Aluehallitus, kokous 28.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 78 Hyvinvointialueen työsuojelu- ja työympäristösopimus 1.6.2023 lukien

VAKEDno-2023-1245

Perustelut

Asian valmistelija vt. henkilöstöjohtaja Anne Sivula

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen työnantaja ja henkilöstöä edustavien pääsopijajärjestöjen edustajat ovat neuvotelleet paikallissopimuksen työsuojelua ja työympäristöä koskien. Työsuojelu- ja työympäristötyön tarkoituksena on työnantajan ja henkilöstön yhteistoiminnan avulla kehittää suunnitelmallisesti työympäristöä, työyhteisöjen hyvinvointia sekä työn turvallisuutta ja terveellisyyttä. Samalla edistetään tuloksellisuutta ja parannetaan työelämän laatua osana hyvinvointialueen palvelutoimintaa, sen henkilöstöpolitiikkaa ja johtamiskäytäntöjä.

Sopimuksessa sovitaan mm. työsuojeluvaltuutettujen määrästä ja aluejaosta. Päätoimisia työsuojeluvaltuutettuja tullaan hyvinvointialueelle valitsemaan kuusi ja kullakin on kaksi varavaltuutettua. Sen lisäksi työpaikat voivat halutessaan valita työsuojeluyhdyshenkilön työpaikan työsuojelun välittömään yhteistoimintaan.

Sopimus koskee Vantaan ja Keravan hyvinvointialuetta ja kaikkia sen palveluksessa olevia työntekijöitä ja viranhaltijoita ja sen on tarkoitus tulla voimaan 1.6.2023 lukien. Hyvinvointialueen hallintosäännön 60 §:n mukaan toimivalta kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen mukaisen paikallisen sopimuksen tekemiseen on henkilöstöjohtajalla. Mikäli paikallinen sopimus koskee koko henkilöstöä tai merkittävää osaa henkilöstöstä, on toimivalta paikallisen sopimuksen tekemiseen kuitenkin aluehallituksella. Asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalal aluehallituksen toimivaltaan.

Ehdotus

Aluehallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan hyvinvointialueen työsuojelu- ja työympäristösopimuksen 1.6.2023 lukien.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.