Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta, kokous 9.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Hyvinvointikatsauksen valmisteluprosessin esittely

VAKEDno-2022-590

Perustelut

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 25 §:n mukaan lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan tehtävänä on hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen saralla vastata muun muassa vastata hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman valmistelusta sekä edistää hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta. 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen valmistelutyö (HYTE-työ) on käynnistynyt vuonna 2021. Vantaa-Kerava HYTE-työryhmä aloitti toimintansa keväällä 2021 ja se on valmistellut alustavaa hahmotelmaa hyvinvointialueen rakenteista sekä hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman alustavaa runkoa. Alueellisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yhteistyön odotuksia, edellytyksiä, rakenteita sekä hyvinvointikertomus- ja suunnitelmaprosessien kartoittamiseksi järjestettiin yhteensä seitsemän HYTE-työpajaa loppuvuodesta 2021. Työpajoissa oli mukana muun muassa Vantaan ja Keravan kaupunkien eri toimialojen, pelastuslaitoksen, poliisin, HUS-yhtymän, järjestöjen ja seurakuntien edustajia. Työpajoissa käsiteltiin yhteisiä odotuksia ja yhteistyöstä syntyvää arvoa, yhteistyön rakennetta, rooleja ja vastuita, toimintaa yhdyspinnoilla sekä alueellisen hyvinvointikertomuksen visiota ja vaatimuksia, runkoa ja indikaattoreita sekä tiedon tuottamisen prosesseja. Työpajojen tuotosten pohjalta koostettiin alustava hahmotelma rakenteista sekä alueellisen hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman runko, joiden pohjalta vuoden 2022 valmistelutyö on jatkunut. Työpajoja on jatkettu ja syksyllä 2022 järjestettiin toimialakohtaiset HYTE-työpajat, joiden tavoitteena oli tarkentaa toimialojen kytköstä alueelliseen HYTE-rakenteeseen sekä kuvata ylätasolla, mitä HYTE-työ ja keskeiset sidosryhmät kullakin toimialalla ovat. Työn tuloksena syntyi kuvaus toimialojen rooleista, vastuista ja tehtävistä hyvinvointialueen sisäisessä HYTE-työssä.    

Osana valmistelutyötä toteutetaan marraskuun aikana vapaamuotoinen hyvinvointikatsaus, jonka tavoitteena on kuvata tulevan hyvinvointialueen hyvinvoinnin nykytilaa ja toimia pohjana ensi keväänä laadittavalle alueelliselle hyvinvointisuunnitelmalle sekä ikäryhmäkohtaisille suunnitelmille. 

Hyvinvointikatsauksessa kuvataan THL:n kuvaaman vähimmäistietosisällön mukaisesti  alueen hyvinvoinnin tilaa, hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi tehtyjä toimia sote-palveluissa sekä tehtyjä toimia muilla toimialoilla kuin sote-palveluissa. Tietoa kuvataan  katsauksessa muun muassa ikäryhmittäin luokiteltuna. Hyvinvointikatsauksen toteuttaa Gesund Partners. Tavoitteena on, että katsaus valmistuu marraskuun loppuun mennessä.  

Kokouksessa annetaan tarkempi tilannekatsaus hyvinvointikatsauksen valmistelusta. 
 

Ehdotus

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta käy asiasta keskustelua.  

Päätös

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päätti merkitä tiedoksi hyvinvointikatsauksen valmisteluprosessin esittelyn ​​​​​​sekä siitä käydyn keskustelun. 

Lisätietoja päätöksestä antaa sote-valmistelun muutosjohtaja Olli Huuskonen, olli.huuskonen@kerava.fi.

Kokouskäsittely

Kokouksessa erityisasiantuntija Hilda Hakkarainen esitteli hyvinvointikatsauksen taustaa. 

Anssi Ennevaara poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 18.50.