Pelastuslautakunta, kokous 9.10.2024

§ 38 Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen investointisuunnitelma 2025 – 2028 muutosesitys

VAKEDno-2022-702

Perustelut

Asian valmistelija: Apulaispelastusjohtaja Jussi Rahikainen 

 

2025 investointisuunnitelman muutosesityksen valmistelu ja lähettäminen valtiolle tarkastettavaksi 

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastuslautakunnan tulee Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 24 §:n mukaisesti tehdä esitys Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluehallitukselle pelastuslaitoksen investointisuunnitelmaksi. 

Vuosien 2025–2028 investointisuunnitelma käsiteltiin pelastuslautakunnassa 3.11.2023, Vantaan ja Keravan aluehallituksessa 28.11.2023 ja hyväksyttiin aluevaltuustossa 12.12.2023 lähetettäväksi sosiaali- ja terveysministeriölle, sisäministeriölle ja valtiovarainministeriölle. 

Valtio hylkäsi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen investointisuunnitelman, joten hyvinvointialue valmistelee siihen muutosesitystä. Pelastustoimen osalta tässä yhteydessä muutetaan rakennettavien paloasemien järjestystä ja tarkennetaan hankittavaa ajoneuvokalustoa ja muuta kalustoa. 

Edellä mainituilla täydennyksillä tehty pelastuslaitoksen investointisuunnitelman muutosesitys 2025–2028 liitetään osaksi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen muutosesitystä ja toimitetaan aluehallituksen käsittelyn ja aluevaltuuston päätöksen jälkeen valtiolle. 

 

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen vuosien 2025-2028 investointisuunnitelman muutosesityksen sisältö  

Vantaalle rakennetaan neljä uutta valmiusasemaa vuosina 2023–2027, tällä vastataan AVIn korjausmääräykseen. Valmiusasemat rakennetaan omaan taseeseen ja rahoitetaan pitkäkestoisella lainalla. Vuonna 2025 aloitetaan Myyrmäen valmiusaseman suunnittelu, hankkeen investointikustannuksiksi on laskettu 5,5 miljoonaa euroa. 

Pelastuslaitoksen henkilöstö- ja miehistöajoneuvokalustoa uusitaan vuonna 2025 yhteensä 5 henkilöauton osalta. Rahoitus toteutetaan pitkäkestoisella lainalla, joka huomioidaan poistoina talousarviossa. Investointikuluiksi on laskettu 165 000 euroa. 

Pelastustoimen operatiivista ajoneuvokalustoa uusitaan jatkuvan ylläpidon suunnitelman mukaisesti sekä uusia kärkiyksiköitä hankitaan AVIn korjausmääräykseen vastaamiseksi. Vuonna 2025 hankitaan 2 operatiivista johtoyksikköä, 2 sammutusyksikköä, 1 säiliöauto ja 1 kärkiyksikkö. Rahoitus toteutetaan pitkäkestoisella lainalla, joka huomioidaan poistoina talousarviossa. Investointikuluiksi on laskettu 2,425 miljoonaa euroa. 

Käytössä olevan vanhentunutta laite- ja kalustokantaa korvataan, uudet asemat kalustetaan ensikertaa ja niiden viestiyhteydet rakennetaan, vanhentuneita väestönhälyttimiä korvataan ja uusia hankinta suunnitelman mukaisesti. Rahoitus toteutetaan käyttötaloudesta ja investoinnit huomioidaan kertapoistona. Investointikuluiksi on laskettu 260 000 euroa. 

Päätösehdotus

Pelastuslautakunta päättää esittää Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen investointisuunnitelman 2025–2028 muutosesityksen liittämistä osaksi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vastaavaa muutosesitystä. Muutosesitys käsitellään aluehallituksessa ja edelleen aluevaltuustossa, joka päättää sen lähettämisestä hyväksyttäväksi valtiolle. Valmistelijat voivat tehdä esitykseen teknisiä tarkennuksia, kun sitä yhteensovitetaan hyvinvointialueen investointisuunnitelman muutosesitykseen.