Aluehallitus, kokous 5.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Kuntoutus- ja arviointitoiminnan käynnistyminen Keravan terveysasemalla 4.3.2024 lukien entisissä sairaalapalveluiden osasto 9:n toimitilassa ja vanhuspalveluiden hoivaosasto Helmiinan toimitilassa

VAKEDno-2024-1024

Perustelut

Asian valmistelijat: vanhusten palvelujen toimialajohtaja Minna Lahnalampi-Lahtinen, hoiva-asumisen palvelujen palvelualuejohtaja Minna Nummi, terveydenhuollon palvelujen palvelualuejohtaja Kati Liukko ja sairaalapalvelujen palvelualuejohtaja Pia Rantamäki

Vanhusten palvelujen toimialajohtaja on päätöksellään 19.12.2023 § 15 päättänyt vanhusten palvelujen toimialan toimintayksiköiden perustamisesta hoiva-asumisen palvelualueelle 1.1.2024 alkaen. Taustalla päätöksessä on vanhusten palvelujen toimialalla tehty pullonkaula-analyysi, jonka pohjalta on arvioitu tarve uusien asumispalveluyksiköiden käynnistämiselle, johtuen iäkkäiden asumispalvelun ja kuntoutus- ja arviointitoiminnan tarpeen kasvusta ja palvelun edelleen kehittämisestä. Kyseisellä päätöksellä on päätetty viiden toimintayksikön perustamisesta, joista yksi on hoiva-asumisen palvelualueelle perustettava uusi 36-paikkainen Keravan kuntoutus- ja arviointitoiminnan yksikkö. Samalla päätöksellä vanhusten palvelujen toimialan hoiva-asumisen palvelualueen hoivaosasto Helmiinan 36 laitospaikkaa muutettiin kuntoutus- ja arviointitoiminnan paikoiksi.

Kuntoutus- ja arviointitoiminnan yksikkö on tarkoitettu kaikille vanhusasiakkaille, jotka eivät pysty sairaalahoidon tarpeen päättyessä palaamaan paikkaan, josta tulivat sairaalahoitoon, ja joille asiakasohjaus kotihoidon arvioinnin perusteella tekee lähetteen arviointi- ja kuntoutusjaksosta. Kuntoutus- ja arviointitoiminnan yksikössä työskentelee moniammatillinen tiimi. Kuntoutusjakson kestoksi tavoitellaan keskimäärin 30 päivää ja asiakkaat pyritään kuntouttamaan siten, että he pystyvät palaamaan kotiin. Asiakkaiden palvelun tarvetta arvioidaan yksikössä soveltuvin mittarein ja asiakkaille laaditaan hoito- ja ohjaussuunnitelma. Jakson jälkeen tavoitteena on kotiutuminen soveltuvien palvelujen, kuten kotihoidon tai tukipalvelujen turvin.

Tavoitteena em. muutoksella on hoitaa potilaat oikeassa paikassa. Tällä hetkellä kuntoutus- ja arviointipaikkaa jonotetaan sairaalassa, mikä estää HUS:n erikoissairaanhoidosta jatkohoitoa tarvitsevien potilaiden siirtymisen perusterveydenhuollon sairaalapalveluihin. Tämän johdosta asiaa on valmisteltu terveydenhuollon palvelujen ja vanhusten palvelujen yhteistyössä.

Jotta kaksi kuntoutus- ja arviointitoimintaa tuottavaa yksikköä olisi mahdollista käynnistää, terveydenhuollon palvelujen toimiala on valmistellut Keravan terveysaseman 2. kerroksessa sijaitsevan osasto 9:n tilan vapauttamista vanhusten palvelujen toimialan käyttöön. Kyseisen osaston sairaalatoiminta on jaettu muille osastoille – viimeiset toimenpiteet tehdään viikonlopun 2.-3.3.2024 aikana. Lisäksi hoivakoti Helmiinan laitospaikat on muutettu kuntoutus- ja arviointitoiminnan paikoiksi. Asiaa on valmisteltu jo syksyllä, henkilöstöneuvottelut on käyty joulu-helmikuun aikana ja yhteistoimintaneuvottelut yhdessä työnantajan ja pääluottamusmiesten kanssa käyty helmikuussa 2024.

Uudet kuntoutus- ja arviointitoiminnan yksiköt Miina ja Helmi aloittavat vanhoissa osasto 9 ja hoivaosasto Helmiinan tiloissa 4.3.2024 lukien portaittain kevään aikana.

Ehdotus

Aluehallitus päättää merkitä tiedoksi kuntoutus- ja arviointitoiminnan käynnistymisen 4.3.2024 lukien Keravalla entisissä osasto 9:n ja hoivaosasto Helmiinan toimitiloissa. Kuntoutus- ja arviointiyksiköiden nimet ovat Miina ja Helmi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.​​​