Områdesstyrelsen, möte 28-03-2023

Protokollet är granskat

§ 83 Aktieteckning i välfärdsområdesbolaget Hyvil Ab 

VAKEDno-2022-795

Beskrivning

Ärendets beredare: Mikko Hokkanen, sektordirektör för koncerntjänsterna

Välfärdsområdena kan enligt Kommunförbundets stadgar inte vara medlemmar i Kommunförbundet och upphandlings- och konkurrenslagstiftningen möjliggör inte heller avtalsbaserat samarbete. Välfärdsområdena och Kommunförbundet har tillsammans strävat efter att hitta en samarbetslösning som möjliggör kontinuiteten av tjänsterna i övergångsskedet och en process mot en mer etablerad lösning för välfärdsområdena.

Utöver övergångsperioden står välfärdsområdena inför en tidsperiod på flera år för utveckling, integration av tjänster och etablering av verksamheten. Bolaget strävar med sina tjänster efter att underlätta välfärdsområdenas vardag och att välfärdsområdena kan fokusera på den grundläggande uppgiften. Bolagets centraliserade sakkunnigtjänster är bland annat att påverka och delta i beredningen av lagstiftningen om välfärdsområdena samt att stödja tillämpningen av lagarna och upprätthålla nätverken. Kommunförbundets medlemskap i Finska Andelslaget för ersättning av läkemedelsskador har dessutom överförts till Välfärdsområdesbolaget Hyvil Oy 1.1.2023. Bolaget förhandlar med upphovsrättsorganisationerna om centraliserade avtal och priser. Från Kommunförbundet övergick cirka 16 personer i bolagets tjänst 1.1.2023 genom överlåtelse av rörelse.

Välfärdsområdenas gemensamma bolag skapar förutsättningar för bland annat fortsatt stöd för förändringarna inom social- och hälsovården och stöd för välfärdsområdenas gemensamma intressebevakning. Bolaget betjänar välfärdsområdena som en helhet, stärker samarbetet mellan dem samt bygger upp samarbetet mellan kommunerna och välfärdsområdena och andra intressentgrupper.

Välfärdsområdesdirektören har godkänt det temporära serviceavtalet mellan Vanda och Kervo välfärdsområde och Hyvil Oy i december 2022, så att bland annat läkemedelsskadeförsäkringen gäller från och med 1.1.2023. Detta har säkerställt kontinuiteten i de tjänster som Kommunförbundet tidigare producerat i övergångsskedet då bolaget har grundats. Avtalet gäller för viss tid under tiden 1.1.2023–30.4.2023 och dess serviceavgift är 17 968,47 euro. Serviceavgiften dras av från den invånarantalsbaserade avgiften om Vanda och Kervo välfärdsområde blir delägare i Bolaget vid en aktieemission som upphör 31.3.2023.

Kommunförbundet har grundat Välfärdsområdesbolaget Hyvil Oy 28.10.2022. Bolaget har antecknats i handelsregistret 2.12.2022. I stiftelseurkunden 28.10.2022 har bolagets styrelse getts aktieemissionsfullmakt. I samband med grundandet har bolaget förbundit sig att rikta aktieemissionerna till välfärdsområdena, HUS-sammanslutningen samt Helsingfors stad i en emission 1.12.2022–31.3.2023.

Välfärdsområdena, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen har varit representerade i styrgruppen för välfärdsområdesbolagets beredning och i dess arbetsutskott. Dessa grupper har berett delägaravtalet för Välfärdsområdesbolaget Hyvil Oy. Kommunförbundets styrelse 1.12.2022 och Välfärdsområdesbolaget Hyvil Oy:s styrelse 9.12.2022 har för sin del godkänt delägaravtalet.

Bolagets styrelse beslutade 2.12.2022 om villkorlig riktad emission mot vederlag på följande villkor:

Teckningsrätt och aktier som tecknas
De nya aktier som emitteras vid aktieemissionen ges välfärdsområdena, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen för teckning så att varje organisation har rätt att teckna 10 aktier. Varje organisation kan endast teckna 10 aktier, inte ett mindre eller större antal. Vid en riktad emission kan sammanlagt högst 230 nya aktier tecknas.

Teckningstid, teckningspris och fastställande och bokföring av teckningspriset
Teckningstiden för aktierna är 7.12.2022–31.3.2023. Aktierna tecknas genom att en särskild aktieteckningslista undertecknas. Teckningspriset per aktie är 2000 (tvåtusen) euro, varav 1000 (tusen) euro tas upp i aktiekapitalet och 1000 (tusen) euro tas upp i fonden för inbetalt fritt eget kapital enligt 8 kap. 2 § i aktiebolagslagen. Teckningspriset är lika stort som för en stiftande delägare och behandlar således delägarna jämlikt.

Betalningstid för aktierna
Aktierna ska betalas inom 21 dagar från det att emissionen avslutats och Välfärdsområdesbolaget Hyvil Oy:s styrelse har fattat beslut om godkännande eller avslag av de aktieteckningar som gjorts vid emissionen.

Övriga villkor för aktieemissionen
Emissionen är villkorlig. Styrelsen för välfärdsområdesbolaget Hyvil Oy beslutar separat om godkännande av teckningarna. Styrelsen kommer att godkänna teckning och betalning av aktier endast om följande villkor uppfylls:

·         minst 200 (tvåhundra) aktier har tecknats under aktieemissionens teckningstid och

·         de gjorda aktieteckningarna täcker minst 80 procent av den täckning som baserar sig på invånarantalet i Fastlandsfinland.

·         om ovan nämnda emissionsvillkor uppfylls, genomförs emissionen och de nya aktierna registreras i enlighet med aktiebolagslagen. Bolagets styrelse fattar ett separat beslut om godkännande av teckningar som gjorts vid en aktieemission efter teckningstidens utgång och delger aktietecknarna beslutet om godkännande av aktieteckningen.

·         om ovan nämnda emissionsvillkor inte uppfylls förfaller emissionen i sin helhet. Bolagets styrelse fattar ett separat beslut om att en aktieemission förfaller och att aktieteckningar förkastas samt delger aktietecknarna beslutet om att aktieemissionen förfaller och aktieteckningarna förkastas.
 

Serviceavtal

Innehållet i serviceavtalet har godkänts av styrgruppen för beredningen av välfärdsområdesbolaget på förslag av arbetsutskottet. Serviceavtalet är tidsbundet 1.1.2023–30.4.2023. Tjänstens pris är 1/4 av årsavgiften, dock högst 59 000 euro moms 0 %. Parten upphandlar bolagets centraliserade tjänster som småskalig upphandling. Bolagets servicehelheter preciseras tillsammans, i förhållande till aktieägarnas servicebehov under 2023.

Intressebevakningssektionen har vid sitt möte 2.3.2023 § 15 fört en remissdebatt om Välfärdsområdesbolaget Hyvil Oy och konstaterat följande: "Intressebevakningssektionen förde en remissdebatt om Hyvil Oy:s delägarskap och konstaterade att det finns både fördelar och nackdelar med delägarskapet i bolaget, ärendet är ännu oavslutat, men enligt intressebevakningssektionen skulle det ändå inte ligga i Vanda och Kervo välfärdsområdes intresse att utebli från bolaget. Genom delägarskap i bolaget kan vi vara med och utveckla halvfärdiga strukturer. Vanda och Kervo välfärdsområde ska vara representerat i bolagets beslutsfattande."

Enligt uppgifter om situationen 23.3.2023 har alla andra välfärdsområden fattat beslut om att ansluta sig till bolaget. Nylands välfärdsområden, HUS-sammanslutningen och Helsingfors stad har förhandlat separat om fördelningen av årsavgiften. I Nyland har man kommit överens om fördelningen av årsavgiftens belopp så att välfärdsområdena täcker 65 procent av den och HUS-sammanslutningen 35 procent. Principen har också skrivits in i delägaravtalet. Årsavgiften för Vanda och Kervo välfärdsområde 2023 är 71 873,88 euro, varav 17 968,47 euro redan har betalats utifrån det tidsbundna serviceavtalet i början av året. Av HUS-sammanslutningens betalningsandel är Vanda och Kervo välfärdsområdes kalkylerade andel cirka 39 000 euro.

Som kompletterande material finns Hyvil Oy:s utkast till delägaravtal, emissionsvillkoren och följebrevet till serviceavtalet samt välfärdsområdesdirektörens tjänsteinnehavarbeslut 29.12.2022 § 55 och det nuvarande tidsbundna serviceavtalet. Enligt 47 § i förvaltningsstadgan beslutar välfärdsområdesstyrelsen om köp, försäljning och byte av aktier. Beslutanderätt i ärendet hör enligt ovan nämnda bestämmelse till välfärdsområdesstyrelsens befogenhet.​​​

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:

1.       att vid aktieemissionen för Välfärdsområdesbolaget Hyvil Oy teckna 10 st. aktier i bolaget till priset 2000 euro/aktie;

2.       godkänna det bifogade delägaravtalet för bolaget;

3.       befullmäktiga sektordirektören för koncerntjänsterna att vid behov göra mindre ändringar i delägaravtalet samt underteckna delägaravtalet och andra eventuella handlingar som delägarskapet förutsätter.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt efter diskussion:

1.       att vid aktieemissionen för Välfärdsområdesbolaget Hyvil Oy teckna 10 st. aktier i bolaget till priset 2000 euro/aktie;

2.       godkänna det bifogade delägaravtalet för bolaget;

3.       befullmäktiga sektordirektören för koncerntjänsterna att vid behov göra mindre ändringar i delägaravtalet samt underteckna delägaravtalet och andra eventuella handlingar som delägarskapet förutsätter;

4.       att en utredning om startandet av Hyvil Oy:s verksamhet och om verksamhetens resultat lämnas till välfärdsområdesstyrelsen under 2024;

5.       konstatera att Vanda och Kervo välfärdsområde ändå ska vara representerat i bolagets beslutsfattande.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Avvikande mening

  • Välfärdsområdesstyrelsens ledamot Sakari Rokkanen anlände till sammanträdet under behandlingen av ärendet kl. 10.08.

    Välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt att till beslutet bifoga punkterna 4 och 5 enligt följande:

    4) att en utredning om startandet av Hyvil Oy:s verksamhet och om verksamhetens resultat lämnas till välfärdsområdesstyrelsen under 2024;

    5) konstatera att Vanda och Kervo välfärdsområde ändå ska vara representerade i bolagets beslutsfattande.”

Möte hantering

Aluehallituksen jäsen Sakari Rokkanen saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana klo 10.08.

Aluehallitus päätti yksimielisesti lisätä päätökseen kohdat 4 ja 5 seuraavasti:

"4) että Hyvil Oy:n toiminnan käynnistymisestä ja toiminnan tuloksellisuudesta tuodaan aluehallitukselle selvitys vuoden 2024 aikana;

5) todeta kantanaan, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella tulee kuitenkin olla edustus yhtiön päätöksenteossa."