Pelastuslautakunta, kokous 9.10.2024

§ 42 Keski-Uudenmaan pelastuslautakunnan lausunto pelastustoiminnan päivitetyn toimintavalmiuden suunnitteluohjeen luonnoksesta

VAKEDno-2023-3031

Perustelut

Asian valmistelija: apulaispelastusjohtaja Jussi Rahikainen

Sisäministeriö on 31.8.2022 asettanut pelastustoimen toimintavalmiuden suunnitteluohjeen uudistaminen -hankkeen (VN/18671/2022-SM-10) ajalle 7.9.2022-31.12.2024. Toimintavalmiuden suunnitteluohjeen päivittäminen on kirjattu pääministeri Orpon hallitusohjelmaan. Sisäministeriö pyytää lausuntoa päivitetyn toimintavalmiuden suunnitteluohjeen luonnoksesta 27.9.2024 mennessä. Keski-Uudenmaan pelastuslaitos on saanut lisäaikaa lausunnolle 10.10.2024 asti. 

Voimassa oleva pelastustoimen toimintavalmiuden suunnitteluohje on laadittu vuonna 2012. Ohjeella määritellyillä kriteereillä tuetaan pelastustoiminnan palveluiden suunnittelua ja toteutusta. Pelastustoiminnan palvelutasosta päätetään pelastustoimen palvelutasopäätöksessä.  

Pelastustoimen toimintavalmiuden suunnitteluohjeella ohjataan pelastustoimea suunnittelemaan pelastustoiminnan ja varautumisen tehtävät niihin tehtäviin ja tilanteisiin, joita onnettomuuksien ehkäisytyöllä ei ole kyetty estämään. Ohjeella määritellään, miten toimintavalmius suunnitellaan paikallisten päivittäisten onnettomuuksien hoitamiseksi. Lisäksi määritellään, kuinka toimintavalmiutta tulee luoda ja ylläpitää laajamittaisia onnettomuuksia varten. Poikkeusoloihin varaudutaan sisäministeriön pelastustoimen valmiussuunnittelusta erikseen annetun ohjeen mukaan. 

Pelastustoiminnan toimintavalmiuden suunnitteluohje ohjaa merkittävässä määrin pelastustoimen suorituskyvyn suunnittelua sekä palveluverkon suunnittelua. Näin ollen se vaikuttaa merkittävästi pelastustoimen kustannustasoon sekä toimitilojen että henkilöstön osalta.  

Pelastustoimen järjestämislain 3 §: mukaan hyvinvointialueen pelastustoimen palvelutason tulee vastata kansallisia, alueellisia ja paikallisia tarpeita ja onnettomuusuhkia ja muita uhkia. Palvelutasoa määriteltäessä on otettava huomioon myös toiminta valmiuslain (1552/2011) 3 §:ssä tarkoitetuissa poikkeusoloissa ja niihin varautuminen. Pelastustoimen palvelut on suunniteltava ja toteutettava siten, että ne voidaan hoitaa mahdollisimman tehokkaalla ja tarkoituksenmukaisella tavalla ja että onnettomuus- ja vaaratilanteissa tarvittavat toimenpiteet voidaan suorittaa viivytyksettä ja tehokkaasti. 

Pelastustoimen järjestämislain 6 §:n mukaan sisäministeriön asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä palvelutasopäätösten sisällön perusteista, rakenteesta ja seurannasta sekä aluehallintoviraston suorittamasta arvioinnista. Sisäministeriö on antanut asetuksen pelastustoimen palvelutasopäätöksestä (1225/2022). 

Asetuksessa pelastustoimen palvelutasopäätöksessä on määrätty palvelutasopäätöksen keskeinen sisältö. Nyt lausuttavana olevassa ohjeessa annetaan velvoite laatia uusi, palvelutasopäätöksen kanssa päällekkäinen, vuosittainen toimintavalmiussuunnitelma, joka tulee merkittävästi vaikuttamaan pelastustoimen palvelutasoon ja kustannuksiin. Hyvinvointialueiden näkökulmasta ohjeen sijasta tulee antaa asetus ja samalla on tehtävä vaikutusten arviointi kansallisesti. 

Päätösehdotus

Pelastuslautakunta päättää antaa sisäministeriölle liitteen mukaisen lausunnon toimintavalmiuden suunnitteluohjeen luonnoksesta.