Aluehallitus, kokous 5.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 33 Luottamushenkilön eronpyyntö – aluevaltuuston jäsen Sari Multala

VAKEDno-2024-977

Perustelut

Asian valmistelija: hallinnon erityisasiantuntija Kerttu Pöntinen

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuuston jäsen Sari Multala on toimittanut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle 24.2.2024 eroanomuksen aluevaltuuston jäsenyydestä henkilökohtaisiin syihin vedoten.

Hyvinvointialueesta annetun lain (611/2021) 75 §:n luottamustoimesta voi erota pätevästä syystä. Eron myöntämisestä päättää luottamushenkilön valinnut toimielin. Aluevaltuusto myöntää eron valtuutetulle ja varavaltuutetulle. Päätös pannaan täytäntöön heti.

Hyvinvointialuelain (611/2021) 76 §:n mukaan vaalikelpoinen hyvinvointialueen luottamustoimeen on henkilö:

  1. joka on kyseisen hyvinvointialueen asukas;
  2. jolla on jollakin hyvinvointialueella äänioikeus aluevaaleissa sinä vuonna, jona valtuutetut valitaan tai vaali muuhun luottamustoimeen toimitetaan; ja
  3. jota ei ole julistettu vajaavaltaiseksi.
     

Hyvinvointialuelain 25 §:n mukaan valtuutetuille valitaan varavaltuutettuja jokaisen vaaleissa esiintyneen vaaliliiton, puolueen ja yhteislistan ensimmäisistä valitsematta jääneistä ehdokkaista sama määrä kuin valtuutettuja, kuitenkin vähintään kaksi. Yhteislistan ulkopuolella olleen valitsijayhdistyksen ehdokkaana valitulla valtuutetulla ei ole varavaltuutettua. Edelleen vaalilain (714/1998) 143 m §:n mukaan, jos valtuuston toimikauden aikana varavaltuutettujen määrä jää vajaaksi, aluevaalilautakunnan on valtuuston puheenjohtajan pyynnöstä määrättävä uusia varavaltuutettuja hyvinvointialueesta annetun lain 25 §:n mukaisesti. Jollei kaikkia varavaltuutetun toimia saada täytetyiksi tässä pykälässä olevien säännösten nojalla, varavaltuutettujen määrä jää vajaaksi.

Ehdotus

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että:

  1. myöntää hyvinvointialuelain 75 §:n mukaisesti Sari Multalalle eron aluevaltuuston jäsenyydestä;
  2. aluevaltuusto toteaa, että aluevaltuuston puheenjohtaja kutsuu Multalan tilalle jäljellä olevaksi toimikaudeksi Kokoomuksen aluevaltuustoryhmän järjestyksessä ensimmäisen vielä valtuutetuksi kutsumattoman varavaltuutetun hyvinvointialuelain 25 §:n mukaisesti;
  3. aluevaltuuston puheenjohtaja pyytää aluevaalilautakuntaa määräämään uuden varavaltuutetun Kokoomuksen aluevaltuustoryhmään hyvinvointialuelain 25 §:n mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.​​​