Områdesfullmäktige, möte 04-03-2024

Protokollet är granskat

§ 15 Svar på fullmäktigemotionen om tryggande av tillräcklig personal inom barnskyddet nu och i framtiden

VAKEDno-2023-36

Tidigare behandling

Beskrivning

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 11.9.2023 § 105 lämnades fullmäktigemotionen "Tryggande av tillräcklig personal inom barnskyddet nu och i framtiden" av Centerns fullmäktigegrupp. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 25 ledamöter i välfärdsområdesfullmäktige. Fullmäktigemotionen löd enligt följande: 

”Vi som lämnar in motionen kräver att Vanda och Kervo välfärdsområde vidtar alla möjliga åtgärder samt åtgärder som välfärdsområdet inte ännu utnyttjar för att trygga att det finns tillräckligt med personal inom barnskyddet nu och i framtiden.  

En tillräcklig tillgång på personal inom barnskyddet inom Vanda och Kervo välfärdsområde måste kontinuerligt kunna tryggas på en hållbar grund som är förenlig med barnens bästa. Detta innebär också att nya, kreativa verksamhetssätt prövas och börjar användas för att trygga hållkraften och engagemanget då det gäller personal inom barnskyddet. Det ligger i barnens intresse att de får den hjälp de behöver i tid och på ett sätt som motsvarar deras behov. 

Regionförvaltningsverket i Södra Finland (AVI) överväger att meddela ett föreläggande enligt 48 § 1 mom. i lagen om ordnande av social- och hälsovård (612/2021) till Vanda och Kervo välfärdsområde för att ordna tillräckliga socialarbetarresurser för barnskyddet. Föreläggandet ska förenas med vite. Vitet är planerat att uppgå till 700 000 euro. Vanda och Kervo välfärdsområde har inte råd att låta bli att använda alla tillbudsstående medel för att säkerställa tillgången på personal inom barnskyddet nu och i framtiden. 

Det är bråttom." 

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 26.9.2023 § 236 att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare till sektordirektören för tjänster för barn, unga och familjer för beredning senast 11.3.2024.

 

Svar på fullmäktigemotionen:

Bakgrund

Barnskyddet är ett barn- och familjeinriktat barnskydd som genomförs när barnet och familjen är klienter inom barnskyddet. Till barnskyddets uppgifter hör att göra upp en klientplan, stödåtgärder inom öppenvården, brådskande placering av barnet, omhändertagande samt ordnande av vård utom hemmet och eftervård. Inom Vanda och Kervo välfärdsområde ansvarar Serviceområdet för specialtjänster för familjer för öppenvård, vård utom hemmet och eftervård av barn under 18 år.

I 13 b § i barnskyddslagen (417/2007) föreskrivs att det för ett barn som är klient inom barnskyddet ska utses en socialarbetare som ansvarar för barnets angelägenheter och som ska vara en sådan yrkesutbildad person inom socialvården som avses i lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården (817/2015). En socialarbetare som ansvarar för barnets angelägenheter får ha högst 30 barn som klienter. Eftersom socialarbetarna utövar offentlig makt, ska de stå i tjänsteförhållande till välfärdsområdet. För socialarbetarnas del är det således inte möjligt att anlita inhyrd arbetskraft.

Utmaningarna då det gäller tillgången på socialarbetare är riksomfattande. Det finns varje år för få nybörjarplatser i socialt arbete vid universiteten i förhållande till behovet och alla utexaminerade söker sig inte heller till och sysselsätts i socialt arbete inom den offentliga sektorn. Under de närmaste åren kommer socialarbetare att lämna branschen i och med att de pensioneras.

Inom Vanda och Kervo välfärdsområde är bristen på socialarbetare särskilt koncentrerad till öppenvården inom barnskyddet, även om det också inom andra serviceområden och verksamhetsområden finns utmaningar då det gäller tillgången på socialarbetare. Inom barnskyddet finns sammanlagt 73 vakanser för socialarbetare som är inriktade på klientarbete enligt dimensioneringen, varav 48 är inom öppenvården och 25 inom vården utom hemmet. I slutet av 2023 var 12 vakanser för socialarbetare obesatta. Vakanssituationen för socialarbetarna inom barnskyddets öppenvård inom Vanda och Kervo välfärdsområde har följts noggrant och för att förbättra situationen har man sökt lösningar tillsammans med sektorns ledning, personal, HR-tjänster och kommunikation.

Åtgärder som vidtagits för att främja hållkraften hos personalen och arbetets attraktionskraft

En av attraktionsfaktorerna är en konkurrenskraftig lön. Socialarbetarnas löner höjdes sommaren 2023 i samband med harmoniseringen av lönerna. Den uppgiftsrelaterade lönen för en behörig socialarbetare inom barnskyddet är 4151 euro/månad.  Dessutom betalas till socialarbetare och ledande socialarbetare inom barnskyddet en engagemangsbonus som uppgår till 420 euro i perioder på tre månader. Höjningen av lönerna har i synnerhet påverkat hållkraften då det gäller arbetstagarna, men i rekryteringen av nya arbetstagare har effekten varit beklagligt liten. Välfärdsområdets lönenivå var sommaren 2023 bland de bästa i södra Finland, men efter detta har de kringliggande områdena höjt sina löner till samma nivå som Vanda och Kervo välfärdsområde.

I flera undersökningar om arbetshälsa och arbetslivet har man konstaterat att den viktigaste faktorn som stärker viljan att stanna kvar i arbetet är ett gott ledarskap och en god arbetsatmosfär. Barnskyddet har satsat på detta genom att stärka och utveckla strukturer som stöder arbetet, team- och arbetsparsarbetet samt den interna kommunikationen inom öppenvården. Den närmaste chefens betydelse är särskilt stor för att orka och lyckas i arbetet. Styrkan i barnskyddets socialarbete kan konstateras vara att en ledande socialarbetare endast ansvarar för ett team och teamens storlek är lämpliga för att stödet i arbetet ska kunna förverkligas i praktiken. I ledningen har man särskilt satsat på enhetlighet och konsekvent ledarskap inom enheten. Detta gör det också möjligt att samarbeta, dela information och stödja de yrkesutbildade personerna över teamgränserna. Personalen har gett positiv respons om detta under året. Dessutom använder barnskyddets enheter för socialt arbete en systemisk teammodell där klientens ärenden behandlas tillsammans med klienten i samarbete med teammedlemmarna och familjeterapeuten.

Situationerna för familjer som är klienter inom barnskyddet är allt mer komplicerade och inom barnskyddets öppenvårdstjänster måste man kunna svara på klienternas mångsidiga servicebehov. En central framgångsfaktor, som identifierats är att stärka och säkerställa personalens kompetens. En regelbunden introduktionsstig för socialarbetare inom barnskyddet tillhandahåller information och stärker kompetensen i skötseln av centrala uppgifter inom barnskyddet. Dessutom har utbildning i bland annat traumakunnande ordnats enligt de behov som framkommit bland personalen. De anställda har också tillgång till välfärdsområdets gemensamma utbildningar. De nya medarbetarna stöds också av en mentormodell där en mentor utses för en ny medarbetare. Mentorn hjälper den nya medarbetaren att bekanta sig med arbetsgemenskapen och dess praxis.

Socialarbetaren inom barnskyddet har ett omfattande arbetsfält och ska utöver interaktionsarbetet behärska lagstiftningen samt olika tjänster och deras serviceprocesser. I barnskyddslagen finns det mer än 50 lagstadgade uppgifter eller ansvar som en socialarbetare ansvarar för. Under 2023 har det gjorts mycket arbete för att förtydliga den grundläggande uppgiften och processerna så att de anställda kan koncentrera sig fullt ut på klientarbetet. Till exempel har klienthandledningen till tjänsterna utvecklats. Som stöd för socialarbetarna finns också en multiprofessionell expertgrupp som sammanträder varje vecka. Koncernförvaltningen ger också stöd i juridiskt utmanande situationer av en jurist i Koncernförvaltningen som är specialiserad på barnskydd.

Välfärdsområdet har satsat på rekrytering i samarbete med kommunikationen och rekryteringstjänsterna. Vi har använt avgiftsbelagda rekryteringskampanjer och rekryteringen har fått synlighet bland annat genom kommunikation i de sociala medierna. Välfärdsområdets barnskydd har ett konto i sociala medier som upprätthålls av arbetstagarna. Syftet med kontot är att skapa en positiv bild av barnskyddet och Vanda och Kervo välfärdsområde som arbetsgivare. I slutet av hösten testades rekryteringskaffestunder, dit intresserade arbetssökande bjöds in för att höra om de nuvarande arbetstagarnas erfarenheter av välfärdsområdet som arbetsgivare. Vi fortsätter rekryteringskaffestunderna i samarbete med teamen för familjesocialarbete och bedömning av servicebehovet. I slutet av 2023 publicerades med stöd av kommunikationsenheten en socialarbetares karriärberättelse på välfärdsområdets sociala medier.

Samarbetet med läroanstalterna är en av de viktigaste rekryteringskanalerna och detta utvecklas tillsammans med koncernförvaltningens sakkunnig- och utvecklingstjänster. Inom barnskyddet har man lång erfarenhet av att handleda universitetspraktik och principen har varit att alla villiga studerande antas till praktiken. Under sommaren anställs studerande, som är början av studierna i socialt arbete, till barnskyddet som sommararbetare och många av dem vill fortsätta arbeta efter att ha fått vikariatbehörighet.

För att stärka hållkraften är dialogen mellan personalen och ledningen samt att personalen upplever en känsla av delaktighet av största vikt. Under 2023 har vi regelbundet träffat de närmaste cheferna och personalen inom det sociala arbetet inom öppenvården. Vi har fått god respons från dessa forum för växelverkan och morgonkaffestunderna för ledningen och personalen fortsätter även under 2024

Till sist

Välfärdsområdets första år i socialarbetet inom barnskyddets öppenvård var utmanande på grund av personalbristen. I socialarbetet inom barnskyddet upplevde man dock också framgångar, eftersom antalet klienter inom öppenvården minskade under året tack vare ett lyckat klientsegmenteringsarbete. Även resultaten från personalenkäten som genomfördes på hösten var mycket positiva i synnerhet vad gäller närledningen. Även om personalsituationen fortfarande är utmanande fortsätter vi att arbeta konsekvent och långsiktigt för att främja bilden av arbetsgivaren och rekryteringarna och vi samarbetar aktivt med personaltjänsterna och personalen för att förbättra håll- och dragningskraften.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:

1.       ge Centerns fullmäktigegrupp och 25 andra ledamöter, som undertecknat fullmäktigemotionen, svar på fullmäktigemotionen enligt redogörelsedelen ovan;

2.       föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige antecknar den inkomna utredningen för kännedom som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar att fullmäktigemotionen är slutbehandlad.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige antecknar den mottagna utredningen för kännedom som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar fullmäktigemotionen vara slutbehandlad.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.