Områdesstyrelsen, möte 13-12-2023

Protokollet är granskat

§ 311 Fortsättning av den tillfälliga stängningen av Ranunkelvägens tandklinik

VAKEDno-2023-4180

Beskrivning

Ärendets beredare: sektordirektören för hälsovårdstjänster Kati Liukko

En del av tandregleringsvården i Vanda och Kervo välfärdsområde har koncentrerats till de nio behandlingsrummen vid Ranunkelvägens tandklinik, som ligger på Ranunkelvägen 20 B, Vanda Fastigheten Kiinteistö Oy Simonrinne, där kliniken är belägen, har under år 2023 haft allvarliga problem med avloppen. Ärendet har utreds med fastighetsbolaget och man har genomfört reparationsarbeten på avloppssystemet. På hösten 2023 har situationen dock förvärrats: avlopp har blivit igensatta och avloppsvatten har upprepade gånger kommit in i tandklinikens lokaler. På grund av detta har det varit förbjudet att använda en del av utrymmena på kliniken och i behandlingsrummen har man upprepade gånger blivit tvungen att avbryta arbetet med patienterna. Efter avloppsläckagen har det genomförts omfattande desinficeringsåtgärder på kliniken innan patientarbetet har kunnat fortsätta.

Fastighetens ägare har inte längre kunnat reagera snabbt på situationen. Innan felen i avloppssystemet repareras kan Ranunkelvägens tandklinik inte användas för patientarbete på ett sätt som är patient- och arbetssäkert.

Verksamheten vid Ranunkelvägens tandklinik har med ett tjänsteinnehavarbeslut av serviceområdeschefen för munhälsovårdstjänster 8.11.2023, § 14 flyttats till andra lokaler för den tid då felen i avloppssystemet utreds och åtgärdas. Med tjänsteinnehavarbeslutet har verksamheten vid Ranunkelvägens tandklinik stängts för perioden 13.11.2023–12.1.2024 och verksamheten har från och med 20.11.2023 flyttats till tandkliniken på 2:a våningen vid Björkby hälsostation på adressen Vårdträdsgränden 15. Ifrågavarande klinik flyttades till den nya större enheten som inrättats på tredje våningen vid hälsostationen, vilket har gjort det möjligt att flytta tandregleringsvården till den gamla kliniken. 

Det är möjligt att återvända till Ranunkelvägens tandklinik först när fastighetens avlopp fungerar på ett sätt som garanterar patient- och arbetssäkerheten. Serviceområdet fortsätter att utreda avloppsproblemen i samarbete med lokalcentralen.

Enligt 33 § punkt 4 i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde hör det serviceområdesdirektörens befogenheter att besluta om tillfällig stängning eller flyttning av ett verksamhetsställe för högst två månader. Beslut om tillfällig stängning eller flyttning av verksamhetsställe får inte länkas längre än så. Om långvarigare stängningar besluter välfärdsområdesstyrelsen.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. på grund av det brådskande och nödvändiga behovet förlänga stängningen av Ranunkelvägens tandklinik för perioden 13.1.2024–31.5.2024 och att
  2. under denna tid fortsätta verksamheten vid Ranunkelvägens tandklinik på 2:a våningen vid Björkby hälsostation.

Beslut

Beslutsförslaget antogs enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.