Områdesstyrelsen, möte 28-03-2023

Protokollet är granskat

§ 84 Avgifter som tas ut för produkter och tjänster i arbetsträningshus för arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte i Vanda och Kervo välfärdsområde och i arbets- och dagverksamhet för personer med funktionsnedsättning från och med 1.4.2023

VAKEDno-2023-1124

Beskrivning

Ärendets beredare: sektordirektör för vuxensocialarbete och funktionshinderservice Kirsi Leväpelto

Arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte ordnas som egen verksamhet i Vanda och Kervo välfärdsområde vid sex enheter där personer som länge varit arbetslösa kan delta i olika verkstadsverksamheter. Beroende på enheterna har klienterna vid ovan nämnda enheter möjlighet att delta i verkstäder t.ex. i köks-, hantverks-, träarbets- eller renoveringsgrupper. Syftet med verksamheten är att förbättra de arbetslösas arbetslivsfärdigheter, kompetens och livshantering och på så sätt främja deras sysselsättning på den öppna arbetsmarknaden. Enheternas verksamhet producerar tjänster, produkter och arbetsinsatser som kan säljas både inom Vanda och Kervo välfärdsområde och till utomstående aktörer.

Arbets- och dagverksamhet för personer med funktionsnedsättning ordnas i nio enheter. Enheterna utför småskaliga underleverantörsarbeten för företag i huvudstadsregionen. Dessutom planerar och tillverkar enheterna olika hantverksprodukter för försäljning i enheternas egna butiker. Klienterna deltar aktivt i planeringen av hantverksprodukter och sköter försäljningen av produkterna. Syftet med försäljningen och tillverkningen av produkterna är att stödja klienternas arbetsförmåga och delaktighet.

I prissättningen av produkterna beaktas självkostnadspriset för material m.m. Dessutom bedöms arbetets andel alltid på verkstaden/i arbetsverksamheten. Klienterna planerar ständigt fler hantverksprodukter, vilket innebär att prislistan kompletteras kontinuerligt. Produkternas nuvarande prislista (moms 0 %) finns som bilaga.

Enligt 82 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde beslutar välfärdsområdesstyrelsen närmare om grunderna och beloppen för övriga avgifter (inte klientavgifter). Välfärdsområdesstyrelsen kan överföra sin beslutanderätt om avgifter till en myndighet som lyder under den.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:

1.       att för produkter och tjänster i arbetsträningshus för arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte i Vanda och Kervo välfärdsområde och i arbets- och dagverksamhet för personer med funktionsnedsättning tas ut avgifter enligt bifogade prislista från och med 1.4.2023;

2.       i enlighet med 82 § i förvaltningsstadgan delegera beslutanderätten till sektordirektören för vuxensocialarbete och funktionshinderservice att i fortsättningen besluta om de avgifter som tas ut för produkter och tjänster i träningshus för arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte och arbets- och dagverksamhet för personer med funktionsnedsättning.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.