Områdesstyrelsen, möte 13-12-2023

Protokollet är granskat

§ 310 Ändring av boendeserviceenheten Laurikoti till ett familjegrupphem

VAKEDno-2023-4624

Beskrivning

Ärendets beredare: serviceområdeschefen för vuxensocialarbete Henna Kaukonen-Nyholm

I Vanda och Kervo välfärdsområde finns det ett brådskande behov av ett familjegrupphem för ensamkommande invandrare, eftersom de befintliga familjegrupphemmen är fulla. NTM-centralen ansvarar för familjegrupphemsverksamheten och har begärt att Vanda och Kervo välfärdsområde utreder möjligheten att inrätta ett familjegrupphem i välfärdsområdet. Familjegrupphem är en service som förverkligas för ett litet antal klienter.   

Boendeserviceenheten Laurikoti i Kervo är en boendeserviceenhet med lätt stöd med sex platser. Laurikoti är en liten och hemliknande enhet som lämpar sig för NTM-centralens behov och för att ändras till ett familjegrupphem. För de nuvarande fyra (4) klienterna vid boendeserviceenheten är det möjligt att erbjuda en motsvarande service inom välfärdsområdet vid en annan enhet som geografiskt ligger så nära den nuvarande som möjligt, och där får klienterna både medicinskt stöd och stöd av ett mångprofessionellt team. Klienterna kan placeras i motsvarande boendeserviceenheter inom högst sex månader.   

Vid boendeserviceenheten i Laurikoti arbetar tre personer. Samarbetsförhandlingar förs med medarbetarna och de kan förflyttas till motsvarande uppgifter vid andra boendeserviceenheter inom välfärdsområdets vuxensocialarbete.  

Om inrättandet av familjegrupphemmet ingås ett separat avtal med NTM-centralen. NTM-centralen förbinder sig att upprätthålla familjegrupphemmet genom ett tills vidare gällande avtal på vilket sex månaders ömsesidig uppsägningstid tillämpas. Samtliga kostnader för familjegrupphemmet betalas av NTM-centralen.   

Genom att ändra boendeserviceenheten till familjegrupphem svarar man på serviceområdets förnyelsebehov genom att allokera resurser, hyra fastigheter och förbättra servicen för minderåriga ensamkommande invandrare. Serviceproduktionen som genomförs i samarbete mellan Vanda och Kervo välfärdsområde och NTM-centralen är kostnadseffektiv, eftersom NTM-centralen svarar för kostnaderna och kontakten till socialservicen för integration är sömlös. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att ändra boendeserviceenheten Laurikoti till ett familjegrupphem från och med 1.5.2024 eller enligt avtal. 

Beslut

Beslutsförslaget antogs enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.