Pelastuslautakunta, kokous 9.10.2024

§ 41 Kärkiyksiköiden hankinta Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselle

VAKEDno-2024-3038

Perustelut

Hankinnan kohteena on kärkiyksiköiden hankinta Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselle. 

Tarjouspyynnössä pyydettiin tarjousta kärkiyksiköistä ja niiden optiokalustoista Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselle. Vantaan ja Keravan hyvinvointialue tilaa ensimmäisenä sopimusvuotena kaksi (2) kärkiyksikköä, minkä jälkeen kärkiyksiköitä tilataan 0-2 kpl vuodessa, kuitenkin enintään kuusi (6) kpl koko sopimuskautena. Hankinnan kohde ja sitä koskevat vaatimukset kuvattiin tarjouspyynnössä ja sen liitteissä. Hankintasopimus on määräaikainen kaksi vuotta allekirjoituksesta. Hankintaan sisältyy lisäksi kaksi yhden vuoden (1+1) optiota. 

Hankintamenettelyllä valitaan yksi (1) Toimittaja. Hankintaa ei ole jaettu osiin, koska hankinnan kohde muodostaa luontevan hankintakokonaisuuden, jonka jakaminen tekisi hankinnan ja sopimuksen toteuttamisesta hankalaa. Täten mainittu hankintakokonaisuus johtaa kokonaistaloudelliseen edullisuuteen hyvinvointialueelle. Tilaaja ei sitoudu hankittaviin määriin. 

 

Hankintamenettely 

Hankinta oli EU-kynnysarvon ylittävä hankinta. Hankintailmoitus on julkaistu HILMA ilmoituskanavassa 3.7.2024. Tarjousten jättöpäivämäärä oli 23.8.2024. 

Hankintamenettelynä käytettiin avointa menettelyä. 

Tarjousaikana tarjoajilla oli mahdollisuus esittää lisäkysymyksiä tarjouspyyntöön liittyen 5.8.2024 klo: 12:00 mennessä ja esitettyihin kysymyksiin vastattiin 6.8.2024. 

Tarjousten jättämisen määräaikaan,​ 23.8.2024 klo: 15:00,​ mennessä saapui yksi (1) tarjous. Tarjouksen jätti Saurus Oy 

 

Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen 

Tarjoaja täytti soveltuvuusvaatimukset koskien referenssejä. Hankintayksikkö tulee tarkastamaan hankintalain 80 §:n mukaiset pakolliset poissulkuperusteet sekä tilaajavastuulain mukaiset selvitykset ennen hankintasopimuksen tekemistä.  

 

Tarjouksen tarjouspyynnön mukaisuus 

Hankintalain 79 §:n mukaan ennen tarjousten valintaa hankintayksikön on tarkistettava, että tarjous on hankintailmoituksessa ja hankinta-asiakirjoissa asetettujen vaatimusten, ehtojen ja perusteiden mukainen. Ehdokkaat tai tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta.    

Soveltuvuusvaatimukset täyttäneen tarjoajan tarjous täytti myös tarjouspyynnössä hankinnan kohteelle asetetut vähimmäisvaatimukset. 

 

Tarjousvertailu 

Valintaperusteena on kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous, hinta- laatusuhteeltaan paras. Sopimuskumppaniksi valitaan parhaan hinta-laatusuhteen tarjonnut tarjoaja. 

Vertailuhinta muodostuu hinta-laatusuhteesta, jonka kokonaispisteet muodostuvat sekä hinnasta 80% ja laadusta 20%. Tarjoajan oli siten mahdollista saada hintapisteitä yhteensä 80 ja laatupisteitä yhteensä 20. 

Korkeimman kokonaispistemäärän saanut on tarjouskilpailun voittaja, ja valitaan sopimustoimittajaksi. Tarjouskilpailun voitti Saurus Oy. 

Vertailu ilmenee liitteestä 1 tarjousvertailu. 

 

Sovelletut oikeusohjeet 

Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016)  

Hallintolaki (434/2003) 

Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä (1233/2006) 

 

Hankintasopimus  

Hankintasopimus syntyy vasta kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätös perusteluineen ja valitusosoituksen tiedoksi. 

Päätösehdotus

Pelastuslautakunta päättää:

  1. hankkia kilpailutuksen ajoneuvot Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselle Saurus Oy:lta siten, että sopimuskausi on kaksi vuotta määräaikainen sopimuksen allekirjoituksesta. Hankintaan sisältyy lisäksi kaksi yhden vuoden (1+1) optiovuotta. Hankinnan arvioitu arvo on noin 2 003 443 euroa (alv 0 %).  
  2. oikeuttaa pelastusjohtajan allekirjoittamaan sopimuksen Saurus Oy:n kanssa, kun hankintapäätös on lainvoimainen. 

Liitteet

Oheismateriaali