Områdesfullmäktige, möte 04-03-2024

Protokollet är granskat

§ 13 Uppdatering av välfärdsområdets förvaltningsstadga fr.o.m. 4.3.2024

VAKEDno-2022-12

Tidigare behandling

Beskrivning

Välfärdsområdets beslutanderätt utövas av välfärdsområdesfullmäktige, som kan överföra sin befogenhet till välfärdsområdets övriga organ samt till förtroendevalda och tjänsteinnehavare via förvaltningsstadgan. Förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde har godkänts första gången i välfärdsområdesfullmäktige 8.3.2022 § 4. Därefter har den uppdaterats flera gånger under 2022 och 2023. Förvaltningsstadgan har senast uppdaterats vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 12.12.2023 § 132.

Under slutet av 2023 och början av 2024 har man kartlagt sektorernas eventuella behov av att ändra förvaltningsstadgan så att de kan sammanfattas och läggas fram till välfärdsområdesstyrelsen för behandling och vidare vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 4.3.2024. Ändringsförslagen gäller följande punkter i förvaltningsstadgan:

  • § 37, 39, 41 och 97 §: Strykning av enskilda anteckningar som gäller tillsyn och en preciserande anteckning. Med anledning av ändringarna i lagen om tillsyn över social- och hälsovården är det motiverat att stryka anteckningar om tillsyn som onödiga, eftersom ansvaret i fråga har överförts från och med 1.1.2024 till regionförvaltningsverket och Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira). 97 § tillfogad precisering "egenkontroll av den tjänsteproduktion som omfattas av organiseringsansvaret (egen- och köpta tjänster)".
  • 33, 34 och 35 §: I fråga om anmärkningar och klagomål har tilläggsanteckningen "och annan motsvarande begäran om utredning" lagts till som förtydligande.
  • 37 §: En tilläggsanteckning om uppsägning och hävning av hyresavtal har lagts till som förtydligande av de befogenheter som direktören för lokalcentralen har.
  • 39 §: Inom sektorn för tjänster för barn, unga och familjer finns flera förslag till ändringar inom sektorn som utgår från de behov och interna uppgiftsarrangemang som observerats inom sektorn.
  • 47 §: Befogenheterna vid upphandlingar i syfte att lyfta fram behörigheten vid direktupphandlingar för serviceområdeschefen så att verksamhetsenhetens chef/chefen för ett uppgiftsområde trots allt inte har befogenhet vid direktupphandlingar som överskrider den upphandlingsgräns som fastställs i upphandlingsanvisningen, utan befogenheten ligger hos serviceområdeschefen.
  • 52 och 53 §: Ändringen av ett tjänsteförhållande till ett arbetsavtalsförhållande samt överföringen av beslut om tjänster från sektordirektörerna till välfärdsområdesdirektörerna har ändrats, eftersom välfärdsområdets tjänster är gemensamma för välfärdsområdet med undantag av räddningsverket.
  • 112 och 146 §:

Dessutom gjordes små stilistiska korrigeringar och numreringar korrigerades.

Ett utkast till den uppdaterade förvaltningsstadgan från och med 4.3.2024 finns som bilaga till föredragningslistan. Alla ändringar har gjorts i dokumentet med grön och röd färg och dessutom med kommentarfunktionen.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige beslutar godkänna det bifogade utkastet till uppdaterad förvaltningsstadga för Vanda och Kervo välfärdsområde från och med 4.3.2024.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige beslutar godkänna det bifogade utkastet till uppdaterad förvaltningsstadga för Vanda och Kervo välfärdsområde från och med 4.3.2024.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Möte hantering

Följande ändringar konstaterades i bilagan till förvaltningsstadgan och dessa har beaktats i protokollet:

1.       Två tillägg till socialarbetet inom social- och krisjouren flyttas till rätt punkt. Avsikten var att tilläggen skulle vara avsedda för den ledande socialarbetaren:

  • "om godkännande av privat placering av barn"
  • "om tillhandahållande av socialservice enligt socialvårdslagen"

2.       Ett tilläggsförslag som inkommit från sektorn läggs till i punkten om befogenheten för socialarbetaren vid bedömning av servicebehovet samt för socialarbetaren vid barnfamiljer och barnskyddets jour:

  • "företräder barnet i förundersökningen av en straffbar gärning som anmälts ha begåtts av barnet, om inte det organ som ansvarar för socialvården bedömer att närvaron är uppenbart onödig,"

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige beslutar att godkänna det bifogade utkastet till uppdaterad förvaltningsstadga för Vanda och Kervo välfärdsområde från och med den 4 mars 2024.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.