Aluehallitus, kokous 5.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 37 Vuoden 2024 järjestöavustusten myöntäminen

VAKEDno-2023-4115

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian valmistelijat: palvelualuejohtaja Elina Eeva ja tehtäväaluepäällikkö Marja Veikkolainen

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 24 §:n mukaan aluehallitus päättää avustusperiaatteiden hyväksymisestä sekä avustusten myöntämisestä lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan ehdotuksen pohjalta. Edelleen hallintosäännön 26 §:n mukaan lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan tehtävänä on päättää avustushaun avaamisesta ja laatia aluehallitukselle ehdotus avustusten myöntämisestä aluehallituksen vahvistamien avustusperiaatteiden pohjalta.

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päätti kokouksessaan 16.10.2023 § 31 avata hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan myönnettävien avustusten haun ajalle 1.11.2023.–30.11.2023 ja että hausta tiedotetaan avustushaun avauduttua hyvinvointialueen sivuilla ja avustuskuulutuksella sekä 25.10.2023 järjestettävässä avustusinfossa.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevan toiminnan avustushaku vuodelle 2024 oli auki lautakunnan päätöksen mukaisesti 1.11.–30.11.2023 välisen ajan.​ Hausta ilmoitettiin kuulutuksella ja viestittiin erilaisissa hyvinvointialueen viestintäkanavissa sekä avustusinfoissa. ​

Määräaikaan mennessä hyvinvointialueen kirjaamoon saapui 76 hakemusta (75:ltä eri toimijalta). Yksi hakija perui hakemuksen avustusten käsittelyvaiheen aikana. Päätösesitys kattaa näin ollen 75 hakemusta. Avustusta haetaan yhteensä noin 2,9 miljoonaa euroa. Hakemukset on käsitelty yhteistyössä hyvinvointialueen toimialojen sekä Vantaan ja Keravan kaupunkien kanssa.  

Avustuksia myönnetään hakemuksesta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella toimiville rekisteröidyille, yleishyödyllisille yhdistyksille ja muille yhteisöille tai toispaikkakuntalaisille rekisteröidyille, yleishyödyllisille yhdistyksille ja yhteisöille, mikäli niiden avustettava toiminta kohdistuu keravalaisiin ja vantaalaisiin. Hyvinvointialue voi myöntää avustuksia yhdistyksille ja yhteisöille, joiden tehtävänä on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Avustusta voidaan myöntää myös rekisteröimättömille yhdistyksille ja toimintaryhmille, mikäli siitä on erikseen määritelty kyseisen avustusmuodon avustuslajikohtaisissa periaatteissa. 

Avustusperiaatteissa todetaan, että hyvinvointialue myöntää avustuksia sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan ensisijaisesti siltä osin kuin toiminta tukee hyvinvointialueen lakisääteisiä tehtäviä. Avustuksia myönnetään toimintaan, joka on hyvinvointialueen arvojen mukaista ja edistää strategisten tavoitteiden toteutumista sekä tukee hyvinvointialueen omaa palvelutoimintaa. Avustusehdotusta laadittaessa kiinnitettiin huomiota toiminnan laajuuteen, toteutukseen ja vaikuttavuuteen. Lisäksi huomioitiin hakijan oma rahoitusosuus.  

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevan avustettavan toiminnan tulee 

  • edistää hyvinvointialueen strategisten tavoitteiden toteutumista 
  • tukea ja täydentää hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia sosiaali- ja terveyspalveluja. Näitä ovat lasten, nuorten ja perheiden, aikuissosiaalityön, vammaisten, vanhusten sekä terveydenhuollon palvelut. Tukemisella ja täydentämisellä tarkoitetaan hyvinvointialueen palveluketjujen ja -kokonaisuuksien vahvistamista ja monipuolistamista yleishyödyllisellä toiminnalla.  
  • olla lähtökohtaisesti avointa sekä vantaalaisille että keravalaisille asukkaille ja / tai asiakkaille. 
     

Avustuksen saajalla tulee olla käytössä sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntemusta. Avustuksen saajan tulee lisäksi osoittaa näyttöä kohderyhmälle suunnatusta vaikuttavasta toiminnasta ja kohderyhmän osallistamisesta toiminnan kehittämiseen. Avustuksen saajalla tulee olla myös valmius toimia yhteistyössä hyvinvointialueen palvelujen, verkostojen ja muiden toimijoiden kanssa.

Avustettavan toiminnan tulee kohdistua haavoittuviin ryhmiin, kuten lapsiin ja nuoriin, ikääntyneisiin, pitkäaikaissairaisiin ja vammaisiin, mielenterveys- ja päihdepalveluja tai kriisiapua tarvitseviin, asunnottomiin, toimeentulovaikeuksissa oleviin, maahanmuuttajataustaisiin henkilöihin tai vähemmistökieli- ja -kulttuuriryhmiin. 

Avustusta myönnettäessä kiinnitetään huomiota toiminnan laajuuteen, toteutukseen ja vaikuttavuuteen. Lisäksi huomioidaan hakijan oma rahoitusosuus ja samalle hakijalle mahdollisesti aiemmin myönnettyjen avustusten käyttötarkoituksen toteutuminen.

Kumppanuusavustuksella tuettavan toiminnan tulee lisäksi 

  • vahvistaa erityisen vaikuttavalla tavalla hyvinvointialueen asukkaiden ja asiakkaiden hyvinvointia ja toiminnan puuttuminen huonontaa selkeästi kohderyhmän selviytymistä arjesta.  
  • tukea merkittävällä tavalla hyvinvointialueen omaa palvelutuotantoa eikä hyvinvointialue itse tuota vastaavaa palvelua.  
  • avun ja tuen saajat tulevat toimintaan hakeutuen itse toiminnan piiriin ja / tai sosiaali- ja terveystoimen ohjaamina. 
  • toimintaa toteutetaan tiiviissä yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa.  
  • toimijalla on vapaaehtoistoimijoiden lisäksi myös palkattua henkilöstöä. 
     

Avustus on tarkoitettu sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevan toiminnan järjestämisen kuluihin. Avustuksen kuluina hyväksytään hakemuksessa olevat toiminnasta aiheutuvat kustannukset, kuten palkkakulut sekä yksilö- ja ryhmätoiminnasta aiheutuvat kustannukset. Avustuksella voi kattaa myös yleiskuluja, kuten vuokra- tai puhelinkuluja ja toiminnan järjestämiseen liittyviä aineiston hankintakuluja. 

Päätösesityksessä esitetään avustusta 36 hakijalle yhteensä 850 000 euroa. Toiminta-avustusta esitetään 24 hakijalle yhteensä 765 600 euroa ja kumppanuusavustusta 12 hakijalle yhteensä 84 400 euroa. Viiden hakijan osalta esitetään avustusta myönnettävän kumppanuusavustuksen sijaan toiminta-avustuksena. Kahden hakijan osalta esitetään avustusta myönnettävän toiminta-avustuksen sijaan kumppanuusavustuksena. Päätösesitys esityslistan liitteenä.  

Avustuksen saajat ovat velvollisia noudattamaan aluehallituksen hyväksymiä avustusperiaatteita (muun muassa avustuksen käytöstä raportointi). 

Palvelualuejohtaja Elina Eeva ja tehtäväaluepäällikkö Marja Veikkolainen esittelevät esityksen myönnettävistä avustuksista sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan vuodelle 2024.

Ehdotus

Esittelijä

Riikka Liljeroos, Hallintojohtaja, riikka.liljeroos@vakehyva.fi

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päättää esittää aluehallitukselle, että aluehallitus päättää:

  1. myöntää vuoden 2024 järjestöavustukset liitteen mukaisesti;
  2. velvoittaa avustuksen saajat noudattamaan aluehallituksen hyväksymiä avustusperiaatteita.

Päätös

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päätti palauttaa asian valmisteluun ja käsitellä sen lisäkokouksessaan maanantaina 26.2.2024 klo 14:00 alkaen.

 

Lisätietoja päätöksestä antaa hallintojohtaja Riikka Liljeroos, riikka.liljeroos@vakehyva.fi

Kokouskäsittely

Vammaisneuvoston edustaja Pia Karasjärvi ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyyn (hallintolaki 28 § yhteisöjäävi) ja poistui kokouksesta klo 16:11

Varajäsen Juha Suoniemi poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana klo 16:25

Aluehallituksen puheenjohtaja Maarit Raja-Aho poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana klo 16:47

Aluehallituksen edustaja Terhi Enjala poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana klo 17:26

Varapuheenjohtaja Laura Tulikorpi poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana klo 17:47

Varajäsen Kirsi Peltonen saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana klo 17:47

Perustelut

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päätti kokouksessaan 12.2.2024 § 10 palauttaa järjestöavustukset uudelleen valmisteltavaksi ja että avustuskokonaisuudesta tullaan järjestämään ylimääräinen lautakunnan kokous 26.2.2024 klo 14 alkaen.

Lautakunnan kokousta varten varsinainen avustusesitys on säilynyt ennallaan (liite). Lautakunnalle on tuotettu oheismateriaaliksi vaihtoehtoinen tarkastelu avustusten myöntämisestä niin, että kokonaisavustusmäärä pysyy 850 000 euron määrärahassa. Vaihtoehtoisessa mallissa 1 on tehty lisäyksiä lautakunnassa viime kokouksessa käydyn keskustelun pohjalta ja yli 10 000 euron avustuksia on leikattu n. 15 % määrärahassa pysymiseksi. Vaihtoehtoisessa mallissa 2 on myös tehty lisäyksiä lautakunnassa viime kokouksessa käydyn keskustelun pohjalta mutta uusia isompia avustusavauksia on karsittu määrärahassa pysymiseksi. Oheismateriaalina olevassa aineistossa on koottuna sekä avustusesitys, vaihtoehtoinen malli 1 että vaihtoehtoinen malli 2.

Tarkoituksena on, että lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta laatii tässä kokouksessaan 26.2.2024 ehdotuksen myönnettävistä järjestöavustuksista aluehallitukselle.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 26 §:n mukaan lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan tehtävänä on päättää avustushaun avaamisesta ja laatia aluehallitukselle ehdotus avustusten myöntämisestä aluehallituksen vahvistamien avustusperiaatteiden pohjalta. Edelleen hallintosäännön 24 §:n mukaan aluehallituksen toimivaltaan kuuluu päättää avustusten myöntämisestä lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan ehdotuksen pohjalta.

Ehdotus

Esittelijä

Riikka Liljeroos, Hallintojohtaja, riikka.liljeroos@vakehyva.fi

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päättää esittää aluehallitukselle, että aluehallitus päättää:

  1. myöntää vuoden 2024 järjestöavustukset liitteen mukaisesti;
  2. velvoittaa avustuksen saajat noudattamaan aluehallituksen hyväksymiä avustusperiaatteita.

Päätös

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päätti yksimielisesti esittää aluehallitukselle, että aluehallitus päättää:

  1. myöntää vuoden 2024 järjestöavustukset päivitetyn liitteen mukaisesti;
  2. velvoittaa avustuksen saajat noudattamaan aluehallituksen hyväksymiä avustusperiaatteita.

Lisäksi lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päättää todeta aluehallitukselle, että lautakunta tulee seuraavassa kokouksessaan 15.4.2024 laatimaan aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle kannanoton koskien hyvinvointialueen järjestöavustusten riittämättömyyttä suhteessa siihen, mitä järjestöiltä hyvinvointialueen puolelta odotetaan. 

-------------------------

Susanna Kaiju jätti päätökseen pöytäkirjalausuman. Pöytäkirjalausuma kuului seuraavasti: Vaikka valmistelu on ollut varsin perusteellista järjestöavustusten hakemusten osalta, lautakunta joutuu tekemään esityksensä ilman vaikuttavuusarvioita avustettavasta toiminnasta. Lautakunta edellyttää, että tulevaisuudessa järjestöavustusten myöntämisesityksen valmisteluun sisältyy myös toiminnan vaikuttavuusarviointi. Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta hyväksyi pöytäkirjalausuman yksimielisesti.

                                                                                                               

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja Kimmo Kiljunen saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana klo 14:12 ja otti paikkansa puheenjohtajana. 

Jäsen Siru Kauppinen saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana klo 14:26

Varajäsen Mira Sten poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana klo 14:26

Aluehallituksen puheenjohtaja Maarit Raja-Aho poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana klo 15:08.

 

Lautakunta päätti yksimielisesti keskustelun jälkeen tehdä muutoksia liitteenä olevaan esitykseen myönnettävistä avustuksista sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan vuodelle 2024. Päivitetty esitys myönnettävistä avustuksista on pöytäkirjan liitteenä.

Perustelut

Asian valmistelija: palvelualuejohtaja Elina Eeva ja tehtäväaluepäällikkö Marja Veikkolainen 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 26 §:n mukaan lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan tehtävänä on päättää avustushaun avaamisesta ja laatia aluehallitukselle ehdotus avustusten myöntämisestä aluehallituksen vahvistamien avustusperiaatteiden pohjalta. Edelleen hallintosäännön 24 §:n mukaan aluehallitus päättää avustusten myöntämisestä lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan ehdotuksen pohjalta.  

Lähidemokratia- ja osallislautakunta laati aluehallitukselle ehdotuksen avustusten myöntämisestä kokouksessaan 26.2.2024 § 14. Lautakunnan esityksessä esitetään avustusta 41 hakijalle yhteensä 850 000 euroa. Toiminta-avustusta esitetään 29 hakijalle yhteensä 104 000 euroa ja kumppanuusavustusta 12 hakijalle yhteensä 746 000 euroa. Viiden hakijan osalta esitetään avustusta myönnettävän kumppanuusavustuksen sijaan toiminta-avustuksena. Kahden hakijan osalta esitetään avustusta myönnettävän toiminta-avustuksen sijaan kumppanuusavustuksena. Lautakunnan esitys myönnettävistä avustuksista esityslistan liitteenä.  

Hyvinvointialueen avustusperiaatteet valmisteltiin alkusyksyn aikana. Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta käsitteli avustusperiaatteita 5.9.2023 § 25.  Aluehallitus hyväksyi periaatteet kokouksessaan 26.9.2023 § 228. Avustusperiaatteiden mukaisesti hyvinvointialue myöntää avustuksia sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan. Aluehallitus myöntää avustukset sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan seuraavan jaottelun mukaisesti: Toiminta-avustus sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan ja kumppanuusavustus sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan.   

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta teki päätöksen avustushaun avaamisesta 16.10.2023 § 31. Avustusten haku käynnistyi 1.11.2023 ja päättyi 30.11.2023 klo 16.00. Hyvinvointialueen talousarviossa on avustusmäärärahaa varattu yhteensä 850 000 euroa.   

Määräaikaan mennessä hyvinvointialueen kirjaamoon saapui 76 hakemusta (75:ltä eri toimijalta). Avustusta haetaan yhteensä 2 867 600 euroa. Yksi hakija perui hakemuksen avustusten käsittelyvaiheen aikana. Päätösesitys kattaa näin ollen 75 hakemusta. Hakemukset on käsitelty yhteistyössä hyvinvointialueen toimialojen sekä Vantaan ja Keravan kaupunkien kanssa.   

Avustuksia myönnetään hakemuksesta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella toimiville rekisteröidyille, yleishyödyllisille yhdistyksille ja muille yhteisöille tai toispaikkakuntalaisille rekisteröidyille, yleishyödyllisille yhdistyksille ja yhteisöille, mikäli niiden avustettava toiminta kohdistuu keravalaisiin ja vantaalaisiin. Hyvinvointialue voi myöntää avustuksia yhdistyksille ja yhteisöille, joiden tehtävänä on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Avustusta voidaan myöntää myös rekisteröimättömille yhdistyksille ja toimintaryhmille, mikäli siitä on erikseen määritelty kyseisen avustusmuodon avustuslajikohtaisissa periaatteissa.

Avustusperiaatteissa todetaan, että hyvinvointialue myöntää avustuksia sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan ensisijaisesti siltä osin kuin toiminta tukee hyvinvointialueen lakisääteisiä tehtäviä. Avustuksia myönnetään toimintaan, joka on hyvinvointialueen arvojen mukaista ja edistää strategisten tavoitteiden toteutumista sekä tukee hyvinvointialueen omaa palvelutoimintaa. Avustusehdotusta laadittaessa kiinnitettiin huomiota toiminnan laajuuteen, toteutukseen ja vaikuttavuuteen. Lisäksi huomioitiin hakijan oma rahoitusosuus.   

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevan avustettavan toiminnan tulee:

  • edistää hyvinvointialueen strategisten tavoitteiden toteutumista  
  • tukea ja täydentää hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia sosiaali- ja terveyspalveluja. Näitä ovat lasten, nuorten ja perheiden, aikuissosiaalityön, vammaisten, vanhusten sekä terveydenhuollon palvelut. Tukemisella ja täydentämisellä tarkoitetaan hyvinvointialueen palveluketjujen ja -kokonaisuuksien vahvistamista ja monipuolistamista yleishyödyllisellä toiminnalla.   
  • olla lähtökohtaisesti avointa sekä vantaalaisille että keravalaisille asukkaille ja / tai asiakkaille. 
      

Avustuksen saajalla tulee olla käytössä sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntemusta. Avustuksen saajan tulee lisäksi osoittaa näyttöä kohderyhmälle suunnatusta vaikuttavasta toiminnasta ja kohderyhmän osallistamisesta toiminnan kehittämiseen. Avustuksen saajalla tulee olla myös valmius toimia yhteistyössä hyvinvointialueen palvelujen, verkostojen ja muiden toimijoiden kanssa. Avustettavan toiminnan tulee kohdistua haavoittuviin ryhmiin.  

Kumppanuusavustuksella tuettavan toiminnan tulee lisäksi  

  • vahvistaa erityisen vaikuttavalla tavalla hyvinvointialueen asukkaiden ja asiakkaiden hyvinvointia ja toiminnan puuttuminen huonontaa selkeästi kohderyhmän selviytymistä arjesta.   
  • tukea merkittävällä tavalla hyvinvointialueen omaa palvelutuotantoa eikä hyvinvointialue itse tuota vastaavaa palvelua.   
  • avun ja tuen saajat tulevat toimintaan hakeutuen itse toiminnan piiriin ja / tai sosiaali- ja terveystoimen ohjaamina. 
  • toimintaa toteutetaan tiiviissä yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa. 
  • toimijalla on vapaaehtoistoimijoiden lisäksi myös palkattua henkilöstöä. 
  • toimijalla on vapaaehtoistoimijoiden lisäksi myös palkattua henkilöstöä.  
      

Avustus on tarkoitettu sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevan toiminnan järjestämisen kuluihin. Avustuksen kuluina hyväksytään hakemuksessa olevat toiminnasta aiheutuvat kustannukset, kuten palkkakulut sekä yksilö- ja ryhmätoiminnasta aiheutuvat kustannukset. Avustuksella voi kattaa myös yleiskuluja, kuten vuokra- tai puhelinkuluja ja toiminnan järjestämiseen liittyviä aineiston hankintakuluja.  

Avustusperiaatteissa on todettu, että hyvinvointialueen avustamisen ulkopuolelle jäävät ainakin:

  • hallinnon kokoukset  
  • merkkipäivän juhlallisuudet  
  • varainhankinnasta tai tulon hankinnasta aiheutuvat kulut  
  • liiketoiminnasta aiheutuvat kulut  
  • velkojen korot tai lyhennykset  
  • perintäkulut  
  • alkoholikulut  
  • päivärahat  
  • jäsenmaksut  
  • poistot sekä  
  • toimitilojen remontti- ja peruskorjauskulut.  
      

Avustuksen saajan tulee huomioida päätöksessä esitetyt mahdolliset erityisehdot. Avustusta voi käyttää vain avustuspäätöksessä kohdennettuun toimintaan.   

Kunnat avustavat jatkossakin muun muassa vapaaehtoiseen vertaistukeen sekä virkistystoimintaan (esimerkiksi kerhot, leirit ja retket) liittyviä toimintoja. Samaan toimintaan voi saada avustusta vain joko hyvinvointialueelta tai kunnalta.  

Avustus on käytettävä myöntämisvuoden aikana. Avustukset maksetaan huhtikuun aikana.  

Avustuksen saajan edellytetään julkistavan joko toimintakertomuksessaan tai muulla avustuksen myöntäjän edellyttämällä tavalla tiedon, että yhteisö on saanut hyvinvointialueelta avustusta.  

Mikäli myönnetystä avustuksesta maksetaan palkkoja tai palkkioita, avustuksen saajan on huolehdittava ennakonpidätyksen toimittamisesta sekä muista lakisääteisistä maksuista.  

Avustuksen saajat ovat velvollisia noudattamaan aluehallituksen hyväksymiä avustusperiaatteita. Avustuksen saajan tulee laatia käyttöselvitys, josta selviää, että avustus on käytetty siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty. Käyttöselvitys tarvittavine liiteasiakirjoineen on jätettävä hyvinvointialueelle toukokuun 2025 loppuun mennessä. Avustusten käyttöselvityksessä on toiminnan tuotot ja kulut eriteltävä. Käyttöselvityksestä tulee myös ilmetä esimerkiksi avustettavassa toiminnassa mukana olevien henkilöiden määrä, keskeiset toteutetut toimenpiteet sekä arvio toimenpiteiden vaikutuksista.   

Kun myönnetty avustus on 1500 euroa tai enemmän, on rekisteröityjen yhdistysten ja yhteisöjen toimitettava käyttöselvityksen liitteenä hyväksytty toimintakertomus, hyväksytty tilinpäätös ja tilin- tai toiminnantarkastajien lausunto edelliseltä tilikaudelta. Alle 1500 euron avustusten käyttöselvityksen osalta liiteasiakirjat toimitetaan erikseen pyydettäessä.   

Avustuksen saajan on toteutettava kirjanpito kirjanpitolain ja sen nojalla annettujen säädösten ja määräysten edellyttämällä tavalla. Kirjanpito on järjestettävä siten, että avustuksen käyttöä voidaan kirjanpidosta seurata. Avustusta saavissa rekisteröidyissä yhdistyksissä ja yhteisöissä on suoritettava tilin- tai toiminnantarkastus tilintarkastuslain ja yhdistyslain mukaisesti. Avustuksen hakijan tulee eriyttää yleishyödyllinen toiminta kirjanpidossa mahdollisesta palvelutuotannosta tai muusta taloudellisesta toiminnasta.  

Tehtäväaluepäällikkö Marja Veikkolainen esitteli aluehallituksen selostustilaisuudessa lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan esityksen myönnettävistä avustuksista sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan vuodelle 2024. 

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. myöntää vuoden 2024 järjestöavustukset liitteen mukaisesti; 
  2. velvoittaa avustuksen saajat noudattamaan aluehallituksen hyväksymiä avustusperiaatteita; 
  3. että avustuksen saajan tulee huomioida päätöksessä esitetyt mahdolliset erityisehdot. Avustusta voi käyttää vain avustuspäätöksessä kohdennettuun toimintaan; 
  4. todeta, että avustukset maksetaan aikaisintaan huhtikuun aikana myöntämispäätöksen saatua lainvoiman. Avustus maksetaan yhdessä erässä avustuksen saajan hakemuksessa ilmoittamien tietojen perusteella. 

Päätös

Aluehallitus päätti yksimielisesti:

  1. myöntää vuoden 2024 järjestöavustukset liitteen mukaisesti; 
  2. velvoittaa avustuksen saajat noudattamaan aluehallituksen hyväksymiä avustusperiaatteita; 
  3. että avustuksen saajan tulee huomioida päätöksessä esitetyt mahdolliset erityisehdot. Avustusta voi käyttää vain avustuspäätöksessä kohdennettuun toimintaan; 
  4. todeta, että avustukset maksetaan aikaisintaan huhtikuun aikana myöntämispäätöksen saatua lainvoiman. Avustus maksetaan yhdessä erässä avustuksen saajan hakemuksessa ilmoittamien tietojen perusteella;
  5. todeta, että järjestöavustusperiaatteita tullaan tarkistamaan ennen vuoden 2025 avustushaun avaamista siten, että avustusperiaatteissa huomioidaan muun muassa miten järjestön toiminta palvelee hyvinvointialueen strategisia tavoitteita, hyvinvointialueen avustusten tarvelähtöisyys myös tulevaisuusnäkökulmasta, avustuskriteerien läpinäkyvyys sekä työnjako kaupunkien ja hyvinvointialueen välillä. Aluehallitus pyytää lähidemokratia- ja osallisuuslautakuntaa laatimaan syksylle 2024 aluehallitukselle ehdotuksen päivitetyistä avustusperiaatteista.

 

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.​​​

Kokouskäsittely

Aluehallituksen jäsenet Marja Ahava, Nina Korventaival ja Riitta Särkelä ilmoittivat olevansa asiassa esteellisiä yhteisöjääviyden perusteella ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi klo 9.44. Varajäsen Tuija Haapalainen saapui kokoukseen Riitta Särkelän varalle. Päätöksenteon jälkeen he saapuivat takaisin klo 10.18 ja Tuija Haapalainen poistui kokouksesta.