Aluehallitus, kokous 13.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 312 Järvenpään paloasemakiinteistön ostaminen

VAKEDno-2023-4662

Perustelut

Asian valmistelija: tilakeskuspäällikkö Pasi Salo

Hyvinkään, Järvenpään sekä Kerava-Tuusulan paloasemien vuokrasopimukset ovat siirtynyt Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annetun lain perusteella. Lain 25 §:ssä todetaan, että hyvinvointialueelle siirtyvät sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämiseen liittyvät sopimukset 1 päivästä tammikuuta 2023, jolleivät hyvinvointialue ja kunta toisin sovi.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen investointiohjelmaan 2023-2027 sisältyy Hyvinkään, Järvenpään ja Keravan ja Tuusulan paloaseman osto.

Hyvinvointialueen tilakeskus on neuvotellut paloasemat omistavien kuntien kanssa mahdollisuudesta ostaa paloasemat. Neuvotteluissa sovittiin, että kauppoja valmistellaan teettämällä kohteisiin kuntoarviot ja kiinteistöarviot.

Järvenpään paloasema on valmistunut vuonna 2014. Kiinteistöllä sijaitsee varsinainen paloasemarakennus ja VPK-rakennus sekä palotorni. Paloasemarakennuksen pinta-ala on 2311 m2.

Paloaseman tontin pinta-ala on 10 100 m2. Järvenpään paloaseman 5.11.2023 päivätyssä kuntoarviossa on todettu, että kokonaisuutena kohde on pääasiassa kuntoluokassa hyvä (KL4). Järvenpään paloaseman kuntoarvioraportti on oheismateriaalina.

Hyvinvointialueen tilakeskus on tilannut Järvenpään paloaseman kiinteistöarvion Jones Lang LaSalle Finland Oy:ltä. Kiinteistöarvio on laadittu kansainvälisten kiinteistöarviointistandardien mukaisesti. Kiinteistöarvion laadinnan lähtötietoina on käytetty mm. edellä mainittua kuntoarviota ja kohteen vuokrasopimusta. Kiinteistön markkina-arvoksi on saatu 5 400 000 euroa. Arvion tarkkuudeksi on ilmoitettu +/- 10 %. Arvon vaihteluväli on tällöin 4 900 000–5 900 000 euroa.

Järvenpään kaupunki on tilannut oman kiinteistöarvion Catella Oy:ltä, jonka arvion mukaan kiinteistön markkina-arvoksi on saatu 5 300 000 euroa.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ja Järvenpään kaupungin käymien neuvottelujen perusteella kauppahinnaksi esitetään osapuolten teettämien kiinteistöarvioiden keskiarvoa, joka on 5 350 000 euroa.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. että Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ostaa osoitteessa Asponkatu 9 sijaitsevan Järvenpään paloasemakiinteistön, kiinteistötunnus 186-9-926-12 kauppahinnalla 5 350 000 euroa;
  2. valtuuttaa tilakeskuspäällikön valmistelemaan ja  allekirjoittamaan kauppakirjan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen puolesta;
  3. että yllä esitetty toteutetaan hyvinvointialueen lainanottovaltuuden puitteissa hyvinvointialueen investointina, joka kirjataan taseen pysyvien vastaavien erään kuuluvina aineettomina hyödykkeinä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Nuorisovaltuuston edustaja Tejwant Singh poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi klo 10.21. Hän saapui takaisin kokoukseen päätöksenteon jälkeen klo 10.34.

Liitteet

Oheismateriaali