Områdesfullmäktige, möte 04-03-2024

Protokollet är granskat

§ 12 Rapport om kvaliteten och programmet för egenkontroll för 2023

VAKEDno-2022-575

Tidigare behandling

Beskrivning

Välfärdsområdesstyrelsen har vid sitt sammanträde 30.11.2022 § 248 beslutat godkänna social- och hälsovårdstjänsterna program för egenkontroll inom Vanda och Kervo välfärdsområde från och med 1.1.2023 och att godkänna Mellersta Nylands räddningsverks program för egenkontroll från och med 1.1.2023.

Enligt 94 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde ansvarar välfärdsområdesstyrelsen för ordnandet av den övergripande interna kontrollen och riskhanteringen samt för egenkontrollprogrammet och beredskapen samt tillsynen över god förvaltning och lagenlighet och för övervakningen av deras verkställande och resultat. Välfärdsområdesstyrelsen godkänner programmet för egenkontroll, presenterar i sin årliga rapport slutsatser och en utredning om genomförandet och resultatet av programmet för egenkontroll och beredskapen samt bereder en årlig rapport om programmet för egenkontroll.

En anordnare av tjänster och en tjänsteproducent som tillhandahåller tjänster vid flera än en serviceenhet ska i elektronisk form utarbeta ett program för egenkontroll av de uppgifter och tjänster som hör till dess ansvar och publicera programmet i ett offentligt datanät eller på något annat sätt som främjar deras offentlighet. Tjänsteproducentens program för egenkontroll omfattar tjänsteproducentens alla serviceenheter. (Lag om tillsynen över social- och hälsovården 741/2023 26 §)

Genomförandet av programmet för egenkontroll ska följas upp utifrån respons som regelbundet samlas in från klienter och patienter som får service, deras anhöriga och närstående samt serviceenhetens personal. Programmet för egenkontroll samt de observationer som grundar sig på uppföljningen av genomförandet av programmet för egenkontroll och de åtgärder som vidtas utifrån dem ska med fyra månaders mellanrum publiceras i det offentliga datanätet eller på andra sätt som främjar deras offentlighet. Tjänsterna ska utvecklas med utgångspunkt i de observationer som gjorts vid uppföljningen av genomförandet av programmet för egenkontroll samt utifrån uppföljningen av tillräckligheten av den personal som deltar i klientarbetet och den respons som avses i 3 mom. (Lag om tillsynen över social- och hälsovården 741/2023 26 §)

För räddningsverkets del grundar sig rapporteringen på lagen om ordnande av räddningsväsendet (613/2021 16 § 3 mom.). Programmet för egenkontroll samt de observationer som grundar sig på uppföljningen av genomförandet av programmet för egenkontroll och de åtgärder som vidtas utifrån dem ska publiceras i det offentliga datanätet eller på andra sätt som främjar deras offentlighet.

Det första dokumentet om rapporteringen av egenkontrollprogrammet för Vanda och Kervo välfärdsområde har beretts och det har rubricerats som rapport om kvaliteten och egenkontrollprogrammet. Den första rapporten gäller 2023. I fortsättningen publiceras rapporten om kvalitets- och egenkontrollprogrammet kvartalsvis och lämnas till välfärdsområdesstyrelsen för kännedom. Årets sista sammanfattande rapport lämnas till välfärdsområdesfullmäktige för kännedom. Rapporten om kvaliteten och egenkontrollprogrammet består av följande delområden: tillgänglighet, jämlikhet och kontinuitet, kundupplevelse och delaktighet, kvalitet och säkerhet, personal och arbetshälsa samt räddningsverket.

Som bilaga finns ett förslag till rapport om kvaliteten och egenkontrollprogrammet för Vanda och Kervo välfärdsområde 2023. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:

  1. godkänna den bifogade rapporteringsformen för kvalitet och program för egenkontroll på Vanda och Kervo välfärdsområde;
  2. anteckna rapporten om kvaliteten och egenkontrollprogrammet för Vanda och Kervo välfärdsområde för kännedom 2023;
  3. föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige beslutar att anteckna rapporten om kvaliteten och egenkontrollprogrammet för Vanda och Kervo välfärdsområde 2023 för kännedom.​

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige beslutar att anteckna kvalitets- och egenkontrollsrapporten för Vanda och Kervo välfärdsområde 2023 för kännedom.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.