimielisesti jättää tämän asian pöydälle.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige antecknar den mottagna utredningen för kännedom som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar fullmäktigemotionen vara slutbehandlad.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.