Områdesstyrelsen, möte 05-03-2024

Protokollet är granskat

§ 36 Social- och patientombudsmannens redogörelse för 2023

VAKEDno-2024-1014

Beskrivning

Ärendets beredare: Nina Linja, chef för organisationellt stöd och Heikki Ruotanen, chef för kvalitetskontroll

 

Lagen om klientens ställning och rättigheter inom socialvården (812/2000, nedan klientlagen), lagen om småbarnspedagogik (540/2018) och lagen om patientens ställning och rättigheter (785/1992, nedan patientlagen) reglerar klienternas och patienternas ställning och rättigheter inom socialvården och småbarnspedagogiken. Grunderna för social- och patientombudsmannaverksamheten har tidigare fastställts i ovan nämnda lagar. Den nya lagen om patientombud och socialombudsmän (739/2023) trädde i kraft den 1 januari 2024. Syftet med lagen är att främja tillgodoseendet av rättigheterna och rättsskyddet för patienter samt för klienter inom socialvården och småbarnspedagogiken genom att förbättra förutsättningarna för social- och patientombudens verksamhet, social- och patientombudens oberoende samt verksamhetens kvalitet.

 

Under 2023 har social- och patientombudsmannaverksamheten i Vanda och Kervo delvis ordnats som egen verksamhet och delvis köpts av Sosiaalitaito Oy. Eftersom ordnandet av social- och patientombudsmannatjänsten ändrades och eftersom Sosiaalitaito Oy, som ägdes av tre välfärdsområden, upphörde med sin verksamhet i slutet av 2023, är de statistikförda kontakterna för Kervos del från tiden 1.1.2023–10.11.2023. Social- och patientombudsmännen rapporterade om sina egna områden, och observationerna sammanställdes till en gemensam redogörelse. Framöver kommer social- och patientombuden att samla in information om patientkontakter och följa utvecklingen av patienternas rättigheter och ställning genom att statistikföra kontakterna på ett enhetligt sätt och ta fram en gemensam och enhetlig rapport för välfärdsområdet.

Som bilaga bifogas social- och patientombudsmannens redogörelse för 2023. I redogörelsen beskrivs social- och patientombudsmännens verksamhet under det första verksamhetsåret för Vanda och Kervo välfärdsområde. I social- och patientombudsmannens redogörelse granskas klienters och patienters ställning och tillgodoseendet av deras rättigheter utifrån de kontakter som social- och patientombudsmannen mottagit. Social- och patientombudsmannens kommentarer för Vandas del presenteras först, följt av dem som gäller Kervo. Slutligen behandlas framtidsutsikterna för social- och patientombudens verksamhet.

Redogörelsen delges också Vanda och Kervo städer samt Regionförvaltningsverket i Södra Finland och publiceras på webbplatsen för Vanda och Kervo välfärdsområde.

Den nya lagen om patientombud och socialombudsmän (739/2023) trädde i kraft den 1 januari 2024. Syftet med lagen är att främja tillgodoseendet av rättigheterna och rättsskyddet för patienter samt för klienter inom socialvården och småbarnspedagogiken genom att förbättra förutsättningarna för social- och patientombudens verksamhet, social- och patientombudens oberoende samt verksamhetens kvalitet. Välfärdsområdet ska ordna de social- och patientombudens verksamhet så att deras oberoende och opartiskhet tryggas när de utför sina uppgifter. Den tidigare benämningen ombudsman ändras till ombud. Välfärdsområdet ansvarar i fortsättningen för att ordna social- och patientombudens verksamhet inom den offentliga och privata social- och hälsovården, företagshälsovården och småbarnspedagogiken. I Vanda och Kervo välfärdsområde arbetar framöver två heltidsanställda social- och patientombudsmän. Enligt lagen ska det också utses en ansvarig person för verksamheten om flera social- och/eller patientombud arbetar i välfärdsområdet. Inledningsvis är en av välfärdsområdets social- och patientombud även ansvarig person för verksamheten. Den ansvariga personens uppgifter kan senare delas mellan social- och patientombuden. Social- och patientombudsmännens verksamhet beskrivs närmare i den bifogade redogörelsen.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. lägga till social- och patientombudsmannens redogörelse för 2023 i handlingarna
  2. skicka social- och patientombudsmannens redogörelse för 2023 för kännedom till Vanda och Kervo städer samt till Regionförvaltningsverket i Södra Finland
  3. konstatera att redogörelsen ska publiceras på välfärdsområdets webbplats.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.