Områdesstyrelsen, möte 13-12-2023

Protokollet är granskat

§ 312 Köp av Träskända brandstationsfastighet

VAKEDno-2023-4662

Beskrivning

Ärendets beredare: chef för lokalcentralen Pasi Salo

Hyresavtalen för Hyvinge, Träskända samt Kervo-Tusby brandstationer har överförts till Vanda och Kervos välfärdsområde på grundval av lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen. I 25 § i denna lag fastställs att om inte välfärdsområdet och kommunen kommer överens om något annat övergår de avtal som gäller ordnande av social- och hälsovård och räddningsväsendet till välfärdsområdet den 1 januari 2023.

Köpet av Hyvinge, Träskända, Kervo och Tusby brandstationer ingår i Vanda och Kervo välfärdsområdes investeringsprogram 2023–2027.

Välfärdsområdets lokalcentral har förhandlat med kommunerna som äger brandstationerna om möjligheterna att köpa brandstationerna. Vid förhandlingarna kom man överens om att förbereda affärerna genom att genomföra konditionsbedömningar och fastighetsvärderingar av objekten.

Träskända brandstation färdigställdes år 2014. På fastigheten ligger den egentliga brandstationsbyggnaden och en FBK-byggnad samt ett brandstationstorn. Brandstationsbyggnadens yta är 2 311 m2.

Brandstationstomtens yta är 10 100 m2. I konditionsbedömningen av Träskända brandstation, som uppdaterades 5.11.2023, konstateras att objektets kondition som helhet huvudsakligen är bra (KK4). Konditionsbedömningsrapporten för Träskända brandstation finns bifogad.

Välfärdsområdets lokalcentral har beställt en fastighetvärdering för Träskända brandstation av Jones Lang LaSalle Finland Oy. Fastighetsvärderingen har gjorts i enlighet med internationella standarder för fastighetsvärdering. Som utgångsuppgifter för fastighetsvärderingen har man bland annat använt tidigare nämnda konditionsbedömning och objektets hyresavtal. Fastighetens marknadsvärde har fastställts till 5 400 000 euro. Värderingens noggrannhet har angetts till +/- 10 %. Värdets variationsintervall är därmed 4 900 000–5 900 000 euro.

Träskända stad har beställt en egen fastighetvärdering av Catella Oy, enligt vars värdering fastighetens marknadsvärde är 5 300 000 euro.

På basis av de förhandlingar som har förts mellan Vanda och Kervo välfärdsområde och Träskända stad föreslår man att köpesumman ska utgöra medeltalet av de fastighetsvärderingar som parterna har låtit göra, vilket är 5 350 000 euro.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. Vanda och Kervo välfärdsområde köper Träskända brandstationsfastighet som är belägen på adressen Asponkatu 9 och har fastighetsbeteckningen 186-9-926-12 för köpesumman 5 350 000 euro,
  2. befullmäktiga chefen för lokalcentralen att bereda och underteckna köpebrevet för Vanda och Kervo välfärdsområdes räkning,
  3. det ovan angivna genomförs som välfärdsområdets investering inom ramen för välfärdsområdets fullmakt att uppta lån och bokförs i balansräkningen som immateriella förnödenheter under posten bestående aktiva.

Beslut

Beslutsförslaget antogs enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Möte hantering

Representanten för ungdomsfullmäktige Tejwant Singh avlägsnade sig från sammanträdet kl. 10.21 under tiden då ärendet behandlades och beslut fattades. Han återvände till sammanträdet efter beslutsfattandet klockan 10.34.

Bilagor

Kompletterande material