Aluehallitus, kokous 13.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 310 Laurikoti -asumispalveluyksikön muuttaminen perheryhmäkodiksi

VAKEDno-2023-4624

Perustelut

Asian valmistelija: aikuissosiaalityön palvelualuejohtaja Henna Kaukonen-Nyholm

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella on kiireellinen tarve ilman huoltajaa tulleiden maahanmuuttajien perheryhmäkodille, sillä olemassa olevat perheryhmäkodit ovat täynnä. ELY-keskus vastaa perheryhmäkotitoiminnasta ja on pyytänyt Vantaan ja Keravan hyvinvointialuetta selvittämään mahdollisuutta perustaa hyvinvointialueelle perheryhmäkoti. Perheryhmäkoti on pienelle asiakasmäärälle toteutettavaa palvelua.   

Keravalla sijaitseva asumispalveluyksikkö Laurikoti on kuusipaikkainen kevyen tuen asumispalveluyksikkö. Laurikoti on pieni ja kodinomainen yksikkö, joka soveltuu ELY-keskuksen tarpeisiin ja muutettavaksi perheryhmäkodiksi. Asumispalveluyksikön nykyisille neljälle (4) asiakkaalle on mahdollista tarjota vastaava palvelu hyvinvointialueen sisällä toisessa maantieteellisesti mahdollisimman lähellä olevassa yksikössä, jossa asiakkaat saavat sekä lääkehoidollisen että moniammatillisen tiimin tuen. Asiakkaat ovat sijoitettavissa vastaaviin asumispalvelujen yksiköihin maksimissaan kuuden kuukauden kuluessa.   

Asumispalveluyksikkö Laurikodissa työskentelee kolme työntekijää. Työntekijöiden kanssa käydään yhteistoimintaneuvottelut ja työntekijät voivat siirtyä vastaaviin tehtäviin muihin hyvinvointialueen aikuissosiaalityön asumispalveluyksiköihin.  

Perheryhmäkodin perustamisesta tehdään ELY-keskuksen kanssa erillinen sopimus. ELY-keskus sitoutuu perheryhmäkodin ylläpitoon toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella, jossa on kuuden kuukauden molemminpuolinen irtisanomisaika. Perheryhmäkodin kustannukset maksetaan ELY-keskuksen toimesta kokonaisuudessaan.   

Asumispalveluyksikön muuttamisella perheryhmäkodiksi vastataan palvelualueen uudistustarpeisiin kohdentamalla resursseja, vuokraamalla kiinteistöä ja lisäämällä palvelua alaikäisille ilman huoltajaa tulleille maahanmuuttajille. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ja ELY-keskuksen yhteistyössä tuottama palvelutuotanto on kustannustehokasta, sillä ELY-keskus vastaa kustannuksista ja yhteys kotoutumisen sosiaalipalveluihin on saumaton. 

Ehdotus

Aluehallitus päättää muuttaa Laurikoti -asumispalveluyksikön perheryhmäkodiksi 1.5.2024 alkaen tai sopimuksen mukaan. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.