Områdesstyrelsen, möte 05-03-2024

Protokollet är granskat

§ 34 Förtroendevalds avskedsansökan – ersättare i intressebevakningssektionen Anssi Aura

VAKEDno-2024-979

Beskrivning

Beredare av ärendet: förvaltningssekreterar Mirkka Ikonen

Anssi Aura, ersättare i intressebevakningssektionen i Vanda och Kervo välfärdsområde, har den 12.2.2024 lämnat in en ansökan till Vanda och Kervo välfärdsområde om avsked från uppdraget som ersättare i intressebevakningssektionen.

Välfärdsområdesfullmäktige beslutade vid sitt sammanträde 29.3.2022 § 23 att

1.       för fullmäktigeperioden 2022–2025 välja välfärdsområdesstyrelsens presidium och tre ordinarie styrelseledamöter till ledamöter i intressebevakningssektionen och att välja personliga ersättare för ledamöterna enligt följande:

  • Maarit Raja-Aho (saml.), ersättare Sirpa Peura (saml.)
  • Pirkko Letto (sd.), ersättare Riitta Särkelä (sd.)
  • Tanja Aidanjuuri (sannf.), ersättare Teemu Purojärvi (sannf.)
  • Olga Gilbert (gröna), ersättare Reija Friman (gröna)
  • Jari Sainio (sd.), ersättare Jukka Hako (sd.)
  • Lauri Kaira (saml.), ersättare Anssi Aura (saml.)

2.       konstatera att som ordförande för intressebevakningssektionen fungerar välfärdsområdesstyrelsens ordförande Maarit Raja-Aho (saml.)

3.       bland dem som blivit valda till ledamöter i sektionen välja Pirkko Letto (sd.) till vice ordförande.

Enligt 75 § i lagen om välfärdsområden (välfärdsområdeslagen) kan den som har giltiga skäl avgå från ett förtroendeuppdrag. Det organ som utsett den förtroendevalda beslutar om beviljande av avsked. Ledamöter och ersättare i välfärdsområdesfullmäktige beviljas avsked av välfärdsområdesfullmäktige.

Bestämmelserna i lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män ska beaktas vid sammansättningen av organ. Enligt 4 a § i lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män ska i statliga kommittéer, delegationer och andra motsvarande statliga organ, i välfärdsområdens och välfärdssammanslutningars organ och organ för samverkan mellan välfärdsområden samt i kommunala organ och organ för kommunal samverkan, med undantag för välfärdsområdesfullmäktige och kommunfullmäktige, kvinnor och män vara representerade till minst 40 procent vardera, om inte något annat följer av särskilda skäl. Jämställdhetskravet gäller separat för ordinarie ledamöter och ersättare. Den lagstadgade kvoten måste uppfyllas för både ordinarie ledamöter och ersättare. Däremot kräver lagen inte att en ordinarie ledamot och hans eller hennes personliga ersättare ska vara av samma kön.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige:

  1. beviljar Anssi Aura avsked från uppdraget som ersättare i intressebevakningssektionen i enlighet med 75 § i lagen om välfärdsområden
  2. väljer en ny ersättare till intressebevakningssektionen i hans ställe för den återstående delen av mandatperioden.

​​

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.