Perustelut
Asian valmistelija: henkilöstöjohtaja Anne Sivula
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vuoden 2025 talousarviossa todetaan toimenpiteitä tehtävän systemaattisesti, jotta henkilöstökokemusta parannetaan ja sitä kautta tuloksellisuutta sekä palvelujen laatua ja saatavuutta voidaan turvata. Yksi toimenpide on tulospalkkiomallin pilotointi. Talousarvioon asia on kirjattu: ”Tuodaan aluehallituksen päätöksentekoon uudistusohjelman toteuttamista tukeva tulospalkkauspilotti”. Nykyään tulospalkkiota ei hyvinvointialueella ole käytössä. Palkkion kokeilulla on tarkoitus luoda malli, jolla korjataan nykyistä tilannetta, jossa tuloksellisuudesta suoraan tavoitteisiin sidottuna ei palkita.
Tulospalkkion yleiset periaatteet on kirjattu hyvinvointialan yleisen virka- ja työehtosopimuksen (HYVTES) palkkausluvun 13 §:än. Niitä tarkentaen on hyvinvointialueella laadittu pariaatteet, joiden mukaan tulospalkkiota on tarkoitus pilotoida enintään kolmessa työyhteisössä tai vastaavassa. Pilotilla kerätään mallista kokemusta niin johtamisen kuin henkilöstön näkökulmasta. Pilotti kestää lokakuun loppuun 2025 saakka. Sen jälkeen edellä kerrottujen kokemusten perusteella periaatteita tarkennetaan ja päätetään palkkion jatkosta.
Henkilöstöedustajien kanssa periaatteista on keskusteltu HR-toimikunnassa 16.1.2025.
Tulospalkkio pilotin tavoitteena on:
- Tukea hyvinvointialueen tavoitteiden toteutumista.
- Toteuttaa toimintakulttuurin muutosta ja sitä varten luotua johtamislupausta kohti tavoitteellista johtamista ja ohjata koko organisaatiota tavoitteelliseen toimintaan.
- Mallintaa tavoitteiden mittarointia ja seurantaa.
- Luoda pohja tulospalkkion laajentamiselle, niin että pilotin avulla palkkion ohjeet ja säännöt saadaan toimiviksi.
Tulospalkkiopiloteiksi valinnan kriteerit:
- Kohdentuvat asioihin, jotka on todettu esimerkiksi tuotantotapa-analyyseissä selkeitä parantamis- tai tehostamistoimia vaativiksi, ja jotka ovat osa uudistusohjelman toimenpiteiden toteutusta.
- Tavoitteellisuudessaan, mitattavuudessaan ja vaikuttavuudessaan luovat mallia jatkossakin tuloksellisuudesta palkitsemiselle koko hyvinvointialueella.
- Koskee toimenpiteitä, joiden tavoitteet:
- on asetettu vuodelle 2025 ja siitä voidaan johtaa tavoitteet ajankohtaan 30.10.2025,
- ovat seurattavissa/todennettavissa.
- Toimenpiteiden tavoitteisiin henkilöstö voi aidosti omalla tekemisellään vaikuttaa.
- Pilotin kokoluokka voi olla enintään tehtäväalue, mutta mieluummin yhden lähijohtajan johtaman kokonaisuuden kokoinen.
Tulospalkkiopilottien valintaprosessi:
- Aluehallitus päättää tulospalkkion yleiset periaatteista kokouksessaan 11.2.2025.
- Toimialat tekevät esityksensä piloteista viimeistään 5.3.2025.
- Enintään 1 esitys / toimiala
- Esityksessä on kuvattava esitettävä tiimi/työryhmä tms. ja perustelut, mitkä ovat tavoitteet, mittarit ja tavoitetasot, montako työntekijää tiimissä/työryhmässä tms. on, mikä on potentiaalinen kustannushyöty ja muut hyödyt tavoitteiden toteutumisesta.
- Hyvinvointialuejohtaja tekee piloteista päätöksen. Tiimit/työryhmät saavat tiedon pilotoinnistaan 11.3.2025.
- Tiimien/työryhmien henkilöstö ja lähijohto valmennetaan tulospalkkion ideaan ja omaan vaikutusmahdollisuuteen tavoitteiden toteuttamisessa.
Palkkion enimmäismäärä on 500 euroa työntekijää kohden kuitenkin niin, että pilotoinnin kokonaiskustannus saa olla enintään 100 000 euroa. Maksettava summa määräytyy sen mukaan, miten asetetut tavoitteet toteutuvat. Pilottia varten ei hyvinvointialueen talousarviossa ole varattu erikseen määrärahaa, vaan ne maksetaan työntekijöiden työyksikön määrärahoista. Työyksikön määrärahat voivat palkkion vuoksi ylittyä.
Esityksen vaikuttavuusarviointi:
Johtamisen näkökulmasta tulospalkkio palvelee johtamista, hyvinvointialueen tahtotilaa siirtyä tavoitteelliseen toimintaan, jossa johtamisrooliin oleellisesti kuuluu tavoitteiden kautta valmentava johtaminen, uskallus ohjata onnistumaan ja puuttua tarvittaessa sekä myös palkita onnistumisista. Työryhmän tai vastaavan palkitseminen ohjaa yhteiseen työhön, yhteisöohjautuvuuteen ja sitä kautta yhteiseen vastuunottoon ja tuloksellisuuteen.
Henkilöstön näkökulmasta tulospalkkiolla on henkilöstökokemusta parantava vaikutus, jos ja kun palkkio koetaan oikeudenmukaiseksi ja palkkioon voi omalla työsuorituksella vaikuttaa. Palkkion avulla totutellaan mittareihin, tavoitteisiin ja suoriutumisen seurantaan ja jatkuvaan parantamiseen. Yhdenvertaisuuden näkökulmasta tulospalkkiokokeilu on luonnollisesti haaste, kun se koskee pilotointivaiheessa vain pientä osaa henkilöstöstä. Koska pilotointi koskee vain pientä henkilöstöjoukkoa, se voi tuottaa epäoikeudenmukaisuuden kokemuksen osalle henkilöstöä; vaikka olisi kuinka loistavat tulokset, pilottien ulkopuolelta ei pääse tulospalkkion piiriin vuoden 2025 aikana. Toisaalta tulospalkkiota on järkevää kokeilla alkuvaiheessa juuri pilotoinnin kautta, jotta varsinaiset koko hyvinvointialueen tulospalkkion määräytymisperiaatteet saataisiin luotua mahdollisimman toimiviksi.
Hyvinvointialueen toiminnalle palkkiolla on merkitystä tuloksellisuuden parantumisena ja hyvinvointialueen strategisten päämäärien eli tavoitteellisuuden ja tuottavuuden toteutumisena.
Asiakkaille tulospalkkion vaikuttavuus tuottaa hyötyä tuloksellisemman toiminnan kautta. Pilottien valinnassa painoarvoa on niillä, joilla on mittaristossaan asiakkaan saaman palvelun laatuun liittyviä tavoitteita.
Tulospalkkiopilotin periaatteiden hyväksyminen tuodaan aluehallituksen päätettäväksi, sillä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 24 §:n mukaan aluehallitus vastaa hyvinvointialueen henkilöstöpolitiikan yleisperiaatteista.
Tulospalkkiokokeilun tuloksia arvioidaan marraskuussa 2025. Periaatteita tarkennetaan ja viilataan havaittujen muutostarpeiden perusteella. Aluehallitukselle raportoidaan tulospalkkiokokeilun joulukuussa 2025 ja alustava tarkoituksena on, että aluehallitus voisi päättää hyvinvointialueen tulospalkkiomallista alkuvuodesta 2026 tarkemmin.
Päätös
Aluehallitus päätti yksimielisesti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.
Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.