Aluehallitus, kokous 11.2.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 34 Maakuntien tilakeskus Oy:n omistajastrategian hyväksyminen

VAKEDno-2024-4660

Perustelut

Asian valmistelija: juristi Tiia Tuovinen

Maakuntien tilakeskus Oy on valtion, hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän omistama yhtiö, jonka liiketoiminta koostuu kahdesta kokonaisuudesta:  

  1. Yhtiö toimii hyvinvointialuelain (611/2021) 21 §:n mukaisena valtakunnallisena toimitila- ja kiinteistöhallinnon osaamiskeskuksena, jonka tehtävänä on ylläpitää hyvinvointialueiden yhteistä tilatietojärjestelmää ja siihen liittyviä palveluja sekä antaa vuosittain hyvinvointialueille ja valtioneuvostolle selvitys hyvinvointialueiden tekemistä toimitiloja koskevista investointipäätöksistä ja niiden vaikutuksista hyvinvointialueiden talouteen. Näitä palveluita koskien hyvinvointialueilla ja niiden tytäryhteisöillä on hyvinvointialuelaissa säädetty käyttövelvoite. 

  1. Yhtiö voi myös tuottaa muita toimitila- tai kiinteistöhallintoa koskevia palveluja. 
     

Osakkaiden omistusosuudet perustuvat 30.12.2022 allekirjoitettuun luovutuskirjaan, jossa osakkeiden on sovittu jakautuvan asukaslukujen (per 31.12.2021) mukaisessa suhteessa sote-voimaanpanolain 63 §:ssä tarkemmin määritellyin tavoin. Valtiolla on yksi erilajinen osake, jolla on yhtiöjärjestyksessä määrätyt erityisoikeudet. 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen omistusosuus yhtiöstä on 3,3 %. 

Osakassopimuksen mukaan yhtiön toimintaa rahoitetaan ensisijaisesti tulorahoituksella. Osakassopimuksessa on sovittu, että yhtiön tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa osinkoina osakkeenomistajilleen. Yhtiön toiminnan myötä mahdollisesti kertyvistä rahavaroista ja niiden käytöstä on sovittu osakassopimuksen osinkopolitiikkaa koskevassa luvussa. 

Yhtiön yhtenä omistajana toimiva valtio on määritellyt Maakuntien tilakeskus Oy:n valtion erityistehtäväyhtiöksi (Valtioneuvoston omistajapoliittinen periaatepäätös 2024). Yhtiön erityistehtävänä on: "Maakuntien tilakeskus ylläpitää hyvinvointialueiden yhteistä tilatietojärjestelmää ja siihen liittyviä palveluja, toimii hyvinvointialueiden toimitila- ja kiinteistöhallinnon valtakunnallisena osaamiskeskuksena sekä tukee valtiota hyvinvointialueiden investointien ohjauksessa". 

Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2024 noin 8,4 miljoonaa euroa (2023: 8,6 miljoonaa euroa) ja yhtiössä työskenteli 31.12.2024 yhteensä 36 henkilöä (31.12.2023: 34 henkilöä). 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ostot Maakuntien tilakeskus Oy:ltä ovat olleet vuonna 2023 yhteensä 277 211 euroa ja vuonna 2024 tammi-syyskuun ajalta (1.1.-30.9.2024) yhteensä 193 138 euroa. Maakuntien tilakeskus Oy:ltä ostetaan yhtiön lakisääteiseen tehtävään perustuvaa tila- ja vuokrahallinnan järjestelmän ohjelmistopalveluita eli palvelumaksut ovat Modulo-ohjelmiston käyttö- ja ylläpitomaksuja.

Maakuntien tilakeskus Oy:n omistajastrategia 

Yhtiökokouksessa 25.4.2024 on päätetty, että osakkaat valmistelevat yhteisen omistajastrategian valtion (valtiovarainministeriön) koordinoimana. Omistajastrategiaa on valmisteltu yhtiön omistajien kesken lokakuusta 2024 tammikuuhun 2025. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta valmisteluun on osallistunut juristi ja tilakeskuksen päällikkö. Edunvalvontajaosto on käsitellyt omistajastrategian valmistelua kokouksissaan 14.11.2024 § 43 sekä 3.12.2024 § 47.

Käytyjen keskustelujen ja kommentointikierrosten perusteella on valmistunut omistajastrategia-asiakirja, joka on liitteenä. Omistajastrategiassa omistajat ilmaisevat yhtiölle omistajien yhdessä yhtiölle asettamat keskeiset strategiset tavoitteet ja yhtiö raportoi omistajille säännöllisesti omistajastrategian toteutumisesta. Valmistuneessa omistajastrategiassa on huomioitu yhtiön tehtäviä koskeva hyvinvointialuelain säännös, eikä omistajastrategia edellytä muutoksia osakassopimukseen tai yhtiöjärjestykseen.  

Hyvinvointialueet ja niiden määräysvallassa olevat, osaamiskeskuksen toimialan tehtäviä hoitavat yhteisöt, jotka eivät toimi kilpailutilanteessa markkinoilla, ovat hyvinvointialuelain mukaan velvollisia käyttämään tilatietojärjestelmää ja siihen liittyviä palveluja. Valmistuneessa omistajastrategiassa korostetaan muun muassa sitä, että yhtiön tuottamista palveluista tulee syntyä hyvinvointialueille toiminnallisia hyötyjä ja mitattavia kustannussäästöjä. Yhtiön palvelujen tulee olla mahdollisimman kustannustehokkaita ja hinnoittelun tulee perustua omakustannusperiaatteeseen huomioiden toiminnan kehittäminen. 

Ehdotus

Auehallitus päättää päättää hyväksyä liitteenä olevan Maakuntien tilakeskus Oy:n omistajastrategian.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Esittelijä teki seuraavan tekstilisäyksen selostusosaan: "Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ostot Maakuntien tilakeskus Oy:ltä ovat olleet vuonna 2023 yhteensä 277 211 euroa ja vuonna 2024 tammi-syyskuun ajalta (1.1.-30.9.2024) yhteensä 193 138 euroa. Maakuntien tilakeskus Oy:ltä ostetaan yhtiön lakisääteiseen tehtävään perustuvaa tila- ja vuokrahallinnan järjestelmän ohjelmistopalveluita eli palvelumaksut ovat Modulo-ohjelmiston käyttö- ja ylläpitomaksuja." ​​​​​​ Lisäys on huomioitu pöytäkirjassa.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohjeet

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen aluehallitukselle. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen. Oikaisuvaatimus toimitetaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle.

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään:

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, aluehallitus

Osoite:
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue / kirjaamo
PL 1000, 01301 Vantaa
kirjaamo@vakehyva.fi

p. 09 419191

Voit myös toimittaa oikaisuvaatimuksesi paikan päällä

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon 7 päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksiantotodistukseen merkittynä aikana taikka kolmantena päivänä sähköisen viestin lähettämisestä.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on oikaisuvaatimuksen tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä. Sähköinen viesti katsotaan saapuneeksi viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimus lähetetään aina omalla vastuulla.