Aluehallitus, kokous 28.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 79 Harkinnanvaraisten merkkipäivälahjojen myöntämisen periaatteiden vahvistaminen

VAKEDno-2023-1197

Perustelut

Asian valmistelija: vt. henkilöstöjohtaja Anne Sivula

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käynnistyessä on lähdetty rakentamaan erilaisia henkilöstöetuja. Henkilöstöeduista on jo päätetty ePassin käytöstä 300 euron henkilöstöetuna liikunta-, kulttuuri-, hyvinvointi- ja/tai työmatkaetuina sekä 25 % lounasedusta, jonka saa ePassilla. Erilaisia harkinnanvaraisia henkilöstöetuja kartoitetaan ja niiden käyttöönottoa valmistellaan edelleen kesään 2023 mennessä.

Verottajan mukaan henkilökuntaedut ovat työnantajan työntekijöilleen tai eläkkeellä oleville entisille työntekijöilleen järjestämiä etuja, jotka annetaan työ- tai virkasuhteen perusteella, mutta jotka eivät ole korvausta tehdystä työstä. Henkilökuntaetuja tarjotaan yleensä tasapuolisesti kaikille työntekijöille heidän asemastaan tai työn tuloksestaan riippumatta. Työntekijä voi kuitenkin itse päättää, käyttääkö hän etua vai ei. Henkilökuntaetuja voidaan käyttää kohdennetulla maksuvälineellä.

Merkkipäivälahjat Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella

Eläkelahja

Lahja on arvoltaan 200 euroa ja se tarjotaan kohdennettavalla maksuvälineellä. Lahjojen tarjoaja kilpailutetaan. Lahjakortti on annettavissa ja käytössä arviolta toukokuussa 2023. Jos työntekijä jää eläkkeelle ennen tätä vuoden 2023 aikana, hänelle toimitetaan lahjakortti jälkikäteen.

Edellytyksenä lahjan saamiselle on vähintään viiden (5) vuoden yhtenäinen työssäoloaika Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella. Työssäoloajaksi lasketaan myös palvelusaika Vantaan kaupungin, Keravan kaupungin, Etevan ja Kårkullan palveluksessa.

Eläkkeelle jäävälle voi järjestää eläkekahvit työnantajan järjestämänä myös ennen lahjakorttimahdollisuutta alkaen vuoden 2023 alusta.

Tasavuosisyntymäpäivälahja (40 vuotta, 50 vuotta ja 60 vuotta)

Lahja on arvoltaan 150 euroa ja se tarjotaan kohdennettavalla maksuvälineellä. Lahjojen tarjoaja kilpailutetaan. Lahjakortti on annettavissa ja käytössä arviolta toukokuussa 2023. Jos työntekijä täyttää tasavuosia ennen toukokuuta 2023, hänelle toimitetaan lahjakortti jälkikäteen.

Edellytyksenä lahjan saamiselle on vähintään (1) vuoden yhtenäinen työssäoloaika Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella ja voimassa oleva palvelusuhde Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella syntymäpäivän aikana. Työssäoloajaksi lasketaan myös palvelusaika Vantaan kaupungin, Keravan kaupungin, Etevan ja Kårkullan palveluksessa. 

Palvelusvuosista palkitseminen (10 vuotta, 20 vuotta, 30 vuotta ja 40 vuotta)

Palvelusvuosista palkitaan palkallisilla vapaapäivillä. Vapaapäivät ovat annettavissa ja käytössä arviolta toukokuussa 2023. Jos työntekijän palvelusvuodet täyttyvät ennen toukokuuta 2023, hän saa vapaapäivät käyttöönsä, kunnes palvelusvuosilaskenta on varmistunut hyvinvointialueella.

Edellytyksenä on palvelusvuosien mukainen yhtenäinen työssäoloaika Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella sekä voimassa oleva palvelusuhde Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle palvelusvuosien täyttymisen aikana. Työssäoloajaksi lasketaan myös palvelusaika Vantaan kaupungin, Keravan kaupungin, Etevan ja Kårkullan palveluksessa.

Vapaapäiviä myönnetään seuraavasti:

  • 10 vuodesta kolme (3) palkallista vapaapäivää,
  • 20 vuodesta viisi (5) palkallista vapaapäivää,
  • 30 vuodesta viisi (5) palkallista vapaapäivää ja
  • 40 vuodesta viisi (5) palkallista vapaapäivää.
     

Vuosittain järjestetään kaikille em. palvelusvuosia saavuttaneille yhteinen juhla, johon ao.henkilöt kutsutaan.

Hallintosäännön 23 §:n mukaan aluehallitus vastaa henkilöstöpolitiikan ja kannustavan palkkausjärjestelmän yleisperiaatteista. Asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla aluehallituksen toimivaltaan.

Ehdotus

Aluehallitus päättää erilaisten harkinnanvaraisten merkkipäivälahjojen myöntämisen periaatteista edellä todetun mukaisesti. 

Päätös

Aluehallitus päätti yksimielisesti keskustelun jälkeen erilaisten harkinnanvaraisten merkkipäivälahjojen myöntämisen periaatteista edellä todetun mukaisesti seuraavalla muutoksella: eläkelahjan edellytys muutetaan seuraavasti ”Edellytyksenä lahjan saamiselle on vähintään yhden (1) vuoden yhtenäinen työssäoloaika Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella.”

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Käsittelyn aikana esittelijä teki muutetun päätösehdotuksen, jossa eläkelahjan edellytys muutetaan seuraavasti ”Edellytyksenä lahjan saamiselle on vähintään yhden (1) vuoden yhtenäinen työssäoloaika Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella.” Aluehallitus hyväksyi tämän yksimielisesti.