Områdesstyrelsen, möte 28-03-2023

Protokollet är granskat

§ 86 Fullmäktigemotionen om en tjänst för lätt stöd för äldre som inte uppfyller kraven för hemvård eller rehabilitering

VAKEDno-2023-36

Beskrivning

Beredare av ärendet: tf. förvaltningsdirektör Riikka Liljeroos

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 14.3.2023 § 23 lämnades Gashaw Bibanis fullmäktigemotion ”En tjänst för lätt stöd för äldre som inte uppfyller kraven för hemvård eller rehabilitering” Fullmäktigemotionen har undertecknats av 15 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

I Vanda och Kervo välfärdsområdes serviceutbud ingår inga kontinuerliga stödtjänster för självständiga äldre personer som fungerar förebyggande samt som ger dem stöd att bo hemma och klara sig bättre i vardagen.

Till VAKE:s serviceutbud bör läggas till en tjänst för lätt stöd som möjliggör att det utan tidsfrist kan finnas någon vid den äldre personens sida. Målet är att stödja äldre personers funktionsförmåga och stärka de förutsättningar som främjar välbefinnandet.

Med hjälp av tjänsten stöder vi äldre personers möjlighet att klara sig själva i vardagen och därtill förebygger vi marginalisering. För många är det oproportionerligt svårt att exempelvis klara av att kartlägga utbudet av tjänster. Tjänsten kan förverkligas inom ramen för befintliga strukturer, såsom seniorrådgivningen.

Förebyggande åtgärder är vettiga sätt att svara på det växande behovet av stöd åt äldre personer, både ur ett mänskligt och ekonomiskt perspektiv.

På basis av ovanstående föreslår vi ledamöter som undertecknat motionen att VAKE:s serviceutbud utvidgas med en tjänst för lätt stöd för äldre.”
​​​​​

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och vidarebefordra den till sektordirektören för äldreservice för beredning senast 14.9.2023.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.