Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta, kokous 9.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 30 Hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan myönnettävien avustusten haun avaaminen

VAKEDno-2022-587

Perustelut

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 25 §:n mukaan lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan tehtävänä on koordinoida hyvinvointialueen järjestöyhteistyötä. Lisäksi samaisen pykälän mukaan lautakunnan tehtävänä on päättää avustushaun avaamisesta ja laatia aluehallitukselle ehdotus avustusten myöntämisestä aluehallituksen vahvistamien avustusperiaatteiden pohjalta. 

Järjestöavustusvalmistelu käynnistyi keväällä 2022. Linjaus avustusten jakamisesta ja hyvinvointialueen alustavat avustusperiaatteet valmisteltiin yhteistyössä Keravan, Vantaan ja hyvinvointialueen sekä järjestöedustajien kanssa. Linjausehdotus ja hyvinvointialueen alustavat periaatteet käsiteltiin Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon sekä Vantaan ja Keravan kaupunkien johtoryhmissä toukokuussa. Johtoryhmät linjasivat kokouksissaan, että jatkossa sekä hyvinvointialue että kunnat avustavat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotantoa tukevia järjestöjä yhdessä sovitun linjauksen perusteella. 

Hyvinvointialueen avustusperiaatteet valmisteltiin alkusyksyn aikana. Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta käsitteli avustusperiaatteita 20.9.2022 § 20.  Aluehallitus hyväksyi periaatteet 5.10.2022 § 192. Aluehallituksessa hyväksytyt periaatteet ovat liitteenä. 

Avustusperiaatteiden mukaisesti hyvinvointialue myöntää avustuksia sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan. Avustuksia myönnetään toimintaan, joka on hyvinvointialueen arvojen mukaista ja edistää strategisten tavoitteiden toteutumista sekä tukee hyvinvointialueen omaa palvelutoimintaa. Aluehallitus myöntää avustukset sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan seuraavan jaottelun mukaisesti: Toiminta-avustus sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan ja kumppanuusavustus sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan. 

Avustusten haku esitetään avattavaksi 24.11.2022. Haun esitetään kestävän 22.12.2022 asti.  

Ehdotus

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päättää avata hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan myönnettävien avustusten haun ajalle 24.11.2022 - 22.12.2022.

 

Päätös

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päätti avata hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan myönnettävien avustusten haun ajalle 24.11.2022 - 22.12.2022.

Lisätietoja päätöksestä antaa sote-valmistelun muutosjohtaja Olli Huuskonen, olli.huuskonen@kerava.fi.

Kokouskäsittely

Kokouksessa järjestöavustusten valmisteluprosessit ja avustusperiaatteet esitteli erityisasiantuntija Pia Tasanko-Lavikainen.