Pelastuslautakunta, kokous 9.10.2024

§ 43 Avustuksen myöntäminen Ukrainan pelastustoimelle

VAKEDno-2024-4364

Perustelut

Asian valmistelija: pelastusjohtaja Jyrki Landstedt

Ukrainan valtio on joutunut sotaan Venäjän hyökättyä maahan torstaina 24.2.2022. Sotatilanteen ja aseellisen voiman käytön seurauksena Ukrainan pelastustoimi on menettänyt sodassa paljon sekä henkilöstöä että kalustoa. Ukrainan pelastustoimi on pyytänyt kansainvälistä apua. Useat pelastustoimen toimijat Suomessa ovat tehneet tukipäätöksiä Ukrainan pelastustoimen auttamiseksi. Keski-Uudenmaan pelastuslaitos on jo kaksi kertaa lähettänyt avustuksensa Ukrainaan ja näin pyrkinyt auttamaan Ukrainan pelastustoimea selviämään sodan keskellä. 

Avuntarve ei ole Ukrainassa vähentynyt, Keski-Uudenmaan pelastuslaitos haluaa osoittaa jälleen tukensa ukrainalaisille pelastusalan ammattilaisille ja vapaaehtoisille tässä erittäin surullisessa ja järkyttävässä tilanteessa avustamalla Ukrainan pelastustoimea sodasta aiheutuneiden ongelmien lieventämiseksi. Avustus annetaan ajoneuvojen ja kaluston muodossa sisäministeriön ja Euroopan Unionin pelastuspalvelumekanismin kautta. 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen uudistusohjelma ja lisäsäästöt koskevat myös Keski-Uudenmaan pelastuslaitosta ja pelastuslaitos on laatinut suunnitelman siitä, miten nämä vuodelle pelastuslaitokselle osoitetut säästöt saadaan toteutettua. Nyt lahjoitettavaksi aiottua kalustoa ei ole suunniteltu käytettävän uudistusohjelman ja lisäsäästöjen kattamiseen vuonna 2024. 

Päätösehdotus

Pelastuslautakunta merkitsee tiedoksi, että pelastusjohtaja lahjoittaa viranhaltijapäätöksellään Ukrainan pelastustoimelle liitteen mukaiset ajoneuvot ja muun kaluston.