Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta, kokous 9.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 Osallisuusohjelman lausunto- ja kommentointikierroksen tulosten esittely

VAKEDno-2022-591

Perustelut

Hyvinvointialueen osallisuusohjelmaa on työstetty vuosien 2021 ja 2022 aikana. Syksyllä 2021 pidettiin viiden työpajan sarja, jonka aikana hahmoteltiin Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen osallisuusohjelman lähtökohtia, odotuksia, edellytyksiä ja toiveita yhdessä asukkaiden, palvelujen käyttäjien, henkilöstön sekä sidosryhmien edustajien kanssa. Keväällä 2022 osallisuusohjelmaa työstettiin työpajoista kootun materiaalin ja tulosten pohjalta. Hyvinvointialueen osallisuuden koordinaatioryhmä tiivisti materiaalista painopistealue- ja tavoiteluonnokset 24.5.2022. Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan seminaarissa 23.-24.8.2022 esiteltiin osallisuusohjelman luonnosversio sekä työstettiin ja tarkennettiin ohjelman painopistealuetta ja tavoitteita. Seminaarissa käytiin myös läpi lautakunnan ehdotuksia osallisuuden toimenpiteiksi. Tämän jälkeen osallisuusohjelmaa työstettiin huomioiden lautakunnan seminaarissa esiin tuomat näkemykset painopiste-, tavoite- ja toimenpideluonnoksia koskien. 

Vantaan ja Keravan kaupunkien sosiaali- ja terveydenhuollon toimialojen työntekijöille järjestettiin työpaja 26.9.2022. Työpajassa määritettiin ehdotukset osallisuusohjelman toimenpiteiksi. Toimenpiteiden määrittelyn taustalla hyödynnettiin aiempaa valmistelumateriaalia, kansallisia ja alueellisia ohjelmia (mm. hallitusohjelma, demokratiaohjelma, Sitran osallistumisen ohjelma, Osallistuva Vantaa -ohjelma, Keravan kaupunkistrategian osallisuutta koskevat kirjaukset) sekä lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan toimenpide-ehdotuksia. Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päätti 20.9. § 21 lähettää luonnoksen hyvinvointialueen osallisuusohjelmasta lausuntokierrokselle hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimiin. Osallisuusohjelman luonnos laitettiin myös OsallistuvaVantaa.fi -alustalle asukkaiden, henkilöstön ja sidosryhmien sähköisesti kommentoitavaksi. Lausuntojen antamisen aikataulu ja kyselyn avoinnaoloaika olivat 3.-16.10.2022. 

Kokouksessa esitellään lausunto- ja kommentointikierroksen alustavia tuloksia. 

Linkki Osallistuvavantaa.fi:n järjestöyhteistyön sivulle, jossa kerrotaan mm. järjestöjen kehittämisryhmästä: https://osallistuvavantaa.fi/p/9xey3t6lv8x9. 

Ehdotus

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta:

  1. päättää merkitä tiedoksi liitteenä olevat vaikuttamistoimielimiltä saadut lausunnot osallisuusohjelman luonnoksesta;
  2. käy keskustelua osallisuusohjelman lausunto- ja kommenttikierroksen alustavista tuloksista. 

Päätös

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päätti merkitä tiedoksi:

  1. liitteenä olevat vaikuttamistoimielimiltä saadut lausunnot osallisuusohjelman luonnoksesta; sekä
  2. kokouksessa käydyn keskustelun osallisuusohjelman lausunto- ja kommenttikierroksen alustavista tuloksista. 

 

Lisätietoja päätöksestä antaa sote-valmistelun muutosjohtaja Olli Huuskonen, olli.huuskonen@kerava.fi.

Kokouskäsittely

Lausunto- ja kommentointikierroksen tulokset ​​​​​​sähköisen kommentoinnin ja vaikuttamistoimielimien lausuntojen osalta esitteli erityisasiantuntija Fanni Ali-Melkkilä. Erityisasiantuntija Pia Tasanko-Lavikainen esitteli järjestöjen kehittämisryhmän ajatuksia järjestöjen osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia koskevista tavoitteista.