Områdesstyrelsen, möte 05-03-2024

Protokollet är granskat

§ 40 Inbjudan till gemensamt möte 11.4.2024 om projektet ”Genomförande av god samhällsstyrning och en balanserad lokal ekonomi i Finland” som ordnas av The Centre of Expertise for Good Governance och finansministeriet

Beskrivning

The Centre of Expertise for Good Governance, som lyder under Europarådets kongress för lokala och regionala myndigheter, genomför i samarbete med finansministeriet projektet Delivering Good Governance and Balanced Local Economy in Finland (”Genomförande av god samhällsstyrning och en balanserad lokal ekonomi i Finland”). Syftet med projektet är att utifrån god europeisk praxis tillhandahålla skräddarsydda rekommendationer om fortsatta åtgärder efter den nyligen genomförda reformen där välfärdsområdena inrättades, liksom stöd för kapacitetsuppbyggnad för intresserade finländska myndigheter på olika nivåer.

Ett av projektets delområden är att utarbeta en politisk rådgivningsrapport om välfärdsområdenas verksamhet. Till detta hör en fältundersökning om välfärdsområdena, effekterna, utmaningarna och hur centrala intressentgrupper ser på denna verksamhet. Det internationella team som ansvarar för beredningen av rapporten utarbetar också rekommendationer för den framtida utvecklingen av välfärdsområdena. Ett internationellt team från Europarådet – projektdirektör Boris Lazov, Cezary Trutkowski och Anu Juvonen besöker välfärdsområdena i Finland 8–15.4.2024 och de har frågat om möjligheten att träffa representanter för Vanda och Kervo välfärdsområde den 11.4.2024 under cirka 1,5 timme på förmiddagen i välfärdsområdets lokaler.

Beslutsförslag

Regionstyrelsen beslutar att anteckna den inkomna förfrågan för kännedom och delta i det gemensamma mötet 11.4.2024 kl. 10.00–11.30.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.