Områdesstyrelsen, möte 13-12-2023

Protokollet är granskat

§ 307 Anvisningar och årsplan för 2023–2024 för internrevisionen

VAKEDno-2023-4595

Beskrivning

Ärendets beredare: stf. förvaltningsdirektör Riikka Liljeroos

Enligt § 51 i lagen om välfärdsområden ska välfärdsområdesstyrelsen ordna en oberoende internrevision av välfärdsområdet. I 96 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde anges följande: "Internrevisorn svara för verksamheten inom den interna kontrollen och rapporterar till välfärdsområdesdirektören. Internrevisionen kan även ordnas till exempel i samarbete med andra välfärdsområden. Den kan också köpas av utomstående tjänsteproducenter.

Tjänsterna för internrevision av Vanda och Kervo välfärdsområde för avtalsperioden 2023–2024 har konkurrenssatts på hösten. Välfärdsområdesdirektören har med sitt upphandlingsbeslut 5.12.2023 § 75 valt KPMG Oy Ab som tjänsteprocenten för internrevisionen. Avtalsperioden pågår till 31.12.2024 och avtalet avses undertecknas genast när tjänsteinnehavarbeslutet har vunnit laga kraft.

Enligt 97 § i förvaltningsstadgan ska den interna revisionen på ett objektivt och oberoende sätt utvärdera organiseringen av den interna kontrollen, riskhanteringen och koncernövervakningen samt rapportera om utvärderingen och föreslå åtgärder för att utveckla systemet. Den interna revisionen ger rapporter till välfärdsområdesstyrelsen och välfärdsområdesdirektören. Internrevisionen kan komma med initiativ och förslag om hur uppgifterna för revisionsnämnden, revisorerna, internrevisionen samt Statens revisionsverk kunde samordnas på ett så ändamålsenligt sätt som möjligt. Välfärdsområdesstyrelsen ska godkänna anvisningarna för internrevisionen. Vidare enligt 99 § i förvaltningsstadgan godkänner välfärdsområdesstyrelsen en årsplan för internrevisionen, enligt vilken riskhanterings-, kontroll-, lednings- och förvaltningsprocesserna utvärderas.

I de bifogade anvisningarna för internrevisionen specificeras definitionerna för internrevision i förvaltningsstadgan samt fastställs syftet och principerna för internrevisionen av Vanda och Kervo välfärdsområde, dess behörighet och verksamhetsområde, befogenheter och ansvar, rätt att erhålla information samt genomförandet och rapporteringen av verksamheten. Dessutom innehåller dokumentet internrevisionens årsplan för 2023–2024.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. godkänna anvisningarna och årsplanen för 2023–2024 för internrevisionen enligt bilagan,
  2. konstatera, att dokumentet uppdateras i slutet av 2024 enligt de uppdateringsbehov som framkommer.

 

Ändrat beslutsförslag:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. godkänna anvisningarna och årsplanen för 2023–2024 för internrevisionen enligt bilagan med följande tillägg:
    • Punkt 7 Årsplan, underpunkt 1 Vanda och Kervo välfärdsområdes verksamhet med köpta tjänster tillfogas inom parentes anmärkningen ”(ett tyngdpunktsområde är de köpta tjänsterna för vård utom hemmet inom barnskyddet)”.
    • Punkt 7 Årsplan tillfogas en ny underpunkt 4) ”Funktionaliteten av samarbetet mellan välfärdsområdet och HUS-sammanslutningen, i synnerhet gällande budgeteringsprocessen”.
  2. konstatera att dokumentet uppdateras i slutet av 2024 enligt de uppdateringsbehov som framkommer.

Beslut

Det ändrade beslutsförslaget antogs antogs enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Möte hantering

Ledamot i välfärdsområdesstyrelsen Eva Tawasoli anmälde jäv på grund av generalklausulen och avlägsnade sig från sammanträdet kl. 10.10 för den tid då ärendet behandlades och beslut fattades. Hon återvände till sammanträdet efter beslutsfattandet klockan 10.19.