Områdesstyrelsen, möte 28-03-2023

Protokollet är granskat

§ 78 Välfärdsområdets arbetarskydds- och arbetsmiljöavtal från och med 1.6.2023

VAKEDno-2023-1245

Beskrivning

Ärendets beredare tf personaldirektör Anne Sivula

Arbetsgivaren i Vanda och Kervo välfärdsområde och representanter för de huvudavtalsorganisationer som representerar personalen har förhandlat fram ett lokalt avtal om arbetarskydd och arbetsmiljö. Syftet med arbetarskydds- och arbetsmiljöarbetet är att genom samarbete mellan arbetsgivaren och personalen systematiskt utveckla arbetsmiljön, välbefinnande i arbetsgemenskaperna samt säkerheten och hälsan i arbetet. Samtidigt främjas effektiviteten och förbättras kvaliteten på arbetslivet som en del av välfärdsområdets serviceverksamhet, dess personalpolitik och ledningspraxis.

I avtalet avtalas bl.a. om antalet arbetarskyddsfullmäktige och om områdesindelningen. Sex arbetarskyddsfullmäktige i huvudsyssla kommer att väljas för välfärdsområdet och var och en har två ersättare. Dessutom kan arbetsplatserna om de så önskar välja en kontaktperson för arbetarskyddet för det omedelbara samarbetet inom arbetarskyddet på arbetsplatsen.

Avtalet gäller Vanda och Kervo välfärdsområde och alla arbetstagare och tjänsteinnehavare i dess tjänst och avses träda i kraft 1.6.2023. Enligt 60 § i välfärdsområdets förvaltningsstadga har personaldirektören behörighet att ingå lokala avtal enligt det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet. Om det lokala avtalet gäller hela personalen eller en betydande del av personalen, ligger behörigheten att ingå det lokala avtalet hos välfärdsområdesstyrelsen. Beslutanderätt i ärendet hör enligt ovan nämnda bestämmelse till välfärdsområdesstyrelsens befogenhet.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar godkänna det bifogade avtalet om arbetarskydd och arbetsmiljö för välfärdsområdet från och med 1.6.2023.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.