Aluehallitus, kokous 28.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 77 Hyvinvointialueen eri toimialojen virkojen perustaminen 1.4.2023 lukien

VAKEDno-2023-1013

Perustelut

Asian valmistelija: vt. henkilöstöjohtaja Anne Sivula

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 50 §:n mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialuejohtajan ja toimialajohtajien virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta. Aluehallitus päättää muiden virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta. Viran kelpoisuusvaatimusten muuttamisesta päättää toimialajohtaja alaistensa viranhaltijoiden osalta ottaen huomioon, mitä erikseen on säädetty tai määrätty. Hyvinvointialuejohtajan viran kelpoisuusvaatimuksista päättää aluevaltuusto. Muiden virkojen kelpoisuusvaatimuksista päätetään virkaa perustettaessa. Pelastuslautakunta päättää pelastuslaitosta koskevat asiat 24 §:n mukaisesti.

Toimialoita tullut henkilöstöhallintoon esityksiä seuraavien virkojen perustamisesta:

  • kaksi erityissosiaaliohjaajan virkaa sekä kaksi sosiaalityöntekijän virkaa (aikuissosiaali- ja vammaispalvelujen toimiala, vammaispalvelujen palvelualue, neuvonnan ja asiakasohjauksen tehtäväalue)
  • yksi lääkärin virka (lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimiala, perheiden ennaltaehkäisevien palvelujen palvelualue, lapsiperheiden kuntoutus- ja lääkäripalveluiden tehtäväalue)
  • yksi sosiaalityöntekijän virka (aikuissosiaali- ja vammaispalvelujen toimiala, aikuissosiaalityön palvelujen palvelualue, sosiaalityön palvelujen tehtäväalue)
  • maahanmuutto-ohjaajan toimen muuttaminen 1.4.2023 lukien sosiaaliohjaajan viraksi (aikuissosiaali- ja vammaispalvelujen toimiala, aikuissosiaalityön palvelujen palvelualue, sosiaalityön palvelujen tehtäväalue)
     

Virkojen perustamista on käsitelty toimialajohtajien kanssa ja toimialajohtajat puoltavat esityksiä. Henkilöstöpalvelut esittävät, että aluehallitus perustaa edellä mainitut virat hyvinvointialueelle. Osa nyt perustettavista viroista on sisältynyt vuoden 2023 talousarvioon uusina virkoina ja osa virkojen perustamisen tarpeesta johtuu palvelutuotannon muutostarpeista.

Hyvinvointialueiden virkojen perustamiseen liittyvät yleiset määräykset

Lain hyvinvointialueesta 92 §:n mukaan hyvinvointialueen palveluksessa oleva henkilöstö on virkasuhteessa tai työsopimussuhteessa hyvinvointialueeseen. Virkasuhteesta ja työsopimussuhteesta sekä virka-​ ja työehtosopimuksista hyvinvointialueilla säädetään erikseen. Tehtävää,​ jossa käytetään julkista valtaa,​ hoidetaan virkasuhteessa. Tällaista tehtävää varten perustetaan virka. Perustellusta syystä henkilö voidaan kuitenkin ottaa tällaiseen tehtävään virkasuhteeseen myös ilman,​ että tehtävää varten on perustettu virka. 

Edelleen lain hyvinvointialueesta 93 §:n 1 momentin mukaan viran perustamisesta ja lakkauttamisesta päättää aluevaltuusto tai hyvinvointialueen hallintosäännössä määrätty muu toimielin. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 50 §:n nojalla viran perustaminen ja viran kelpoisuusvaatimuksista päättäminen kuuluu aluehallituksen toimivaltaan. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle perustettavat virat ovat hyvinvointialueen yhteisiä virkoja.

Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito,​ kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lain kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 6 §:n mukaan virkasuhteeseen otettavalla on lisäksi oltava erikseen säädetty tai hyvinvointialueen päättämä erityinen kelpoisuus. Henkilö voidaan ottaa määräaikaiseen virkasuhteeseen erityisistä kelpoisuusvaatimuksista riippumatta,​ jos siitä erikseen säädetään tai hyvinvointialue erityisestä syystä yksittäistapauksessa toisin päättää. Virkasuhteeseen voidaan ottaa vain 18 vuotta täyttänyt henkilö. 

Hyvinvointialue voi päätöksellään tiukentaa laissa tai asetuksessa säädettyjä kelpoisuusvaatimuksia. Sen sijaan kelpoisuusvaatimuksia ei voida lieventää hyvinvointialueen päätöksellä. Kun kelpoisuusvaatimuksia ei ole säädetty lailla tai asetuksella,​ hyvinvointialueen toimivaltainen viranomainen harkitsee viran tarkoituksenmukaiset kelpoisuusvaatimukset. Viran kelpoisuusvaatimukset voidaan määrätä hallintosäännön määräyksillä,​ virkaa perustettaessa tai erillisillä päätöksillä. Toimivaltaan päättää kelpoisuusvaatimuksista kuuluu myös kelpoisuusvaatimusten muuttaminen.

Hyvinvointialueen hallintosäännön 56 §:n mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialuejohtajan ja toimialajohtajien valinnasta. Hyvinvointialuejohtaja valitsee suorat alaisensa,​ jotka eivät ole toimialajohtajia. Lisäksi hyvinvointialuejohtaja päättää toimialajohtajan avoimen viran hoitajan. Toimialajohtaja,​ palvelualuejohtaja ja tehtäväalueen päällikkö ja toimintayksikön esihenkilö valitsee alaisensa henkilöstön. Palvelussuhteeseen ottamisessa on huomioitava kulloinkin voimassa olevat mahdolliset täyttölupamääräykset. Palvelussuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen noudattaa palkkauksessa hyvinvointialueen palkkausjärjestelmiä. Palvelussuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen päättää myös valittavan koeajan määräämisestä tai siitä sopimisesta. Pelastusjohtajan valinnasta päätetään 24 §:n mukaisesti.

Ehdotus

Aluehallitus päättää perustaa seuraavat virat Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle 1.4.2023 lukien:

  1. kolme sosiaalityöntekijän virkaa. Viran kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto, johon sisältyy tai jonka lisäksi on suoritettu pääaineopinnot tai pääainetta vastaavat yliopistolliset opinnot sosiaalityössä (laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä 7 §);
  2. kaksi erityissosiaaliohjaajan virkaa. Viran kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva korkeakoulututkinto ja riittävä kokemus tehtäväalasta, laki 817/2015 mukainen laillistus;
  3. yksi lääkärin virka. Viran kelpoisuusvaatimuksena on Suomessa laillistettu lääkäri.
     

Lisäksi aluehallitus päättää muuttaa maahanmuutto-ohjaajan toimen 1.4.2023 lukien sosiaaliohjaajan viraksi.​​ Viran kelpoisuusvaatimuksensa on soveltuva korkeakoulututkinto ja riittävä kokemus tehtäväalasta, lain 817/2015 § 8 mukainen laillistus.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.