Områdesstyrelsen, möte 05-03-2024

Protokollet är granskat

§ 38 Inledande av rehabiliterings- och bedömningsverksamhet vid Kervo hälsostation fr.o.m. 4.3.2024 i de tidigare lokalerna för sjukhustjänsternas avdelning 9 och äldreomsorgsavdelningen Helmiina

VAKEDno-2024-1024

Beskrivning

Ärendets beredare: sektordirektören för äldreservice Minna Lahnalampi-Lahtinen, serviceområdeschefen för service för omsorgsboende Minna Nummi, serviceområdeschefen för hälso- och sjukvårdstjänster Kati Liukko och serviceområdeschefen för sjukhustjänster Pia Rantamäki

Sektordirektören för äldreservice har genom sitt beslut 19.12.2023 § 15 beslutat att inrätta verksamhetsenheter inom äldreomsorgen inom serviceområdet omsorgsboende från och med 1.1.2024. Beslutet har fattats mot bakgrund av en flaskhalsanalys inom äldreomsorgen. Utifrån analysen har man bedömt behovet av att inrätta nya boendeserviceenheter, på grund av det ökade behovet av boendeservice och rehabiliterings- och bedömningsverksamhet för äldre och den fortsatta utvecklingen av servicen. Beslutet innebär att fem verksamhetsenheter ska inrättas, varav en är en ny enhet för rehabilitering och bedömning i Kervo med 36 platser som ska inrättas inom serviceområdet för omsorgsboende. Genom samma beslut ändrades omsorgsavdelningen Helmiinas 36 anstaltsplatser inom serviceområdet omsorgsboende inom äldreomsorgen till platser för rehabilitering och bedömning.

Enheten för rehabilitering och bedömning är avsedd för alla äldre klienter som efter avslutad sjukhusvistelse inte kan återvända till den plats från vilken de kom till sjukhuset och som från klienthandledningen, på grundval av hemvårdens bedömning, fått en remiss för en bedömnings- och rehabiliteringsperiod. Vid enheten för rehabilitering och bedömning arbetar ett multiprofessionellt team. Avsikten är att en rehabiliteringsperiod ska vara i genomsnitt 30 dagar och att klienterna ska rehabiliteras så att de kan återvända hem. Klienternas servicebehov bedöms vid enheten med hjälp av lämpliga indikatorer och en vård- och handledningsplan utarbetas för dem. Efter perioden är målet att klienterna ska få åka hem och få tillgång till lämpliga tjänster, såsom hemvård eller stödtjänster.

Målet med denna ändring är att patienterna ska vårdas på rätt plats. För närvarande väntar patienter på en rehabiliterings- och bedömningsplats på sjukhuset, vilket förhindrar att de som behöver fortsatt vård överförs från HUS specialiserade sjukvård till primärvårdens sjukhustjänster. Följaktligen har ärendet beretts i ett samarbete mellan hälso- och sjukvårdstjänsterna och äldreomsorgen.

För att det ska vara möjligt att inrätta två enheter som producerar tjänster för rehabilitering och bedömning har sektorn för hälso- och sjukvårdstjänster gjort förberedelser för att frigöra avdelning 9 på andra våningen vid Kervo hälsostation för att användas av verksamhetsområdet för äldreservice. Sjukhusverksamheten på avdelningen har fördelats till andra avdelningar – de sista åtgärderna utförs under helgen 2–3.3.2024. Dessutom har vårdhemmet Helmiinas anstaltsplatser ändrats till platser för rehabilitering och bedömning. Ärendet har beretts redan på hösten, personalförhandlingarna har förts i december-februari och samarbetsförhandlingarna har förts tillsammans med arbetsgivaren och huvudförtroendemännen i februari 2024.

De nya enheterna för rehabilitering och bedömning, Miina och Helmi, inleder sin verksamhet i de gamla lokalerna på avdelning 9 och omsorgsavdelningen Helmiina från och med den 4.3.2024 stegvis under våren.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna för kännedom att rehabiliterings- och bedömningsverksamheten inleds från och med den 4.3.2024 i Kervo i de tidigare lokalerna för avdelning 9 och omsorgsavdelningen Helmiina. Rehabiliterings- och bedömningsenheternas namn är Miina och Helmi.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.