Områdesstyrelsen, möte 28-03-2023

Protokollet är granskat

§ 79 Fastställande av principerna för beviljande av gåvor enligt prövning med anledning av bemärkelsedagar

VAKEDno-2023-1197

Beskrivning

Ärendets beredare: tf personaldirektör Anne Sivula

I samband med att verksamheten på Vanda och Kervo välfärdsområde inleddes har man börjat bygga upp olika personalförmåner. Gällande personalförmåner har man redan beslutat om användningen av ePassi som en personalförmån på 300 euro som motions-, kultur-, välfärds- och/eller arbetsreseförmån samt 25 % av lunchförmånen via ePassi. Olika behovsprövade personalförmåner kartläggs och ibruktagandet av dem bereds fortfarande innan sommaren 2023.

Enligt skattemyndigheten är personalförmåner förmåner som arbetsgivaren ordnar för sina arbetstagare eller pensionerade tidigare arbetstagare och som ges utifrån ett arbetsavtals- eller tjänsteförhållande, men som inte är ersättning för utfört arbete. Personalförmåner erbjuds i allmänhet jämlikt till alla arbetstagare oberoende av deras ställning eller arbetsresultat. Arbetstagaren kan själv bestämma om hen utnyttjar förmånen eller inte. Personalförmåner kan vara i form av riktade betalmedel.

Gåvor i anslutning till bemärkelsedagar i Vanda och Kervo välfärdsområde

Pensionsgåva

Gåvan är värd 200 euro och den erbjuds i form av ett riktat betalmedel. De som erbjuder gåvor konkurrensutsätts. Presentkort kan ges och användas uppskattningsvis i maj 2023. Om arbetstagaren går i pension före detta under 2023, får hen ett presentkort i efterhand.

En förutsättning för att få en gåva är en enhetlig anställningstid i minst fem (5) år i Vanda och Kervo välfärdsområde. Som anställningstid räknas också tjänstgöringstiden i Vanda stads, Kervo stads, Etevas och Kårkullas tjänst.

Från och med början av 2023 kan pensionskaffe för den som går i pension ordnas av arbetsgivaren också före det är möjligt att ge ett presentkort.

Gåva på jämna födelsedagar (40 år, 50 år och 60 år)

Gåvan är värd 150 euro och den erbjuds med ett riktat betalmedel. De som erbjuder gåvor konkurrensutsätts. Presentkort kan ges och användas uppskattningsvis i maj 2023. Om arbetstagaren fyller jämna år före maj 2023 får hen ett presentkort i efterhand.

En förutsättning för att få en gåva är en enhetlig anställning i minst (1) ett års tid i Vanda och Kervo välfärdsområde och ett gällande anställningsförhållande i Vanda och Kervo välfärdsområde på födelsedagen. Som anställningstid räknas också tjänstgöringstiden i Vanda stads, Kervo stads, Etevas och Kårkullas tjänst.

Premiering av tjänsteår (10 år, 20 år, 30 år och 40 år)

Tjänsteåren belönas med avlönade lediga dagar. De lediga dagarna kan ges och användas uppskattningsvis i maj 2023. Om arbetstagarens tjänsteår uppnås före maj 2023 får hen tillgång till de lediga dagarna då beräkningen av tjänsteåren har bekräftats i välfärdsområdet.

En förutsättning för att få en gåva är en enhetlig anställningstid i Vanda och Kervo välfärdsområde och ett gällande anställningsförhållande i Vanda och Kervo välfärdsområde då tjänsteåren uppnås. Som anställningstid räknas också tjänstgöringstiden i Vanda stads, Kervo stads, Etevas och Kårkullas tjänst.

Lediga dagar beviljas enligt följande:

·         tre (3) avlönade lediga dagar för 10 år,

·         fem (5) avlönade lediga dagar för 20 år,

·         fem (5) avlönade lediga dagar för 30 år,

·         fem (5) avlönade lediga dagar för 40 år.
 

Varje år ordnas en gemensam fest för alla som uppnått ovan nämnda antal tjänsteår, till vilken ifrågavarande personer bjuds in.

Enligt 23 § i förvaltningsstadgan ansvarar välfärdsområdesstyrelsen för de allmänna principerna för personalpolitiken och för ett sporrande lönesystem. Beslutanderätt i ärendet hör enligt ovan nämnda bestämmelse till välfärdsområdesstyrelsens befogenhet.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar om principerna för beviljande av olika bemärkelsedagsgåvor enligt prövning i enlighet med vad som konstaterats ovan.

Beslut

Regionstyrelsen beslutade enhälligt efter diskussion om principerna för beviljande av olika bemärkelsedagsgåvor enligt prövning enligt ovan med följande ändring: förutsättningen för en pensionsgåva ändras enligt följande "Förutsättningen för att få en gåva är en enhetlig anställning i minst ett (1) års tid i Vanda och Kervo välfärdsområde."

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Möte hantering

Under behandlingen lade föredraganden fram ett ändrat beslutsförslag där förutsättningen för en pensionsgåva ändras på följande sätt: "Förutsättningen för att få en gåva är en enhetlig anställning i minst ett (1) års tid i Vanda och Kervo välfärdsområde." Välfärdsområdesstyrelsen godkände detta enhälligt.