Aluehallitus, kokous 5.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Sosiaali- ja potilasasiamiehen selvitys vuodelta 2023

VAKEDno-2024-1014

Perustelut

Asian valmistelija: järjestämisen tuen johtaja Nina Linja ja laadunvalvonnan päällikkö Heikki Ruotanen

Laki sosiaalihuollon asiakaan asemasta ja oikeuksista (812/2000, myöhemmin asiakaslaki), varhaiskasvatuslaki (540/2018) ja laki potilaan asemasta ja oikeuksista (785/1992, myöhemmin potilaslaki) sääntelevät sosiaalihuollon ja varhaiskasvatuksen asiakkaan sekä potilaan asemaa ja oikeuksia. Sosiaali- ja potilasasiamiehen toiminnan perusteet määriteltiin aikaisemmin edellä mainituissa laeissa. Uusi laki potilasasiavastaavista ja sosiaaliasiavastaavista (739/2023) tuli voimaan 1.1.2024. Lain tavoitteena on edistää potilaan sekä sosiaalihuollon ja varhaiskasvatuksen asiakkaan oikeuksien ja oikeusturvan toteutumista parantamalla sosiaali- ja potilasasiavastaavien toimintaedellytyksiä ja riippumattomuutta sekä toiminnan laatua. 

Vuoden 2023 aikana Vantaan ja Keravan sosiaali- ja potilasasiamiestoiminta on järjestetty osittain omana toimintana ja osittain ostettu Sosiaalitaito Oy:ltä. Koska sosiaali- ja potilasasiamiespalvelun järjestäminen muuttui, ja kolmen hyvinvointialueen omistaman Sosiaalitaito Oy:n toiminta päättyi vuoden 2023 lopussa, Keravan osalta tilastoidut yhteydenotot ovat ajalta 1.1.2023- 10.11.2023. Sosiaali- ja potilasasiamiehet raportoivat omista alueistaan ja havainnot koottiin yhteiseksi selvitykseksi. Jatkossa sosiaali- ja potilasasiavastaavat kokoavat tietoa potilaiden yhteydenotoista ja seuraavat potilaiden oikeuksien ja aseman kehitystä tilastoiden yhteydenottoja yhteneväisesti ja laatien hyvinvointialueelle yhteisen ja yhtenäisen raportin.

Liitteenä on sosiaali- ja potilasasiemiehen selvitys vuodelta 2023. Selvityksessä kuvataan sosiaali- ja potilasasiamiestoiminnan toimintaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ensimmäisen toimintavuoden aikana. Sosiaali- ja potilasasiamiehen selvityksessä tarkastellaan asiakkaan ja potilaan asemaa ja oikeuksien toteutumista sosiaali- ja potilasasiamiehelle saapuneiden yhteydenottojen perusteella. Vantaata koskevat sosiaali- ja potilasasiamiehen huomiot esitellään ensin ja Keravaa koskevat sen jälkeen. Lopuksi nostetaan esiin sosiaali- ja potilasasiavastaavatoiminnan tulevaisuuden näkymiä.

Selvitys lähetetään tiedoksi myös Vantaan ja Keravan kaupungeille, Etelä-Suomen aluehallintovirastolle sekä julkaistaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen verkkosivuilla.

Uusi laki potilasasiavastaavista ja sosiaaliasiavastaavista (739/2023) tuli voimaan 1.1.2024. Lain tavoitteena on edistää potilaan sekä sosiaalihuollon ja varhaiskasvatuksen asiakkaan oikeuksien ja oikeusturvan toteutumista parantamalla sosiaali- ja potilasasiavastaavien toimintaedellytyksiä ja riippumattomuutta sekä toiminnan laatua. Hyvinvointialueen on järjestettävä sosiaali- ja potilasasiavastaavien toiminta niin, että heidän riippumattomuutensa ja puolueettomuutensa tehtävää hoitaessa turvataan. Aiemmin käytössä olleet asiamies-nimikkeet muuttuvat asiavastaava-nimikkeiksi. Hyvinvointialue vastaa julkisen ja yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon, työterveyshuollon sekä varhaiskasvatuksen sosiaali- ja potilasasiavastaavatoiminnan järjestämisestä jatkossa. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella työskentelee jatkossa kaksi kokoaikaista sosiaali- ja potilasasiavastaavaa. Lain mukaan toiminnalle on myös nimettävä vastuuhenkilö, jos hyvinvointialueella työskentelee useampia sosiaali- ja/tai potilasasiavastaavia. Aluksi toinen hyvinvointialueen sosiaali- ja potilasasiavastaavista on samalla toiminnan vastuuhenkilö. Vastuuhenkilön tehtävä on mahdollista jakaa myöhemmin sosiaali- ja potilasasiavastaavien kesken. Sosiaali- ja potilasasiavastaavien toimintaa on kuvattu tarkemmin liitteenä olevassa selvityksessä.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. merkitä tiedoksi sosiaali- ja potilasasiamiehen selvityksen vuodelta 2023;
  2. lähettää sosiaali- ja potilasasiamiehen selvityksen vuodelta 2023 tiedoksi Vantaan ja Keravan kaupungeille sekä Etelä-Suomen aluehallintovirastolle;
  3. todeta, että selvitys julkaistaan hyvinvointialueen verkkosivuilla.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.​​​